Έρχεται ο πιο θερμός Σεπτέμβριος όλων των εποχών-Tι δείχνουν τα μοντέλα πρόγνωσης
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο οποίος ειδικότερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- φαίνεται πως θα είναι πιο θερμός από ποτέ.
Σύμφωνα με το 89% των διαθέσιμων σεναρίων που εκδόθηκαν μέσα στον Αύγουστο (πάνω από 310 σενάρια) η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%.
Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο, που εκτιμά ότι θα ανέβει η μέση θερμοκρασία, τότε θα είναι αρκετά θερμότερες οι συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι «ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, όπως είχε ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, στην Αχαΐα καταγράφηκαν μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Μάλιστα, στα Βραχνέικα τον Δεκαπενταύγουστο ο υδράργυρος ανέβηκε μέχρι του 42.1 βαθμούς Κελσίου και ήταν η υψηλότερη μέτρηση σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.