Κατρούγκαλος: “Πνίγηκαν στη χολή τους”
Με αφορμή αυτή τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, το φόβο της κλιμάκωσης αλλά και για την παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει για το τι έπεται, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «είναι προφανές ότι αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό, δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να βάλουν στο περιθώριο το Παλαιστινιακό, να προωθήσουν σχέσεις του Ισραήλ με τις φιλικές προς την Αμερική χώρες τις αραβικές της περιοχής. Ε, αυτό όμως δεν περπάτησε. Όχι απλώς επειδή έγινε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά γιατί πράγματι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν φύγει το μεγάλο αγκάθι του παλαιστινιακού ζητήματος. Από εκεί και μετά, η πρόσφατη κλιμάκωση έχει και αυτή τη δική της σύντομη ιστορία. Το χτύπημα στη Δαμασκό δεν πρέπει να το υποτιμούμε, όχι μόνο στο πλαίσιο αυτών που γίνονται στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να το συνδυάσουμε με μια γενικότερη αμφισβήτηση των θεσμών της διπλωματίας, του θεσμικού πλαισίου του ΟΗΕ, όπως λέμε, των πολυμερών διπλωματικών σχέσεων. Για παράδειγμα, λίγες μέρες μετά είχαμε την επέμβαση από τις δυνάμεις, τις αστυνομικές δυνάμεις του Ισημερινού στην πρεσβεία του Μεξικού. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και η επίθεση απέναντι σε μία πρεσβεία και η αστυνομική παρέμβαση στο εσωτερικό μιας άλλης πρεσβείας είναι πράγματα που ρητά απαγορεύονται από τη Συνθήκη της Βιέννης και σε ένα μεγάλο βαθμό θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγο καιρό».
«Το επιχείρημά μας πάντοτε ήταν ότι εμείς δεν είμαστε ποτέ αποικιακή χώρα, άρα είμαστε ο ιδανικός συνομιλητής, η ιδανική γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο-Η Ελλάδα είναι εμπλεκόμενη χώρα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος στη πορεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση σε σχέση με το ρόλο μας στη Μέση Ανατολή «τι έγινε στη πορεία όμως; εγώ και ο Νίκος Κοτζιάς και εγώ μπορούσαμε να ταξιδεύουμε στην Τεχεράνη, στο Ριάντ και στο Τελ Αβίβ, ακριβώς για να μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο που μπορούμε, τον ρόλο του μεσολαβητή. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε για πρώτη φορά να στείλουμε στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία, μια πυροβολαρχία Πάτριοτ και να γίνουμε με λίγα λόγια μέρος του προβλήματος. Να μην μπορούμε πια να μιλήσουμε έξω από το πρόβλημα, έξω από τη σύρραξη, αλλά ως εμπλεκόμενοι σε αυτό. Αυτό ήταν τεράστιο σφάλμα, τεράστια υπονόμευση του ρόλου που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα. Από τη στιγμή λοιπόν, που έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις υπέρ ενός από τους εμπλεκομένους εκεί, δεν είμαστε; Η Ελλάδα είναι εμπλεκόμενη χώρα».
«Το απαισιόδοξο είναι ότι η χυδαιότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το αισιόδοξο είναι ότι ευτυχώς δεν κυριαρχεί»
Ερωτηθείς έπειτα για τη θέση στον ΟΗΕ, του ανεξάρτητου ειδικού εμπειρογνώμονα και το τι ακριβώς είναι αυτή η θέση αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από την πλευρά του κ. Πολάκη, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε το εξής «η θέση αυτή ήταν μια θέση που στην οποία επιδίωξα να είμαι με ατομική υποψηφιότητα. Θα μπορούσα να επιδιώξω και κυβερνητική υποψηφιότητα, γιατί λόγω της σημασίας τους, αυτές οι θέσεις είναι ανοιχτές και στα δύο αυτά είδη υποψηφιοτήτων. Ο σκοπός για τον οποίο έχουν συσταθεί είναι να υπάρχουν ανεξάρτητοι ειδικοί με διεθνή εμπειρία, κυρίως ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, που να μπορούν να συμβουλεύουν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Δικαιωμάτων. Οι ειδικοί αυτοί υποβάλλουν εκθέσεις για τα θέματα του αντικειμένου της. Το δικό μου είναι τι ευρύτερο δυνατό και ουσιαστικά μπορεί να τοποθετηθεί κανείς για όλα τα θέματα της διεθνούς τάξης. Και αυτές οι εκθέσεις ψηφίζονται και γίνονται θέσεις του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Όσο για ποιο λόγο προκάλεσε αντιδράσεις «δεν ξέρω. Σ’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Πολάκη. Ήταν πράγματι πολύ καλό γεγονός ότι κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε αυτή τη συκοφαντία. Μόνο από τον κ. Βελόπουλο είδαμε μια επανάληψη αυτών που λέει ο κ. Πολάκης. Κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ακολούθησε. Υπήρχε όμως, ειδικά στην αρχή από αυτό το οικοσύστημα των μέσων που είναι φιλικά προς μία πλευρά αυτή τη στιγμή των απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ που ταιριάζουν με αυτές του κ. Πολάκη, υπήρξε μια ενορχήστρωση της επίθεσης. Βέβαια, μετά, όταν φάνηκε ότι αυτή η θέση ήταν άμισθη, όταν φάνηκε ότι δεν υπήρξε καμία υποστήριξη της κυβέρνησης, όλοι αυτοί που επιχείρησαν την αρχική συκοφαντία ουσιαστικά πνίγηκαν μέσα στη χολή τους. Θεωρώ ότι και ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο μήνυμα βγαίνει από την ιστορία: Το απαισιόδοξο είναι ότι η χυδαιότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το αισιόδοξο είναι ότι ευτυχώς δεν κυριαρχεί».