Αναβρασμός στη Eurovision; Εκτός από τη Σάττι και άλλες διαμαρτυρίες για την αποστολή του Ισραήλ
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης την περασμένη Τρίτη πριν τον πρώτο ημιτελικό, όταν ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σαάντε εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας στο χέρι του το εμβληματικό παλαιστινιακό μαντήλι καφίγια. Ο τραγουδιστής επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης στη σκηνή της Eurovision τραγουδώντας το «Popular» με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στον μουσικό διαγωνισμό το 2011.
Ωστόσο χωρίς να ενημερώσει την EBU και παρότι λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, η διοργάνωση έχει απαγορεύσει φέτος από τους συμμετέχοντες να εμφανίσουν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα, εμφανίστηκε στη σκηνή έχοντας τυλιγμένο στο χέρι του ένα καφίγια.
Heres another video pic.twitter.com/x0h85NiC08
— Escxfav🇮🇪🇨🇭🇭🇷 (@Escxfav2) May 8, 2024
Αμέσως μετά την εμφάνισή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη μέσω ανακοίνωσής της, υπενθυμίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Οι διοργανωτές είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις του κοινού κατά την διάρκεια της πρόβας του Ισραήλ, το βράδυ της Τετάρτης, μέσα στο Malmö Arena. Θεατές αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνισή της, φωνάζοντας «Free Palestine». Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.
Crowd yelling Free Palestine 🇵🇸during Eden's performance pic.twitter.com/3H1iw4p6KT
— Priyant (@Priyant1987) May 8, 2024
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, σχολίασε σχετικά: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να διακινδυνεύσει τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης αν χρειαστεί».
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν στη συνέντευξη τύπου μετά τον δεύτερο ημιτελικό κατά την οποία πρωταγωνίστησε η Μαρίνα Σάττι η οποία άρχισε να κάνει γκριμάτσες την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.
Παρά σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κινήσεις της, αλλά και την υποστήριξη πολλών η Μαρίνα Σάττι συνεχίζει να εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Παλαιστίνη.
Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού, έστειλε νέο «μήνυμα» μέσω του καναλιού της στο Instagram. Οι ακόλουθοί της έλαβαν ένα μήνυμα με πέντε emoji με καρπούζια, φρούτο που συμβολίζει την Παλαιστίνη, επειδή έχει τα χρώματα της σημαίας της.
Επίσης, την Τετάρτη, στα παρασκήνια του διαγωνισμού, φορούσε ρούχα παλαιστινιακού label «Trashy Clothing» και μάλιστα το ανέφερε και στο live που έκανε στο Tik Tok εκείνη την ημέρα.
Marina Satti wears our Drift diamond top & Feels Like Home Skirt 🫦 pic.twitter.com/g7AmdVvlYg
— Trashy Clothing (@trashyxclothing) May 8, 2024
Οι κινήσεις της πάντως έχουν ξεσηκώσει οργισμένες αντιδράσεις αλλά και δυνατές φωνές υποστήριξης. Το πρωί άρχισε να κυκλοφορεί ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται η Μαρίνα Σάττι να κάνει κάποιες γκριμάτσες την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan.
Εκτός από τη Μαρίνα Σάττι στη ίδια συνέντευξη τύπου διακρίνονται να κάνουν κάποιες κινήσεις και ο Ελβετός Nemo αλλά και ο Ολλανδός Joost Klein. Συγκεκριμένα ο δεύτερος σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του, ενώ ο πρώτος κάθισε πίσω στην καρέκλα του, παίρνοντας ένα αδιάφορο ύφος.
Πηγές από την ΕΡΤ πάντως έδωσαν τη δική τους απάντηση:
«Σε καμία περίπτωση η Μαρίνα δεν είχε σκοπό να προσβάλει την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Από την αρχή της συνέντευξης Τύπου αλληλεπιδρούσε και επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου και τους καλλιτέχνες στο πάνελ, όπως έκαναν και πολλοί συνάδελφοί της. Αν δει κανείς ολόκληρο το βίντεο, θα διαπιστώσει ότι η Μαρίνα δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λόγω του εξοντωτικού προγράμματος των τελευταίων ημερών και όχι μόνο κατά τις δηλώσεις τής Eden, στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό!»
Διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ
Η ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan διατάχθηκε χθες από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας της να παραμείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωναν στο Μάλμε, ζητώντας τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό. Μάλιστα, οι διοργανωτές προετοιμάστηκαν σε περίπτωση που ακουστούν αποδοκιμασίες κατά τον ημιτελικό, να τις «καλύψουν» με ηχητικά εφέ… χειροκροτημάτων.
Νωρίτερα, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet είχε προειδοποιήσει την Golan να μη βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα επειδή το Μάλμε ανέμενε το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, διαδηλωτές άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με εικόνες αμάχων της Γάζας που έχουν τραυματιστεί εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.
Άλλα πανό είχαν μηνύματα όπως «καλώς ήρθατε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γενοκτονίας» και «σταματήστε να χρησιμοποιείτε την Eurovision για να ξεπλένετε τα ισραηλινά εγκλήματα».
Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο (11/5) στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Thousands of people are demonstrating in Malmo against Israels participation in #eurovision2024
Notice how the reporter talks about the pro Palestinian demonstrators, and then about the "other side", Jewish people. pic.twitter.com/3CH9XhcVzy
— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) May 9, 2024