Ανασχηματισμός/ Το “point system” του Μαξίμου για τους υπουργούς που είχαν χρεωθεί εκλογικές περιφέρειες- Ποιοί έχουν πρόβλημα
Ένα ιδιότυπο “point system” θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων παραμέτρων, για τον ορισμό νέων υπουργών, την παραμονή τους στην κυβέρνηση, την προαγωγή τους, ή ακόμα και την αποπομπή τους, κατά τον ανασχηματισμό που αποφασίζει αυτές τις ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πρώτες διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει και το πιθανότερο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν την Πέμπτη (λιγοστεύουν οι πιθανότητες που ανέφεραν την Τετάρτη), ώστε το πρωί της Παρασκευής να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και αμέσως μετά η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Το “σύστημα ποινών” αφορά τις εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ στις περιοχές- εκλογικές περιφέρειες που είχαν αναλάβει κατά την προεκλογική περίοδο οι 12 κορυφαίοι υπουργοί με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η Ν.Δ σημείωσε εξαιρετικά χαμηλές (ιστορικά) επιδόσεις και αυτό χρεώνεται στο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συγκεκριμένοι υπουργοί. Οι πληροφορίες, λοιπόν, θέλουν το επιτελείο του πρωθυπουργού να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και αυτή την παράμετρο.
Βεβαίως, η αυστηρότητα που θα επιδειχθεί δεν θα αφορά όλους και όλες με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, ο Άδωνης Γεωργιάδης θεωρείται ακλόνητος στο υπουργείο Υγείας, παρότι έχοντας “χρεωθεί” τη Δυτική Μακεδονία δεν κατόρθωσε να ανακόψει την πτωτική πορεία που είχε ως αποτέλεσμα στη Φλώρινα (που είναι και ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς κατάγεται από το Αμύνταιο) και την Ημαθία η Ν.Δ να κατρακυλήσει στο 25%!
“Καμπανάκι” έχει ηχήσει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κι αυτό διότι στα Ιόνια νησιά τα οποια είχε αναλάβει η Ν.Δ υπέστη πολύ μεγάλη πτώση ποσοστών. Στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο, τα ποσοστά κυμάνθηκαν μεταξύ 24 και 25%. Πρόβλημα φαίνεται να έχει και ο Λευτέρης Αυγενάκης (παρότι έχει γενικώς πολιτική “ασυλία”) καθώς χρεώνεται τις μεγάλες απώλειες ψηφοφόρων στην Αχαϊα. Τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά θεωρούνται πιό …περίπλοκα και δεν χρεώνονται απευθείας στην “αμέλεια” των υπουργών. Στην μεν πρώτη υπάρχει “δομικό” πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί παράγοντες, ενώ είχαν ισχυρότατα ερείσματα και ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, ενώ ακούγονται και σχόλια για την …απουσία του Κώστα Καραμανλή. Στον Πειραιά φαίνεται πως εκτός των τοπικών βουλευτών έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το θέμα με τον γάμο των ομοφύλων καθώς ο μητροπολίτης Σεραφείμ το κρατάει “μανιάτικο”.
Ποιοί υπουργοί ανέλαβαν περιφέρειες
- Αδωνις Γεωργιάδης – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
- Νίκος Δένδιας – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Κωστής Χατζηδάκης – Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Μάκης Βορίδης – Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Δόμνα Μιχαηλίδου – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- Κυριάκος Πιερρακάκης – Περιφέρεια Κρήτης
- Ολγα Κεφαλογιάννη – Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων
- Σοφία Ζαχαράκη – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Κώστας Σκρέκας – Περιφέρεια Ηπείρου
- Δημήτρης Καιρίδης – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Χρήστος Σταϊκούρας – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Λευτέρης Αυγενάκης – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Οι 10 περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά της ΝΔ
Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών: 22,82%
Αχαΐας: 23,13%
Β’ Πειραιώς: 24,02%
Α’ Θεσσαλονίκης: 24,33%
Κέρκυρας: 24,47%
Κεφαλληνίας: 24,95%
Βοιωτίας: 24,98%
Ζακύνθου: 25,26%
Φλώρινας: 25,37%
Ημαθίας: 25,39%.