Προκλητικός Μιτσκόσκι:”Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω”-“Καρφιά” προς Αθήνα για καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ΣτΠ
Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος κινούμενος στην ίδια γραμμή με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Σιλιάνοφσκα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε πως θα αποκαλεί την χώρα του όπως θέλει… Επίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Μιτσκόσκι ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο».
Ο ίδιος έκανε λόγο για απειλές και εμπόδια από την Ελλάδα, αν και όπως ισχυρίστηκε επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε άριστες σχέσεις γειτονίας, εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η Νέα Δημοκρατία έχουν τη δική τους θέση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει»
Ο ίδιος επανέλαβε να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία»: «Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα.»
«Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι προσδιορισμού της χώρας, καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας.»
«Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία προς τους φίλους μας από την Ελλάδα – ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και την επιστροφή στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών). Αν θεωρούν ότι έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλώ σε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας».
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε μια ανοιχτή πολιτική πυγμής.»
«Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.»