Ναυάγιο Σικελία: Ποιος είναι ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς που αγνοείται- Αποκαλείται “Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας”
Με την αγωνία για τους αγνοούμενους στο ναυάγιο του γιοτ στη Σικελία, και τους φόβους για περισσότερους νεκρούς να επιτείνονται, αυξάνονται και οι αμφιβολίες για τη μοίρα του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς. Τη στιγμή που η σύζυγός του Angela Bacares, που συνεπέβαινε στο ιδιωτικό του γιοτ, έχει διασωθεί, όλοι ελπίζουν για επιζώντες μεταξύ των 6 αγνοούμενων, στους οποίος ανήκει και ο Λιντς.
Ο μεγιστάνας, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι ένα από τα λίγα, φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματία του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει δημιουργήσει μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας.
Η επιτυχία του Μάικ Λιντς είχε ως αποτέλεσμα να γίνει γνωστός ως «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», αλλά, στην πραγματικότητα, η ιστορία του διαφέρει πολύ από αυτή του ιδρυτή της Microsoft.
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν, ο 59χρονος απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες απάτης που είχε αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά έναντι 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας του, Autonomy, από τον γίγαντα της Silicon Valley Hewlett-Packard το 2011.
Ο Λιντς φοβόταν πως η υπόθεση θα τελείωνε με τον θάνατο του στη φυλακή λόγω πνευμονοπάθειας από την οποία έπασχε.
«Έχω διάφορα ιατρικά προβλήματα που θα το έκαναν πολύ δύσκολο να επιβιώσω», είπε ο Λιντς στους Sunday Times τον περασμένο μήνα . «Αν αυτό είχε πάει με λάθος τρόπο, θα ήταν το τέλος της ζωής μου, όπως την ήξερα με οποιαδήποτε έννοια».
Μάικ Λιντς – Ακαδημαϊκός «άσσος» και entrepreneur
Γεννημένος στην Ιρλανδία, ο Λιντς μεγάλωσε κοντά στο Chelmsford στο Essex , όπου η μητέρα του ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας του πυροσβέστης.
Σπούδασε φυσική, μαθηματικά και βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τελικά ειδικεύτηκε στην προσαρμοστική αναγνώριση προτύπων. Η διδακτορική του διατριβή φέρεται να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ερευνητικά κομμάτια στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.
Αφού εγκαινίασε μερικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης μιας που ειδικευόταν σε λογισμικό παρακολούθησης της κυκλοφορίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου για την αστυνομία – δημιούργησε την Autonomy το 1996.
Το λογισμικό του χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες για να αναλύσει τεράστιες βάσεις δεδομένων και εν μέρει οφείλει την αποτελεσματικότητά του στο Θεώρημα Μπέυζ, μια στατιστική θεωρία που επινοήθηκε από τον στατιστικολόγο, φιλόσοφο και υπουργό Thomas Bayes τον 18ου αιώνα.
Η αυτονομία ήταν μια σχεδόν άμεση επιχειρηματική επιτυχία. Με την έκρηξη το διαδικτύου η εταιρεία οδηγήθηκε σε μια μετάβαση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου η Autonomy εντάχθηκε στον FTSE 100 των κορυφαίων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι θρίαμβοι του Lynch τον οδήγησαν στο να γίνει επιστημονικός σύμβουλος του David Cameron όταν ήταν πρωθυπουργός και μη εκτελεστικός διευθυντής του BBC, καθώς και να λάβει OBE το 2006 για υπηρεσίες σε επιχειρήσεις.
«Ρωγμές» στην αυτοκρατορία
Ωστόσο, ενώ η Autonomy εντυπωσίασε την HP αρκετά ώστε να πληρώσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία το 2011, χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος για τον αμερικανικό κολοσσό υπολογιστών να κάνει απομείωση 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του, λέγοντας ότι είχε ανακαλύψει «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες» στην βρετανική εταιρεία.
Ο Λιντς από τότε καταπιάνεται τακτικά με την υπεράσπιση της φήμης του, αρνούμενος σθεναρά τις κατηγορίες και φήμες για εξαπάτηση.
Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, Sushovan Hussain, εκτίει σε φυλάκιση πέντε ετών στις ΗΠΑ, αφού καταδικάστηκε το 2018 για απάτη σε σχέση με τη συμφωνία HP .
Το 2022, ο Lynch έχασε μια υπόθεση πολιτικής απάτης που είχε εκκινήσει εναντίον του η HP στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία ακούστηκε ότι ο επιχειρηματίας έδινε εντολές στον Hussain και ότι ήταν αδιανόητο ότι ο ιδρυτής της Autonomy να αγνοούσε τις αθέμιτες πρακτικές εντός της εταιρείας του.