Κεντροαριστερά/Κρίση, αντιθέσεις, προοπτικές- Μιλούν στο libre Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Ραγκούσης, Γλαβίνας
Το κοντινό αλλά και το απώτερο μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα αφορά πρόσωπα και ιδέες. Συμπυκνώνει συμφωνίες και διαφωνίες τόσο για την επίτευξη των στόχων, όσο και στην κατεύθυνση και τον τρόπο που μπορεί να ανατραπεί η κατεύθυνση της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις και τα άρθρα των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τη χάραξη πολιτικής συμμαχιών.
Ο καθένας έχει τη δική του θέση και άποψη για τα αίτια της κρίσης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Γράφουν και μιλούν: Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Γλαβίνας.
Κατερίνα Νοτοπούλου: Καταλυτικός ο ρόλος του Αλ. Τσίπρα στην ανασύνθεση και ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
-Πόσο εφικτή είναι η εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;
Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο. Έδειξε ότι ούτε εμείς ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορέσαμε να καρπωθούμε τη μεγάλη φθορά που υπέστη η ΝΔ. Τα ποσοστά που κατέγραψαν όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου φανερά δε δημιουργούν αίσθηση δυναμικής ικανής να ανατρέψει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Συνεπώς η ίδια η πραγματικότητα βάζει το θέμα των συγκλίσεων και των συνεργασιών. Το εάν κάτι τέτοιο ευωδοθεί εξαρτάται και από την ωριμότητα όλων στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε και θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο είναι και απαίτηση των πολιτών όπως αποτυπώνεται σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των συμπολιτών μας που σε όλη τη διάρκεια ακόμη και της προεκλογικής περιόδου το ζητούσαν.
-Η πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά για εκλογικό νέο σχήμα με κοινά ψηφοδέλτια στα πρότυπα της Γαλλίας, είναι εφικτή;
Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι ενδιαφέρον καθώς εκεί οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις συγκρότησαν το «Λαϊκό Μέτωπο» ως απάντηση στον κίνδυνο της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς και της πιθανότητας να βρεθεί το κόμμα της Λεπέν πρώτο στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το δικό της πολιτικό σκηνικό με ιδιαίτερες πολιτικές διεργασίες.
Η πρόταση του σ. Νίκου Παππά δεν είναι η μόνη, έχουν κατατεθεί και άλλες παρόμοιες. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου οφείλουμε ως κόμμα να πάρουμε μέρος με κοινά συμφωνημένο σχέδιο και στρατηγική που θα προκύψει ως επεξεργασία μέσα από τη συλλογική πολιτική μας λειτουργίας. Αναμένω τη συνεδρίαση των συλλογικών πολιτικών μας οργάνων για να υπάρξει αυτή η συζήτηση, η κατάθεση προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων και η αναγκαία σύνθεση. Την αυτονόητη δηλαδή δημοκρατική διαδικασία.
-Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με πιθανές εκλογές για νέο πρόεδρο με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα να προωθείται πως τις κρίνετε;
Ο κ. Δούκας κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, είναι γνωστό ότι κι ο επικεφαλής της δικής μας παράταξης Κώστας Ζαχαριάδης έδωσε τη στήριξή του στον δεύτερο γύρο, καταφέρνοντας ένα καίριο πλήγμα στον μητσοτακισμό καθώς ο κ. Μπακογιάννης προέρχεται από τον στενό, οικογενειακό του περίγυρο. Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δε θα ήθελα να τις σχολιάσω, παρακολουθώ τις διεργασίες με ενδιαφέρον ωστόσο οτιδήποτε αφορά εσωτερικά άλλου κόμματος θεωρώ αδόκιμο πολιτικά την οποιαδήποτε αναφορά. Οι πιθανές εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ αφορούν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
-Μπορεί να έχει ρόλο εφόσον το επιθυμεί ο Αλέξη Τσίπρας σε αυτές τις διεργασίες;
Ο Αλέξης Τσίπρας, όλο το προηγούμενο διάστημα και πρόσφατα με το συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του, απέδειξε ότι είναι παρόν στις εξελίξεις, εκφράζει τις αγωνίες του για την πορεία του χώρου, καταθέτει με θάρρος και παρρησία τις προτάσεις του για την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει η προοδευτική παράταξη. Προφανώς ο ρόλος του μπορεί να είναι καταλυτικός στην ανασύνθεση και ανασυγκρότησή της. Το ποιος θα είναι αυτός θα το επιλέξει ο ίδιος.
-Ο ρόλος των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ποιος είναι σε αυτή τη φάση;
Οι ηγεσίες των κομμάτων κρίνονται κάθε φορά από την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες που η ίδια η πολιτική πραγματικότητα βάζει, από την ικανότητά τους να συλλαμβάνουν και να υλοποιούν σχεδιασμούς που δημιουργούν δυναμικούς συσχετισμούς ικανούς να εκπληρώσουν τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπούν και από την επίτευξη των στόχων που θέτουν. Δε θέλω να μιλήσω για τον κ. Ανδρουλάκη, είναι πρόεδρος σε άλλο κόμμα. Ο σ. Στεφανος Κασσελάκης ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να εγγυηθεί την ενότητα, τη δημοκρατική συλλογική μας πολιτική λειτουργία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η σύνθεση ακόμη και διαφορετικών προσεγγίσεων και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης ώστε το κόμμα μας να πάρει μέρος στις διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με συντεταγμένο και συγκροτημένο τρόπο.
Χρήστος Γιαννούλης: Η ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ένα αποτέλεσμα που έστειλε πολλαπλά μηνύματα που είχαν ως αποδέκτες όλους όσοι υπηρετούν το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ηχηρό το μήνυμα προς την αλαζονική και αναποτελεσματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πέντε χρόνια τώρα αρνείται να παραδεχθεί αδιαμφισβήτητες αλήθειες σε ότι αφορά τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Που απαξιώνει κάθε δημιουργική πρόταση της αντιπολίτευσης. Που απαξιώνει προτάσεις που αν είχαν υιοθετηθεί θα συνέβαλαν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ηχηρό όμως το μήνυμα των πολιτών και προς τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Ένα μήνυμα που συμπυκνώνεται στη φράση «επιτέλους κάντε κάτι».
Οι πολίτες προσβλέπουν σε έναν ισχυρό πόλο που θα σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Που θα διατυπώσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο οφείλει να αφουγκραστεί την καταγεγραμμένη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών υπερ της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου, αλλά πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι πολίτες ζητούν να καταθέσουμε μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης την οποία θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα. Απαιτείται να ενσκήψουμε στα προβλήματα τους, να πολλαπλασιάσουμε και να αναδείξουμε τις κοινοβουλευτικές μας δράσεις, να προτείνουμε λύσεις.
Σήμερα η ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων είναι πιο σημαντική από ποτέ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για τακτικισμούς. Πρέπει να επιταχύνουμε. Ο μονομέτωπος αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος για τον κατακερματισμένο χώρο της προοδευτικής παράταξης.
Υπάρχει το έδαφος για συναινέσεις και συνεργασίες και αυτό το βλέπουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, πρέπει τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, να οδηγηθούν σε μία εκλογική συνεργασία, με κοινό ψηφοδέλτιο και έναν επικεφαλής.
Με συστηματική δουλειά σε πολλά πεδία, να δημιουργηθεί μία βάση, μία δεξαμενή προοδευτικών πολιτών που θα επιλέξουν ποιος θα σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε μία πολιτική άποψη με κεντρικό τίτλο «όλοι μαζί». Οι πολίτες δείχνουν να ασπάζονται αυτή την άποψη. Είναι η ώρα και τα προοδευτικά κόμματα να ξεπεράσουν τους κομματικούς εγωισμούς και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κοινωνίας.
Γιάννης Ραγκούσης: Κάνεις δεν μπορεί να αντισταθεί στα θέλω των πολιτών
-Πόσο εφικτή είναι η εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;
Με βάση την άποψη και το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, ναι είναι απολύτως εφικτή. Σε δύο δημοσκοπήσεις, μία του Ινστιτούτου Τσίπρα (Merton analysis) και μία δική σας (opinion poll), 70-80% των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, προκρίνουν όχι την αυτόνομη πορεία των δύο κομμάτων αλλά τη συνένωση των δυνάμεών τους. Κι επειδή αποτελεί αξίωμα στην πολιτική ότι «εν αρχή είναι ο λόγος … των πολιτών», κι επειδή το θέλω των πολιτών είναι τόσο θετικό για μία τέτοια εξέλιξη, όποιος επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο, θα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη καθώς και θα υποστεί και την ιστορική κατακραυγή.
-Η πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά για εκλογικό νέο σχήμα με κοινά ψηφοδέλτια στα πρότυπα της Γαλλίας, είναι εφικτή;
Είναι πολύ σημαντικό να είναι το άλογο μπροστά από το κάρο. Πριν από οτιδήποτε άλλο είναι απολύτως απαραίτητο όλα να ξεκινήσουν από τη θεμελιώδη, από την ιστορική απόφαση. Η απόφαση για την ενότητα των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα θα είναι μία ιστορική απόφαση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρόκειται για μία απόφαση τόσο μεγάλη που μόνον τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορούν να λάβουν μέσω ενός καταστατικά προβλεπόμενου δημοψηφίσματος. Έχω ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί δημόσια για το εάν συμφωνεί να ζητήσουμε από τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους μας αυτοί να αποφασίσουν για το εάν θέλουν αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή συστράτευση με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Να είστε βέβαιος αγαπητέ κ.Διαμαντόπουλε, πως μόλις ληφθεί αυτή η ιστορική απόφαση, μετά όλα τα υπόλοιπα θα είναι απολύτως πιο ρεαλιστικά.
-Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με πιθανές εκλογές για νέο πρόεδρο με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα να προωθείται πως τις κρίνετε;
Προφανώς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμό παρακολουθούμε όλοι μας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε εκεί και παρά τις δυσκολίες τα όργανα συνεδριάζουν. Καμία όμως πρόθεση για σχολιασμό άρα για ανάμειξη σε αυτές τις εξελίξεις δεν επιθυμώ και δεν πρόκειται να επιτρέψω στον εαυτό μου.
-Μπορεί να έχει ρόλο εφόσον το επιθυμεί ο Αλέξη Τσίπρας σε αυτές τις διεργασίες;
Μα αναμφίβολα ναι.
-Ο ρόλος των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ποιος είναι σε αυτή τη φάση;
Αυτός που θα κρίνουν οι ίδιοι.
Θανάσης Γλαβίνας: Το βάρος στην πολιτική και όχι στην αριθμητική
Το μήνυμα της εκκωφαντικής αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος οφείλει να μας ανησυχήσει και να μας νουθετήσει σχετικά με την αβάσταχτη αυτό-αναφορικότητά του. Αντί για προχωρημένα εκλογικά σενάρια, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής μιλά για την ανάγκη συνεννόησης και διαλόγου με υγιείς δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, όχι για δημιουργικές αριθμητικές κορυφής. Οφείλουμε πρώτα να συζητήσουμε για τα μεγάλα, για την πολιτική, για όσα απασχολούν τους πολίτες. Για τις κοινές αγωνίες, τα κοινά προβλήματα και τις κοινές απαντήσεις που πρέπει να αναζητήσουμε. Εκεί θα χτίσουμε το κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να βαδίσουμε με σταθερά βήματα. Τεχνικές συζητήσεις περισσότερο συσκοτίζουν παρά διευκολύνουν αυτή την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο και η σθεναρή μας στάση απέναντι σε κάθε είδους τυχοδιωκτισμούς πολιτικής επιβίωσης. Οφείλουμε να εμπνεύσουμε και πάλι την κοινωνία και όχι να την απογοητεύσουμε.
Η τελευταία έχει αλλάξει. Δεν αρκείται σε σχήματα και στερεότυπα του παρελθόντος. Αναζητεί νέα έκφραση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες της ανάγκες. Για το λόγο αυτό απαιτείται και μια εις βάθος συζήτηση, ιδεολογική, βαθιά πολιτική, μία συζήτηση «από την αρχή» και όχι «από το τέλος» όπως έχει ξεκινήσει στο δημόσιο διάλογο. Προτάσεις τεχνικών διαμεσολαβήσεων φαντάζουν ήδη αποτυχημένες. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι ποιους θέλουμε να εκφράσουμε, με ποιες πολιτικές και ποια πολιτικά εργαλεία.
Στο επίκεντρο η αναζήτηση της χαμένης ελκυστικότητας μέσα από ένα σοβαρό και αξιόπιστο πλαίσιο που θα εγγυάται ότι έχει τις απαντήσεις στις ανάγκες του σήμερα. Μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα παρέχει ασφάλεια, πρόνοια και εγγυήσεις χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος; Μπορεί ο υγιής ανταγωνισμός και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διασφαλίσουν την ομαλή και συνετή λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών; Πως η τεχνολογία θα γίνει σύμμαχος μας για ένα φιλικό προς τον πολίτη κράτος απαλλάσσοντας τον από μία δύσπεπτη γραφειοκρατία; Μπορούν θεσμικές αλλαγές, πχ αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, μείωση κόστους και δαπανών του πολιτικού συστήματος να δώσουν ένα μήνυμα ανταπόκρισης προς του πολίτες; Απέναντι στον αχαλίνωτο τουρισμό, πως θα προστατέψουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας; Αυτά και άλλα τόσα πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Αυτά αφορούν τους πολλούς. Αν δώσουμε το βάρος στην πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις, θα μας το γυρίσει σε χρυσάφι. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε χάσει ακόμη μία ευκαιρία.