Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες-Άνοιξε η πλατφόρμα
Η υποψηφιότητα Μπελέρη και η μάχη των ευρωεκλογών εν γένει ήταν τα δύο βασικά πολιτικά θέματα στη ραδιοφωνική συνέντευξή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στα «Παραπολιτικά».
Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από ένα χρηστικό θέμα, με τον υφυπουργό να κάνει γνωστό ότι πριν λίγο άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας για τις μητέρες που δεν είναι μισθωτοί, δηλαδή για τις γυναίκες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Με μια αίτηση, εξήγησε, οι γυναίκες αυτές θα μπορούν να λαμβάνουν για τους επόμενους εννιά μήνες 1.000 ευρώ καθαρά κάθε μήνα. Το μέτρο αυτό δε έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής για επέκταση του συγκεκριμένου επιδόματος στις υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, τόνισε.
Στην πολιτική επικαιρότητα, με αφορμή και τη φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη για το βάπτισμά του, ο Θανάσης Κοντογεώργης υποστήριξε ότι «τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη είναι προσωπική υπόθεση και ο καθένας έχει τον τρόπο να εκφράζεται, δεν θέλω να σχολιάσω». Και, από εκεί και πέρα, παρέπεμψε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας, πάντως, και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλάζοντας θέμα, ο Φρέντυ Μπελέρης είναι «ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας», και η υποψηφιότητά του εκφράζει και «την ομογένεια, και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, της παράταξης και της χώρας ευρύτερα για την περιοχή εκείνη. Ο πρωθυπουργός, σε ανύποπτο χρόνο, είχε επισκεφθεί την περιοχή» υπενθύμισε εξάλλου. Όμως, επεσήμανε, «αυτό που ξενίζει σε ένα βαθμό και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, είναι ότι όταν είχε γίνει η σύλληψη του κ. Μπελέρη, για την προσωρινή φυλάκιση, τη δίκη, την καταδίκη υπήρχαν ανακοινώσεις σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων που δεν είχαν τότε τις ενστάσεις που διατυπώνονται τώρα». Με άλλα λόγια, οι ενστάσεις από την αντιπολίτευση «διατυπώνονται επειδή ο κ. Μπελέρης είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία» ήταν η θέση που διατύπωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ επανέλαβε ότι «η άποψή μας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι γνωστή, υπάρχουν ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Ερωτηθείς για τον πήχη της ευρωκάλπης, για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος, ο Θ. Κοντογεώργης έδωσε την εξής απάντηση: «Οι ευρωεκλογές γίνονται για να επιλέξουμε τους επόμενους ευρωβουλευτές. Αλλά προφανώς το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη, όπως είναι οι ευρωεκλογές, έχει τη δική της αντανάκλαση στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, και είναι η κάλπη εκείνη στην οποία εμείς επιθυμούμε να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία. Γιατί προφανώς θέλουμε μια ισχυρή κυβέρνηση σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Αναγνωρίζοντας, επίσης, ότι «διαφορετικά θα συζητάμε αν (σ.σ. το ποσοστό της ΝΔ) είναι 40%, αν είναι 35%, αν είναι 30% κ.ο.κ.», επανέλαβε πως «είναι μια εθνική κάλπη, αλλά είναι μια ευρωκάλπη». Εν κατακλείδι, «εμείς επιθυμούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν μπορώ να θέσω έναν πήχη. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή της κυβέρνησης και της χώρας μας ευρύτερα σε ό,τι διαδραματίζεται και θα διαδραματίζεται τα επόμενα χρόνια. Το έχει δείξει η παρουσία του πρωθυπουργού τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ακόμη, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πόσο σημαντικό είναι «να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».