Σφαγή στη Ράφα: Δεκάδες νεκροί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων- Χτυπήσαμε τρομοκράτες λέει το Ισραήλ
Αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Ράφα με την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και τη Χαμάς να κατηγορούν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων στοχοποιώντας κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει από την πλευρά του ότι έπληξε συγκρότημα όπου κατ αυτόν δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», ενώ η Χαμάς κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφας.
Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.
Μετά «τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», τόνισε σε ανακοίνωσή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ασθενοφόρα της διακόμισαν «μεγάλο αριθμό» νεκρών και τραυματιών.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».
- Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.
«Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
- Το σαββατοκύριακο ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Δαυίδ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ (της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας) συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, σε νέο πλαίσιο για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.
Αύριο Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Με αυτό το φόντο συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
- Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.
Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.
- «Υποφέρουμε (…) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.
Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχου