ΝΑΤΟ/Ανακοινωθέν: Τα F-16 κατευθύνονται ήδη στην Ουκρανία-Βοήθεια “μαμούθ”, αναμονή για ένταξη στη συμμαχία (παρασκήνιο)
Υπάρχει πληροφορία ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατευθύνονται ήδη προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, και θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας από της ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία ενώ ήδη μαχητικά αεροσκάφη F-16 όπως ανακοίνωσαν πηγές του ΝΑΤΟ βρίσκονται καθ’οδόν προς το Κίεβο. Τεράστια θα είναι και η οικονομική βοήθεια.
Εκτός από την Δανία και την Ολλανδία και η Νορβηγία δεσμεύτηκε να στείλει έξι F16 ενώ έχει δεσμεύσει 87 τα οποία θα σταλούν εν καιρώ στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση της αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Η Μόσχα ανανέωσε τις εναέριες επιθέσεις της στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας την άνοιξη, προκαλώντας σαρωτικές διακοπές ρεύματος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να διπλασιάσει την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα Patriot για να προστατευτεί.
Σύμφωνα με τη Γεωργία Γαραντζιώτη, αυτό που ώθησε τις χώρες του ΝΑΤΟ να πάρουν άμεση απόφαση να στείλουν F-16 στην Ουκρανία, ήταν το τελευταίο ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.
Ο σύμβουλος ασφάλειάς του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν μια σειρά μέτρων μετά το πέρας της Συνόδου για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Θα ανακοινωθεί, ειδικότερα, μια νέα στρατιωτική διοίκηση στη Γερμανία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ουκρανικών στρατευμάτων ενώ το ΝΑΤΟ θα διορίσει έναν εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, ενώ προχωράει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κάτι που επιβεβαίωσε και ο Άντονι Μπλίνκεν.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε «ουσιαστικό» πακέτο για την Ουκρανία, είπε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτή θα είναι μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής», είπε, προσθέτοντας ότι «η συμμαχία θα κάνει περισσότερα από το να γιορτάσει την 75η επέτειό της, αλλά θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον».
«Σχετικά με την Ουκρανία, αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό πακέτο», είπε και σημείωσε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέντε μέρη:
- Η διοίκηση του ΝΑΤΟ θα παράσχει βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας
- Μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη συνέχιση της υποστήριξης
- Νέες ανακοινώσεις για άμεση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας
- Νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας
- Εντατικοποίηση των εργασιών για τη διαλειτουργικότητα
«Όλα μαζί, αυτά τα πέντε στοιχεία αποτελούν μια ισχυρή γέφυρα για την Ουκρανία προς την ένταξη στη συμμαχία και είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι θα επαναλάβουν στη συνέχεια τη δέσμευση ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Αναμονή για την ένταξη – Τι αναφέρει το ανακοινωθέν
Αοπό την άλλη πλευρά πάντως οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο.
- Η Μόσχα διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην πορεία του πολέμου όπως δεν άλλαξε και με άλλα όπλα ή τα πολυδιαφημισμένα Patriot. Ειδικότερα, ο ανταποκριτής του OPEN, Θανάσης Αυγερινός μεταδίδει ότι «η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζει ως απειλή στρατηγικού χαρακτήρα τα F-16 καθώς μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα».
Και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ καθώς η εξέλιξη για παράδοση F-16 μέσα στο καλοκαίρι ήταν γνωστή στη Μόσχα. Ρώσοι αναλυτές λένε ότι το ΝΑΤΟ προσθέτει ανασφάλεια όπου εμπλακεί και ότι αυταπατώνται ότι θα αλλάξει το παιχνίδι με τα F-16. Το μόνο που θα συμβεί είναι να μακρύνει η διάρκεια του πολέμου ενώ μόνο προβλήματα θα προσθέσουν τα F-16 καθώς υπάρχουν προβλήματα με την υποστήριξη και την εκπαίδευση του προσωπικού. Τα νέα όπλα θα έχουν την τύχη των παλιών διαμηνύει η Μόσχα και κάνει αναφορά στα πολυδιαφημισμένα Patriot, θεωρούν ότι τα όπλα αυτά ενώ έχουν τόσο προβληθεί δεν πρόσφεραν τίποτα στον στρατό του Κιέβου».