Μητσοτάκης: Η “μάχη” της Κρήτης και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Με στόχο να κρατηθεί η επίδοση των εθνικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κρήτη σε μια “μάχη” που έχει και σημασία γοήτρου καθώς καλείται να αντιπαρατεθεί με άλλους δύο Κρητικούς πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά.
Παράλληλα με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Κρήτη λόγω του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του «πράσινου» ιστορικού του νησιού, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η κατά το δυνατόν μέγιστη γαλάζια «συσπείρωση», ώστε η ΝΔ αφενός να διατηρήσει την πρωτιά, αφετέρου να κινηθεί πέριξ των ποσοστών της, ακόμα και σε ιδιαίτερα «δύσκολους» γι’ αυτήν νομούς, όπως το Ηράκλειο.
Η ΝΔ στις εθνικές εκλογές κέρδισε και τους τέσσερις νομούς του νησιού, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στη μεταπολίτευση. Σε δύο νομούς μάλιστα, τα Χανιά και το Λασίθι με ποσοστά που άγγιξαν ή προσέγγισαν το 40%.
Η αρχή γίνεται από την πρωτεύουσα της Κρήτης, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα περπατήσει στους δρόμους της πόλης και προς το μεσημέρι θα συνομιλήσει με πολίτες στη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί και το λιμάνι του Ηρακλείου. Αμέσως μετά, αναχωρεί για το Ρέθυμνο, όπου επίσης θα περπατήσει στους δρόμους της πόλης και εν συνεχεία θα μιλήσει στο Γεράνι. Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή από την πατρώα γη των Χανίων, όπου ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη της ΝΔ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Αφού απαντήσει σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, με τη συνέντευξη να μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, το απόγευμα θα μιλήσει στο ιστορικό καφέ «Κήπος» των Χανίων.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Παράλληλα δίπλο είναι το μήνυμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν αφενός το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός για το γεγονός πως λίγο πριν τις κάλπες περίπου ο ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος.
- Marc: Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 30,4% (από 30,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας προ δύο εβδομάδων), διατηρώντας σημαντική απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 15,1% (από 13 %). Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αποτελέσματος η Ν.Δ είναι στο 33,4%.
- Pulse: Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,5% (από 29 % στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος στο 14.5 % (από 14 % στην προηγούμενη μέτρηση). Στην εκτίμηση ψήφου – σενάριο κατανομής αναποφάσιστων – η ΝΔ είναι στο 32% και με βάση αυτό το σενάριο από την πρώτη κατανομή παίρνει επτά έδρες (ενώ από εκεί και πέρα μένει να φανεί και πόσα κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς αυτό επηρεάζει τις έδρες).
Από την άλλη πολευρά σε υψηλά ποσοστά παραμένουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με την Pulse το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 12,7% οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (ήταν 12,5%).
- Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές αυξάνεται με την ηλικία και είναι χαρακτηριστικό ότι στους άνω των 60 το 87% δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει. Αντιθέτως στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.
Σύμφωνα με την Marc το 75,6 % δηλώνει ισχυρή πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, το 14,4 % πιθανή συμμετοχή και το 10,6 % μη συμμετοχή. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου ανά κομματική προέλευση, καθώς σύμφωνα με την Marc το 32.7 % είναι Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων (Prorata) το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.
Στην GPO στο ερώτημα ποια θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο το 53,4% απαντά η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά θέματα (8.2 %), η ασφάλεια (7.8 %), η υγεία (7.6 %), η εξωτερική πολιτική (6.9 %), το δυστύχημα στα Τέμπη (6.5 %), η παιδεία (2.9 %) και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (2.8 %). Το 34,3% των ερωτηθέντων θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ το 60,4% δηλώνει πως θέλει να την καταψηφίσει (5.3 % δεν ξέρει/ δεν απαντά).