Αφρενάριστη η τιμή της βενζίνης- Πού θα φθάσουν το Πάσχα-Συγκριτικοί πίνακες με την υπόλοιπη Ευρώπη
Καθημερινές και αδιευκρίνιστες είναι πλέον οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην χώρα μας. Οι οδηγοί είναι σε απελπισία καθώς καλούνται συνεχώς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με τις τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ακριβότερες τιμές (1,965 ευρώ το λίτρο) πάνω από Γερμανία(1,867) , Γαλλία (1,900) και Ιταλία (1,919), αλλά ακόμη και από την Ελβετία (1,929) όπου βέβαια οι μισθοί των εργαζομένων δεν συγκρίνονται με τους ελληνικούς.
Την φτηνότερη βενζίνη έχει η (χρεοκωπημένη) Τουρκία (1,262), η Βουλγαρία (1,351) στην οποία πολλοί Έλληνες από την Βόρεια Ελλάδα επιλέγουν για να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ, αλλά και όλες οι άλλες βαλκανικές χώρες (Ρουμανία) εκτός από την Ελλάδα όπου η βενζίνη σκαρφαλώνει άνετα στα 2 ευρώ το λίτρο.
Η μέση τιμή στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 1,6 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία είναι 1,674 και στο Βέλγιο 1,737, ενώ ακόμη και στην Μεγάλη Βρεττανία ανέρχεται στο 1,738 ευρώ το λίτρο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ
Για τις ανοδικές τάσεις των τιμών στα καύσιμα, μίλησε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι «φαίνεται ότι διατηρούνται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα γιατί αυτό που καθορίζει τις τιμές μας είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τύπου μπρεντ, κυρίως σε ό, τι αφορά την Μεσόγειο και την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Πρόσθεσε ότι «όπως φαίνεται η τιμή του μπρεντ είναι παγιωμένη στα 90 δολάρια/βαρέλι που σημαίνει για εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, 2 ευρώ/λίτρο για τη αμόλυβδη βενζίνη.
Διότι όπως γνωρίζετε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα υψηλός, στα 70 λεπτά το λίτρο, και υπάρχει και το 24% του ΦΠΑ.
Άρα λοιπόν δεν θα δούμε σύντομα αποκλιμάκωση στις τιμές εφόσον οι διεθνείς τιμές παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι «από τις 15 Ιανουαρίου και μετά αρχίζει μια βουβή άνοδος, από τα 1,8 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,96 ευρώ το λίτρο, μια μέση τιμή πανελλαδικά, που σημαίνει ότι στη νησιωτική χώρα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ καθώς υπάρχει το μεταφορικό κόστος.
Ευτυχώς η αγορά έδειξε αυτοσυγκράτηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι για την ώρα φαίνεται πως δεν θα πάμε σε περαιτέρω άνοδο, γιατί ξέρετε αν υπήρχε αντεπίθεση από το Ισραήλ, προφανώς και θα βλέπαμε τις τιμές πάνω από δύο ευρώ, στα 2,10, ίσως και στα 2,20 ευρώ το λίτρο».
Κατέληξε λέγοντας ότι «για το Πάσχα θεωρώ ότι μέχρι τότε, και εφόσον δεν υπάρχει άλλη κακή εξέλιξη, οι τιμές θα συγκρατηθούν εκεί, αν και είναι ιδιαίτερα υψηλά».