Guardian: Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία -Η στάση Μπάιντεν
Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου. Οργή στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Στο τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση, απαντούν σε άρθρο του Guardian, οι Peter Beaumont και Sam Jones. «Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η δυναμική προς την αναγνώριση, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» αναφέρει αρχικά το άρθρο.
- «Ίσως το πιο σημαντικό είναι πώς οι νέες αναγνωρίσεις δείχνουν τη διάβρωση της “ιδιοκτησίας” των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ – Παλαιστίνης από την περίοδο των συνομιλιών και της συμφωνίας του Όσλο.
Με την ειρηνευτική διαδικασία να είναι επί μακρόν σε μεγάλο βαθμό θνησιγενής, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εργάζονται επιμελώς για να προσελκύσουν υποστήριξη στην Ευρώπη για μια διαδικασία που επιταχύνθηκε στην εποχή του Τραμπ».
- Οι Peter Beaumont και Sam Jones συνεχίζουν: «Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία θεωρούνται εδώ και καιρό συμπαθείς προς τους Παλαιστίνιους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επισημάνει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης εν μέσω μιας βαθύτερης απογοήτευσης για τη μακρόχρονη άρνηση του Ισραήλ – και όχι μόνο κατά την εποχή του Νετανιάχου – να προχωρήσει προς μια λύση δύο κρατών, ακόμη και όταν το Ισραήλ συνεχίζει να οικειοποιείται παλαιστινιακά εδάφη για εποικισμό.
Όπως λέει ο Hugh Lovatt του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ανοίγει επίσης μια ουσιαστική διαδρομή προς την κρατική υπόσταση. “Η αναγνώριση είναι ένα απτό βήμα προς μια βιώσιμη πολιτική πορεία που οδηγεί στην παλαιστινιακή αυτοδιάθεση.
- Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της δέσμευσης των Αράβων για την υποστήριξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα. Στο πλαίσιο του σχεδίου τους για το «αραβικό όραμα» για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών, κράτη όπως η Σαουδική Αραβία έχουν ζητήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Η στάση του Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
- «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».
Υπενθυμίζεται πως Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία, σε μια προφανώς συντονισμένη κίνηση, ανακοίνωσαν σήμερα πως στις 28 Μαΐου θα προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.