Βορίδης στο libre:Στόχος να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε-Πιο ισχυρή ΝΔ, πιο σταθερή η χώρα
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλά στο libre για την ακρίβεια, το στόχο της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ακρίβεια, «η προσπάθεια να μειώσουμε τις τιμές είναι μία συνολική, διαρκής και επίπονη μάχη. Μαγικές λύσεις στον πραγματικό κόσμο δυστυχώς δεν υπάρχουν».
Σ’ ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές «ο στόχος είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα».
Τέλος, όταν ερωτάται για την πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δηλώνει ότι «η πραγματική ανησυχία πηγάζει κυρίως από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη και όχι τόσο από ευκαιριακές, ή ακόμη και ψευδεπίγραφες ιδεολογικές ταμπέλες, τις οποίες χρησιμοποιούν «α λα καρτ» διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις του λαϊκισμού».
Συνέντευξη
-Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από την οικονομία. Σ’ ένα γράφημα της Eurostat του περασμένου Μαρτίου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα εμφανίζεται στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ αντίστοιχα το επίπεδο των τιμών βρίσκεται στο 88,2%.
Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα. Έχουμε πάρει μέτρα και έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να τιθασεύσουμε την ακρίβεια κι αυτό έχει φέρει μερικό αποτέλεσμα. Χωρίς αυτά τα μέτρα είναι δεδομένο ότι θα είχαμε μία πολύ πιο δύσκολη κατάσταση. Να δούμε όμως και από την άλλη τι έχει κάνει στην πράξη αυτή η Κυβέρνηση πέρα από τους λαϊκισμούς και τις ανέξοδες κραυγές; Ακούω συνεχώς για τη μείωση του ΦΠΑ, και παράλληλα σας υπενθυμίζω: μειώσαμε τον ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, αλλά αυτό δεν έφερε αντίστοιχη μείωση των τιμών. Το “καλάθι” είναι ένα θετικό μέτρο και θα συνεχιστεί. Οι καθημερινοί, σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, που παρά τις αντιδράσεις έφεραν αποτελέσματα. Η επιστολή του Πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτυχε αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ενίσχυση των εισοδημάτων: αυξήσαμε, μέσα από διαδοχικές αναπροσαρμογές, τον κατώτατο μισθό, ο οποίος κυμαίνεται πλέον στα 830 €, από τα 650 € που ήταν το 2019. Και που προβλέπεται να αυξηθεί, έως το τέλος της τετραετίας, στα 950 ευρώ, συμπαρασύροντας το μέσο μηνιαίο μισθό στα 1500 ευρώ. Η προσπάθεια να μειώσουμε τις τιμές είναι μία συνολική, διαρκής και επίπονη μάχη. Μαγικές λύσεις στον πραγματικό κόσμο δυστυχώς δεν υπάρχουν.
-Την ίδια στιγμή, ο επενδυτικός οίκος Wood, που επεξεργάστηκε τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και κατά 9,8% σε ετήσια βάση, σε όρους όγκου.
Δεν κατανοώ για να είμαι ειλικρινής αυτή η μεμονωμένη παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο τι συμπέρασμα μπορεί να εξάγει, αλλά ας είναι. Θα σας απαντήσω σε ένα γενικότερο πλαίσιο: Η μεγάλη εικόνα της χώρας μας είναι εξαιρετικά θετική. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μείωση του ελλείμματος και η τραπεζική επάρκεια, αλλά και ο ρυθμός μείωσης του δημοσίου χρέους που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 2011, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας έπεσε κάτω από τις 900.000, ενώ από το 2019 έως σήμερα ο δείκτης ανεργίας έχει πέσει σχεδόν κατά 8 μονάδες, όλα αυτά, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση εργάζεται αποτελεσματικά και οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα σας έλεγα όμως ότι αυτή η μείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης τιμών για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ζήτηση.
-Τελικά για την ΝΔ και το σύστημα των κομμάτων ευρύτερα τι είναι αυτό που θα καθορίσει ως επιτυχείς τις ευρωεκλογές; Θέλω να πω αρκεί για την ΝΔ ένα ποσοστό πάνω ή κοντά στο 33% ή είναι σημαντικότερο όλων το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου; Τι να το κάνει ένα πολιτικό κόμμα το «υψηλό» ποσοστό όταν οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απέχουν από τις κάλπες;
Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Θα σας απαντήσω όμως για τη Νέα Δημοκρατία. Ο στόχος είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούμε. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια για να μεγαλώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να θωρακίσουμε την άμυνα, να προστατέψουμε τα σύνορα. Η αποχή των πολιτών από τις κάλπες, ασφαλώς είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει. Η Κυβέρνηση, για να το αντιμετωπίσει αφενός εγκαινίασε μία ευρεία καμπάνια κατά της αποχής, ενώ αφετέρου θέσπισε για πρώτη φορά την επιστολική ψήφο, που δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο στους απόδημους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη να ψηφίσει εύκολα και με ασφάλεια, χωρίς εμπόδια και ταλαιπωρία.
-Η άνοδος της ακροδεξιάς πόσο πρέπει να μας ανησυχεί στην Ευρώπη, όταν γύρω μας υπάρχουν πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα;
Θα έλεγα ότι η πραγματική ανησυχία πηγάζει κυρίως από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη και όχι τόσο από ευκαιριακές, ή ακόμη και ψευδεπίγραφες ιδεολογικές ταμπέλες, τις οποίες χρησιμοποιούν «α λα καρτ» διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις του λαϊκισμού. Το ουσιαστικό ζήτημα εδώ είναι ότι πολλές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος κόμματα που έχουν υιοθετήσει έναν μονότονο ακραίο λόγο, χωρίς πραγματικό πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Αυτό είναι όντως επικίνδυνο. Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα οι δυνάμεις του λαϊκισμού αν και υπάρχουν, είναι όμως σχετικά περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία να έχουμε τα τελευταία χρόνια μία σοβαρή Κυβέρνηση, που αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που εργάζεται σκληρά και δίνει λύσεις. Και έναν Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο πιο επιτυχημένος κεντροδεξιός Πρωθυπουργός της Ευρώπης.
-Θα διακινδυνεύσω ένα ερώτημα γνωρίζοντας τι θα απαντήσετε. Την Παλαιστίνη πρέπει να την αναγνωρίσουμε ως ανεξάρτητο κράτος, όπως έκαναν η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία;
Η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνολική επίλυση του προβλήματος στη βάση της αναγνώρισης δύο κρατών. Αλλά συνολική επίλυση. Και πάντως, κατά την κρίση μου είναι λάθος η αναγνώριση να έρχεται περίπου ως επιβράβευση των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς.