Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: Μήνυμα για τα πυρηνικά- Πέφτουν οι τόνοι, παραμένει η ανησυχία-Ανάλυση Bloomberg
«Η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λίγες ώρες μετά το χτύπημα επί ιρανικού εδάφους έστειλαν το μήνυμα ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη για να υπερσκελίσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης από τα ιρανικά ραντάρ «και αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».
- Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο άρθρο, με την επιλογή να μην χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, τη Νατάνζ ή τη Φορντού, «ο επιτιθέμενος (σ.σ. καθώς το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη) έστειλε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου».
«Το αν τελικά το χτυπήμα αυτό θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει χτύπημα όπως αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.
Όπως μετέφερε νωρίτερα η Jerusalem Post το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» με την Τεχεράνη να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones και ανώτερο ιρανό αξιωματούχο να δηλώνει στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση του χτυπήματος
Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη, συνέβη στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.
- Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».
Το CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ιρανός αξιωματούχος στο Reuters επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν». καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν
- Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Ενδεικτική της αντίδρασης του Ιράν η ανάρτηση του εκπροσώπου της ιρανικής υπηρεσίας του διαστήματος Χουσείν Νταλιριάν στην οποία έγραψε «είπαν ότι ρίξαμε 500 drones-αυτοκτονίας και πυραύλους και τώρα απαντούν με τρία drones τα οποία καταρρίψαμε».
Bloomberg: Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει το Ιράν
Το Bloomberg σε μια άμεση ανάλυσή του για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το σημερινό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν και η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αναφέρει ότι καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τα αντίποινα του Ισραήλ υποστηρίζουν πως το ισραηλινό χτύπημα ήταν μια μάλλον «συμβολική επίθεση» (αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Israel Ziv στο κανάλι 12 του Ισραήλ), το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει τώρα το Ιράν.
«Η απάντηση του Ιράν θα καθορίσει και τον ευρύτερο αντίκτυπο αυτής της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία», ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο; «Να αποφευχθεί η κλιμάκωση μέσω ενός δεύτερου χτύπηματος του Ιράν απευθείας στο Ισραήλ», υποστηρίζει ο Ziad Daoud Chief Emerging Markets Economist του Bloomberg.
Σε αυτή την περίπτωση ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; «Πάνω από έξι μήνες βίας στη Μέση Ανατολή έχουν δείξει ότι ένας πόλεμος που περιορίζεται στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να είναι καταστροφικός σε ανθρωπιστικό επίπεδο και για τις περιφερειακές οικονομίες, αλλά έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, και επομένως στην παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και επιτόκια», τονίζει ο Z. Daoud.
- Από την πλευρά του ο Ven Ram Cross Assets Strategist στο Dubai αναφέρει πως «οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αυξηθούν στην Ευρώπη και, μαζί και με τα ομόλογα των ΗΠΑ, θα αποτελέσουν το καταφύγιο επιλογής για τους επενδυτές στον απόηχο της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν».
Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει πως το αργό πετρέλαιο θα ωφεληθεί επίσης (θα αυξηθούν οι τιμές του), αν και το οποιοδήποτε ράλι στις τιμές θα οφείλεται περισσότερο στις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς, δεδομένου ότι το γεωγραφικό επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη.
«Τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως επιλογές ασφαλείας – ασφαλή λιμάνια – σε μια ολοκληρωμένη μελέτη με αφορμή την πανδημία της Covid-19 το 2020. Αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, τότε αυτό μπορεί να αποδειχθεί για άλλη μια φορά και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας μπορεί να τραβήξουν και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια σε καιρό κρίσης.