Ρέθυμνο: Μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά-Κικίλιας: Δεν φεύγουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα
Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο.
Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα για να κάνουν ρίψεις νερού ενώ ο σχεδιασμός της πυροσβεστικής προβλέπει τις επόμενες ώρες να πετάξουν στην περιοχή άλλα 3 αεροσκάφη.
Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς είναι η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα μετά την εξασθένισή τους το βράδυ και το πρωί.
Όπως λένε από την πυροσβεστική είναι μια δύσκολη φωτιά καθώς δεν βοηθάει η γεωμοφρολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τα μέτωπα με αποτέλεσμα η περισσότερη δουλειά να γίνεται από τα πεζοπόρα τμήματα.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, ενώ οι δυνάμεις της αυτή τη στιγμή δουλεύουν εστίες εντός της καμένης έκτασης.
Στο σημείο επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Οι καταστροφές από την πολυμέτωπη φωτιά εντοπίζονται κυρίως σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα. Νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα από το «112» για την εκκένωση εννέα χωριών.
Πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.
Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι
Κικίλιας: Δεν θα φύγουμε
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε:
«Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.
Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας, δεν θα φύγουμε έως ότου σβήσει και η τελευταία σπίθα».
Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».
«Σοβαρά λάθη και χαλάρωση »
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τοπικής διοίκησης της Πυροσβεστικής, των στελεχών και των αρμόδιων φορέων, σχετικά με το πώς χάθηκε το κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας όταν η κατάσταση της φωτιάς ήταν καλύτερη.
Εκείνη τη στιγμή εκτιμάται ότι, αν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε κατασβεστεί πλήρως. Ωστόσο, πολύτιμος χρόνος χάθηκε λόγω κακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί και να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή.
Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις, στη συνέχεια έγιναν σοβαρά λάθη. Υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, επιχειρησιακή αστοχία και χαλάρωση, που οδήγησαν σε πλήρη αλλαγή δεδομένων, αναφέρουν στο ίδιο μήκος κύματος τοπικά ΜΜΕ.
Τονίζουν, δε, ότι κάτοικοι και φορείς του νησιού θα μεταφέρουν τα παράπονά τους και θα ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς ξέφυγε η κατάσταση από τον Βασίλη Κικίλια.
Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.
Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».