Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι για ελληνοτουρκικά και μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία-Υπέρ τάχθηκε η Μπακογιάννη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία αναφέροντας ότι θα ήθελε στη δική του θητεία να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια στη Βουλή. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διατύπωσε την άποψη ότι τα μνημόνια θα έπρεπε να έχουν ήδη κυρωθεί. Μάλιστα, αναγνώρισε τη διαφωνία της με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση είχε προβλέψει τη συμπεριφορά των γειτόνων και γι΄ αυτό δεν έφερε προς ψήφιση τα μνημόνια.
Ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε δημοσιογραφικό ερώτημα πως τα μνημόνια μεταξύ των δύο χωρών θα ψηφιστούν και πως έως τώρα δεν έχουν κυρωθεί διότι δεν είχε υπάρξει πλήρης συμμόρφωση των Σκοπίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός περιέγραψε ως πράξη «ενθάρρυνσης» των γειτόνων τη μη κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμη πως η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, γρήγορα και με αντανακλαστικά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Σημείωσε ακόμη την ταχεία αντίδραση των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ΝΑΤΟ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στις δηλώσεις τους τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Γεραπετρίτης άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια στη Βουλή
Στην Ολομέλεια της Βουλής ο Θάνος Πλεύρης είχε υποστηρίξει πως «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κύρωση των πρωτοκόλλων», ενώ βουλευτές της πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποκαλούσαν «πρόεδρο των Σκοπίων» τη Σιλιάνοφσκα.
- Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμαρτυρία της αρμόδιας τομεάρχη, Ρένας Δούρου, για την αποστροφή περί «ρεμπεσκέδων» που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη της η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε τη δυνατότητα στην πρόεδρο της Επιτροπής να ανασκευάσει, λέγοντας πως εκείνη αναφερόταν στη ΝΔ.
Επιπλέον, η κ. Δούρου αποκάλεσε αμήχανο και υποχωρητικό τον πρωθυπουργό έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα, καθώς «δεν αντέδρασε στην αναφορά του Τούρκου Προέδρου σε τουρκική μειονότητα», αντιμετώπισε «χλιαρά» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, δεν ανέδειξε την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο και δεν ψέλλισε λέξη για την τουρκική αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα.
Κόντρα ξέσπασε και με το ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Εξωτερικών και την Ντόρα Μπακογιάννη να επικρίνουν την Χαριλάου Τρικούπη επειδή ζήτησε να ματαιωθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησε ματαίωση αλλά αναβολή της συνάντησης, ως κατάληξη δομημένης και κλιμακούμενης στρατηγικής για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.