7 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: “Η υγεία μου, το δικαίωμά μου”
Σε όλο τον κόσμο που το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται ολοένα και περισσότερο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μια κοινή ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών. Τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, και αποτελεί παγκόσμια αφορμή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα υγείας και την προαγωγή της σημασίας της ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1950, με στόχο να κινητοποιήσει κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα να λάβουν συγκεκριμένες δράσεις προς την επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αλλάζει κάθε χρόνο
Το θέμα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της παγκόσμιας υγείας. Αυτή η θεματική προσέγγιση επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες συζητήσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Τα θέματα συνήθως αφορούν ασθένειες, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ψυχική υγεία και προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Με αυτό τον τρόπο σημειώνεται η αλληλεξάρτηση των υγειονομικών θεμάτων και προάγουν τη συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2024 είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου». Το θέμα αυτού του έτους επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφόρηση, καθώς και σε ασφαλή πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβαλλοντικές συνθήκες, μακριά από διακρίσεις.
Η αξία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης
Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η επίτευξη της υγειονομικής κάλυψης είναι ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν με υγεία και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Περιλαμβάνει όχι μόνο την παροχή ιατρικής αγωγής, αλλά και τη διευθέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία.
Τα τελευταία χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, η σημασία της δημόσιας υγείας και η ανάγκη για ισχυρά συστήματα υγείας έγιναν πιο εμφανείς από ποτέ. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λειτούργησε ως πλατφόρμα για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για προληπτικά μέτρα, την προώθηση εκστρατειών εμβολιασμού και την τονισμό της σημασίας της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων υγείας.
Κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μέσω διάφορων εκδηλώσεων, και πρωτοβουλιών. Εκπαιδευτικά προγράμματα, έλεγχοι υγείας, επικοινωνιακές εκστρατείες και συζητήσεις πολιτικής οργανώνονται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία και την ενθάρρυνση θετικών συμπεριφορών για την υγεία.
Το μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τη σημερινή αφιερωματική ημέρα, επισημαίνει πως οι ασθένειες και οι καταστροφές αποδεικνύονται ως οι κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Οι συγκρούσεις και οι πολεμικές συρράξεις είναι καταστροφικές για χιλιάδες ζωές, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική δυσφορία.
Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί ταυτόχρονα την κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Το Συμβούλιο της ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας για Όλους (WHO Council on the Economics of Health For All) διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο, οι χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.
Έτσι, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, επιλέχτηκε το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 να είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».
Το μήνυμα του Προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Σχολιάζοντας το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τονίζει ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, υπογραμμίζοντας τα εμπόδια και τις ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.
«Στη χώρα μας, η οικοδόμηση ενός ισχυρού και βιώσιμου συστήματος υγείας προϋποθέτει αποτελεσματικές στρατηγικές, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.
Αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο είναι η πρόσβαση όλων των ασθενών στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, στη θεραπεία που έχουν ανάγκη.
Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Θα πρέπει να τους διασφαλίσουμε καλές επαγγελματικές συνθήκες για να παραμείνουν στην πατρίδα μας και να στελεχώσουν το Εθνικό σύστημα Υγείας.
Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας είναι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες.Είναι επίσης σημαντικό, η προσήλωση όλων μας, στην παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, προκειμένου να προσφέρουμε το δικό μας λιθαράκι στο να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο», καταλήγει ο κ. Πατούλης.