Athens Pride/Το μήνυμα είναι άκρως πολιτικό-Το libre βρέθηκε εκεί και μίλησε με την Νάνσυ Κ.

 Athens Pride/Το μήνυμα είναι άκρως πολιτικό-Το libre βρέθηκε εκεί και μίλησε με την Νάνσυ Κ.

Με σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί» το φετινό Athens Pride στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από το Φεστιβάλ υπερηφάνειας κι αγάπης το απόγευμα του Σαββάτου, στο libre μιλά η Νάνσυ Κ., από τη διοργάνωση του Pride. Στη γιορτή συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+, πολύχρωμες οικογένειες και χιλιάδες πλάσματα. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κατεβαίνει στον δρόμο με κεντρικό σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί» για να θυμίσει πως, παρά την υπερψήφιση του Ν.4089/2024, υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντιμετωπίζουν -θεσμικά, συστημικά και στην καθημερινότητα.

Η πραγματική κοινωνική αλλαγή, όπως επισημαίνει η διοργάνωση, δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο. Μέσω του φετινού του συνθήματος, το Athens Pride υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.

  • Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου – που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη – έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα.

Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, σημειώνει η διοργάνωση. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.

Το Athens Pride επισημαίνει παράλληλα την απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.

Ακόμα και με τη φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα, αναφέρει τέλος η διοργάνωση.

Η Νάνσυ Κ. είναι ένα από τα άτομα στη διοργάνωση του πολύχρωμου φεστιβάλ υπερηφάνειας κι αγάπης. Τη βρήκαμε στο Pride το απόγευμα του Σαββάτου και μιλά στο libre για τη σημασία του Φεστιβάλ.

«Το ότι περάστηκε ένας νόμος δε σημαίνει ότι είμαστε ίσοι. Ένας νόμος δεν αρκεί για να έχουμε όλα τα άτομα ίσα δικαιώματα. Με τον νόμο που περάστηκε σίγουρα υπήρξε ψυχολογική αλλαγή, αλλά χρειάζονται πολλά ουσιαστικά βήματα ακόμα. Όταν μεγαλώνεις σε μία χώρα που ξέρεις ότι είσαι διαφορετικός και σου συμπεριφέρονται διαφορετικά και δεν έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποια πράγματα, όταν σου δίνεται η δυνατότητα και θέλεις για παράδειγμα να κάνεις γάμο, είναι σίγουρα απελευθερωτικό. Είναι ωραίο να έχεις την επιλογή. Αλλά δεν μπορείς να μένεις εκεί. Πρέπει να υπάρχει πλήρης ισότητα σε όλα τα πράγματα και γι’ αυτά προσπαθούμε».

Οι διακρίσεις δυστυχώς ακόμη υπάρχουν. Για τη Νάνσυ, αυτό οφείλεται στην άγνοια.

«Τη βλέπουμε και στη Βουλή την άγνοια. Άγνοια και αμάθεια κι εκεί είναι βασισμένα τα ομοφοβικά σχόλια. Το θέμα είναι να θέλει κι ο άλλος απέναντι να σε ακούσει κι όχι να λέει μόνο το δικό του. Οι διακρίσεις είναι εδώ. Υπάρχουν αδικίες και σε πράγματα που δε φαίνονται αλλά επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Διακρίσεις στην εργασία. Και το βασικό, όταν εγώ κυκλοφορώ στον δρόμο με το κορίτσι μου, το αγόρι μου ή οτιδήποτε και φοβάμαι, φυσικά δεν υπάρχει ισότητα».

Καταληκτικά θα τονίζει πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται να γίνει είναι από το σχολείο τα παιδιά να μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα. «Να αρχίσουμε από την εκπαίδευση. Να μάθουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί κι αυτό είναι φυσιολογικό. Να εκπαιδευτούμε από νωρίς στη διαφορετικότητα. Να κατανοούμε».

Η τελευταία έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 100.000 ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλη την Ευρώπη – ανάμεσά τους και άτομα από την Ελλάδα.  Η έκθεση με τίτλο «LGBTIQ equality at a crossroads: progress and challenges» αποτυπώνει την καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα μας:

● 63% αποφεύγουν συχνά ή και πάντα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους – στην Ε.Ε. των 27 αυτό το ποσοστό είναι 53%
● 36% αποφεύγουν συχνά ή και πάντα συγκεκριμένες περιοχές υπό τον φόβο επιθέσεων – 29% είναι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό
● 35% είναι αρκετά ή και πλήρως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ – 51% στην Ε.Ε. των 27
● 13% των ερωτωμένων στην Ελλάδα δέχτηκαν επίθεση κατά τα 5 προηγούμενα της έρευνας χρόνια – 13% και στην Ε.Ε.
● 54% παρενοχλήθηκαν τον χρόνο πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας – ακριβώς ίδιο είναι και το ποσοστό στην Ε.Ε. των 27
● 39% ισχυρίζονται ότι η βία κατά τον ΛΟΑΤΚΙ αυξήθηκε – το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 59%.

Ιστορία του Athens Pride

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.

Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και σε επίπεδο αναγνώρισης και σεβασμού από την Ελληνική κοινωνία, αποτελώντας πια αναπόσπαστο θεσμό της πόλης και των ανθρώπων της. Μέχρι το 2016 το Athens Pride λάμβανε χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το 2017 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος. Η μεταφορά της διοργάνωσης στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας ήταν αίτημα της κοινότητας για χρόνια, λόγω της αύξησης της συμμετοχής του κόσμου αλλά και της συμβολικής σημασίας της, η οποία έφερε το Athens Pride μπροστά απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτιμάται μάλιστα ότι 150.000 άτομα όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 18ο Athens Pride, στις 18 Ιουνίου του 2022.

Σχετικά Άρθρα