Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη

 Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη

Διεθνοποίηση, εκσυγχρονισμός, υγιής ανάπτυξη, πελατοκεντρική φιλοσοφία, δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτά είναι τα πέντε βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο ΔΕΗ σήμερα. Με στρατηγικές κινήσεις, η διοίκηση της ΔΕΗ κινείται με μεθοδικότητα και με συνέπεια προς την υλοποίηση του οράματος  της πράσινης μετάβασης που θα καταστήσουν την ΔΕΗ κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην ΔΕΗ, τα τελευταία χρόνια συντελείται μία μεγάλης κλίμακας αλλαγή, καθώς ο Όμιλος βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης του μετασχηματισμού του. Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει πλέον στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση με αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων οι οποίες αντικαθίστανται από τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ επενδύει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό αλλάζοντας τις εσωτερικές λειτουργίες της, καθώς και την εμπειρία όλων όσοι έρχονται σε επαφή με την εταιρεία. Η ΔΕΗ στοχεύει σε μία νέα ολιστική εμπειρία για τους πελάτες χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική της ΔΕΗ επικεντρώνεται στη δημιουργία μίας ολιστικής προσέγγισης των αναγκών των πελατών, πέρα από την απλή προμήθεια ενέργειας.

Εξαγορές, επενδύσεις, συνέργειες και πράσινο χαρτοφυλάκιο

Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας, όπως ο covid-19 και η ενεργειακή κρίση, ο Όμιλος ΔΕΗ συνέχισε να αλλάζει και να χτίζει τις στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες μπορεί να δημιουργήσει την ανάπτυξη στο μέλλον.

Βγήκε εκτός συνόρων, επενδύοντας στην αγορά της Ρουμανίας, καθώς προχώρησε στην εξαγορά ενός από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της χώρας. Επίσης, η εξαγορά της Κωτσόβολος ταιριάζει απόλυτα με την στρατηγική της ΔΕΗ, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα ενέργειας.

Σήμερα, ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών, αποτελώντας τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Εξυπηρετεί περίπου 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας, καθώς και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Και όλα αυτά είναι εφικτά εξαιτίας των υγιών οικονομικών του Ομίλου ΔΕΗ, όπως φανερώνει το επαναλαμβανόμενο EBITDA σε επίπεδο pro forma, το οποίο το 2023 ανήλθε σε €1,5 δισ., με την διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ να προχωρά μπροστά θέτοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.

Η επόμενη ημέρα

Ο Όμιλος ΔΕΗ πέρασε στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και επανασυστήθηκε στο διεθνές επενδυτικό κοινό τον Ιανουάριο του 2024  όταν η διοίκηση παρουσίασε στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, το στρατηγικό σχέδιο της τριετίας 2024 – 2026. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ και περαιτέρω επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς επίσης στόχο για EBITDA στα €2,3 δισ. το 2026 από €1,5 δισ. το 2023. Ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, αλλά και στο τρίπτυχο: παραγωγή καθαρής ενέργειας – εκσυγχρονισμός των δικτύων – τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο.

Αιολικό πάρκο στην περιοχή Moldova Noua, Νοτιοδυτική Ρουμανία

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Τέλος, ο Όμιλος επεκτείνει την δράση του και αναπτύσσει νέες δραστηριότητες, στην αγορά της ηλεκτροκίνησης και στα δίκτυα οπτικών ινών, ενώ την ίδια στιγμή αδιαπραγμάτευτη είναι η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα του Ομίλου έως το 2040, μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Greece Solar Power Plant Amynteo

Όραμα του Ομίλου ΔΕΗ είναι να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κατακτώντας ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέροντας ευημερία στο κοινωνικό σύνολο και αυξάνοντας την αξία των μετόχων.

Σχετικά Άρθρα