Μάτι:Έφεση στην απόφαση ζήτησε η εισαγγελέας του ΑΠ-Η διαδικασία για να μην υπάρξει παραγραφή
Μετά τις ποινές χάδι στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι συγγενείς των θυμάτων και οι πολυεγκαυματίες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με κάθε μέσο που τους επιτρέπει ο νόμος. Είδα τους συνολικά 21 κατηγορουμένους να πηγαίνουν στα… σπίτια τους… Είτε γιατί οι 15 εξ αυτών κρίθηκαν αθώοι, είτε γιατί οι ποινές των έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι μετατράπηκαν σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση μάλιστα να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
«Αίσχος», «Τους κάψατε ξανά»: Έτσι σχολίασαν την απόφαση…. Ήδη όπως έγινε γνωστό η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να διερευνηθεί η άσκηση έφεσης στην απόφαση.
Ειδικότερα στην παραγγελία η ανώτατη δικαστική λειτουργός αναφέρει:
Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη ζήτησε από την Εισαγγελία να διερευνήσει εάν πρέπει να ασκηθεί έφεση στην επόφαση
Τον ερχόμενο Ιούλιο άλλωστε συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει μέσα στα επόμενα δύο έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία στον ‘Άρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.
Ο στόχος είναι από τον Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για όσους εκ των αθωωθέντων γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών και εγκαυματίες για άσκηση έφεσης.
- «Έχασα το παιδί μου 25 χρονών στο Μάτι μέσα στη θάλασσα. Σήμερα (σ.σ χθες) η πρόεδρος μας απέδειξε ότι θα γίνει μία δίκαιη δίκη ως προσευχή, ότι αυτό ισχύει για τους κατηγορούμενους μόνο», είπε συγγενής θύματος για την απόφαση του δικαστηρίου.
- «Όλοι μαζί θα πληρώσουν περίπου 210.000. Δηλαδή δύο χιλιάδες για κάθε νεκρό. Αυτό!», είπε ο εγκαυματίας Κώστας Χατζησταματίου.
- Η κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής είναι αυτό που ενδεχομένως εξόργισε περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες.
- «Το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα μείνει λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, και τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία», είπε ο Τάσος Οικονομίδης.
- Ο Νίκος Γιαννόπουλος έχασε την μητέρα του στην τραγωδία του Ματιού. Πίστευε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου θα έκλεινε με κάποιο τρόπο ένας μαύρος κύκλος της ζωής του.
- «Να ξεκόλλαγα… Δυστυχώς με κρατάγανε καθηλωμένο σε εκείνη την ημερομηνία, γιατί όσο και να φωνάζαμε αυτά τα έξι χρόνια πήγαν στο βρόντο στο κενό», είπε.
- «Έχω ένα παιδί που έζησε. Έχω ένα παιδί 11 χρονών με σημάδια στο σώμα και στην ψυχή του που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κοιμάται. Είμαι τυχερός που σήμερα θα πάω να του πω πως η Ελλάδα τον εγκατέλειψε για δεύτερη φορά. Και είμαι τυχερός που το μαθαίνει τώρα στα 11 και στη χώρα που θα μεγαλώσει. Ευχαριστώ πολύ το δικαστήριο», είπε ο Θεοφάνης Χατζησταματίου.
- «Θα ξανασυμβεί μαθηματικά. Εάν δεν τιμωρηθούν όπως πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι και ο καθένας θα κλαίει τα παιδιά ή τους γονείς του ή οποιοδήποτε χάσει», είπε ο εγκαυματίας Κώστας Χατζησταματίου.