Challenges στα social με έπαθλο τη ζωή σου- Τι κρύβει η τραγική περίπτωση Tzane
Τα Challenges και οι επικίνδυνες αποστολές υπάρχουν από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν και βαριεστημένοι έφηβοι. Η μόδα του γεμίσματος τηλεφωνικών θαλάμων με διάφορα αντικείμενα, για παράδειγμα, ξεκίνησε πολύ πίσω στη δεκαετία του 1950, ενώ η κατάποση χρυσόψαρου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Ωστόσο, οι προκλήσεις φαίνεται να έχουν γιγαντωθεί στην εποχή του Διαδικτύου. Ένα βίντεο TikTok μπορεί να είναι μια πρόκληση για μια νυχτερινή ενδιαφέρουσα περιπέτεια που σκοτώνει τη βαρεμάρα αλλά επίσης μπορεί να γίνει και μια απίστευτα υψηλού κινδύνου προκληση ακριβώς επειδή έχει ταχύτατη διασπορά κοινώς γίνεται τρεντ και viral.
Τα παιδιά μπορεί να υποστούν τραυματισμούς πριν καν οι γονείς καταλάβουν ότι υπάρχει κάτι που θα πρεπε να τους ανησυχήσει. Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι ευαίσθητα. Πολλοί ενήλικες παρασύρονται να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων ακόμα και χαζά ακροβατικά για τα οποία δεν είναι ούτε εκπαιδευμένοι, ούτε έχουν την σωματοδομή να τα υποστηρίξουν.
- Είναι η πίεση των συνομηλίκων, η επιθυμία για διασημότητα, τα χρήματα ή κάποια περίεργη μορφή μαζοχισμού που οδηγεί αυτές τις διαδικτυακές προκλήσεις;
Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους challenges:
- Επιθυμία για προσοχή και αναγνώριση: Οι άνθρωποι μπορεί να αναζητούν προσοχή και αναγνώριση στα social media, και η συμμετοχή σε challenges μπορεί να είναι ένας τρόπος να το επιτύχουν.
- Ανταγωνισμός και πίεση από τους ομοίους: Η πίεση από τον ανταγωνισμό με άλλους χρήστες των social media μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε challenges για να αισθανθούν ότι προσαρμόζονται στις τάσεις και τις προσδοκίες της κοινότητας τους.
- Ανεύρεση διασκέδασης και ενθάρρυνση από τους φίλους: Οι άνθρωποι μπορεί να συμμετέχουν σε challenges για να διασκεδάσουν και να ενθαρρυνθούν από τους φίλους τους ή την online κοινότητα.
- Ανεπαρκής εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους: Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι εντελώς ενήμεροι για τους κινδύνους που συνδέονται με ορισμένα challenges και να συμμετέχουν χωρίς να σκεφτούν προσεκτικά τις συνέπειες.
- Η επιδίωξη χρηματικών ανταμοιβών μπορεί να αποτελεί μία αιτία πίσω από τη συμμετοχή σε κάποια challenges στα social media.
Ορισμένα challenges προσφέρουν χρηματικά έπαθλα ή δώρα στους νικητές, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμετοχή των ανθρώπων. Ειδικά σε περιβάλλοντα όπου η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, η προοπτική να κερδίσουν χρήματα μπορεί να είναι ένας ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή σε τέτοια διαγωνίσματα.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο viral, αλλά για όσους ακούν πρώτη φορά τον όρο challenge , πάρακάτω μπορείτε να πάρετε μια ιδέα απο τις μέχρι τώρα πιο επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις των τελευταίων ετών .
Σανίδωμα-Planking
Δεν είναι πάντα η ίδια η πρόκληση που είναι εγγενώς επικίνδυνη. Μερικές φορές είναι ο βαθμός στον οποίο αντιμετωπίζεται η πρόκληση. Το σανίδωμα προσφέρει ένα εξαιρετικό παράδειγμα.
Το σανίδωμα (ή το ξαπλωμένο παιχνίδι) είναι μια δραστηριότητα που συνίσταται στο να ξαπλώνετε σε θέση μπρούμυτα, μερικές φορές σε μια ασυνήθιστη ή αταίριαστη τοποθεσία. Οι παλάμες των χεριών συνήθως αγγίζουν τις πλευρές του σώματος και τα δάχτυλα των ποδιών συνήθως αγγίζουν το έδαφος. Μερικοί παίκτες ανταγωνίζονται για να βρουν την πιο ασυνήθιστη και πρωτότυπη τοποθεσία για να παίξουν. Ο όρος σανίδωμα αναφέρεται στη μίμηση μιας ξύλινης σανίδας. Το σανίδωμα μπορεί να περιλαμβάνει το να ξαπλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια ή να κρατάτε το σώμα επίπεδο ενώ στηρίζεται μόνο με τα χέρια, και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος να αιωρούνται. Πολλοί συμμετέχοντες στο planking έχουν φωτογραφίσει τη δραστηριότητα σε ασυνήθιστες τοποθεσίες και έχουν μοιραστεί τέτοιες φωτογραφίες μέσω των social media.
Στην απλούστερη μορφή του, η μίμηση ενός κομματιού ξύλου είναι μια ακίνδυνη, αν και ανόητη, δραστηριότητα. Οι φωτογραφίες σας να σανιδώνετε στον πάγκο της κουζίνας σας ή στους διαδρόμους ενός εμπορικού κέντρου είναι αρκετά διασκεδαστικές και δεν είναι πιθανό να σας βάλουν στα επείγοντα. Καθώς όμως έχει αναπτυχθεί η μόδα, έχει αυξηθεί η πίεση για να φτάσει το σανίδωμα σε μεγαλύτερα και συχνά επικίνδυνα άκρα. Το να σκαρφαλώνεις πάνω από ένα λιοντάρι ή να σκαρφαλώνεις ψηλά σε μια καμινάδα στον τελευταίο όροφο είναι προφανώς επικίνδυνο και οι ιστορίες όσων έχουν τραυματιστεί (ή και να χάσει κάποιος τη ζωή του) κάνοντας τέτοια ακροβατικά είναι αμέτρητες.
Πιθανότατα η αντίστοιχη δοκιμασία σχετίζεται με τον TikToker «Τzane» που σκοτώθηκε στην Ιταλία. Η παρέα του γνωστού TikToker είναι γνωστή για τις δοκιμασίες που βρίσκει να κάνει σε κάθε νέο βίντεο. Κάθε φορά επιχειρούν κάτι ακραίο αποκλειστικά και μόνο για τις προβολές. Το κέρδος, είναι αυτό που τους ωθεί να ρισκάρουν. Βλέποντας βίντεο του άτυχου νέου, η σανίδα ήταν απο τις αγαπημένες του προκλήσεις.
The Hot Pepper Challenge
Η πρόκληση καυτερής πιπεριάς (επίσης πρόκληση με πιπεριά φάντασμα ή πρόκληση πιπεριάς τσίλι) είναι ένα challenge στο Διαδίκτυο, που αποτελείται από μια πρόκληση φαγητού που περιλαμβάνει βιντεοσκόπηση ενώ τρώει και καταπίνει μια πιπεριά τσίλι που είναι υψηλή στην κλίμακα Scoville και γνωστή για τις πικάντικο-καυτερές ιδιότητες, ιδίως το πιπέρι καγιέν, το πιπέρι Ταϊλάνδης, το habanero, το πιπέρι φάντασμα και το πιπέρι σκορπιού Trinidad moruga·
Το βίντεο στη συνέχεια ανεβαίνει στο Διαδίκτυο. Προκλήσεις καυτερής πιπεριάς έχουν προβληθεί σε αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του Man v. Food.
- Τα βίντεο του Διαδικτύου δείχνουν γενικά τα διαφορετικά στάδια από τα οποία περνά ο συμμετέχων. Στην εισαγωγή, ο δημιουργός του challenge παρουσιάζεται και δηλώνει την προτεινόμενη πρόκληση, δείχνει το πιπέρι και συζητά τις ιδιότητές του.
Λαμβάνει συχνά προληπτικά μέτρα, όπως το να αφήσει τον διαγωνιζόμενο να πιει μεγάλη ποσότητα γάλακτος μετά την κατανάλωση του πιπεριού, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση και στην αντιμετώπιση της αίσθησης καψίματος στο στόμα και το λαιμό. Στη συνέχεια τρώγεται η πιπεριά (ή το τρόφιμο που την περιέχει).
Μετά από λίγο, ο συμμετέχων βιώνει μια έντονη αίσθηση καψίματος και έντονη εφίδρωση, που προκαλείται από την καψαϊκίνη της πιπεριάς και τα σχετικά καψαϊκινοειδή. Μερικές φορές ο έμετος και οι παραισθήσεις ( οπως και η μειωμένη όραση)που προκαλούνται από την κατανάλωση του πιπεριού είναι άμεσα.
Η πρόκληση είχε ως αποτέλεσμα έναν μικρό αριθμό αναφερόμενων περιπτώσεων που κατέλειξαν στο νοσοκομείο . Σε μια τέτοια περίπτωση, τον Σεπτέμβριο του 2016, πέντε μαθητές σχολείου 11 έως 14 ετών από το West Milton του Οχάιο, νοσηλεύτηκαν αφού 40 από αυτούς έφαγαν πιπέρι φάντασμα ως μέρος μιας πρόκλησης και υπέστησαν προφανώς αλλεργικές αντιδράσεις.
Υπάρχει επίσης μια περιγραφή ενός 47χρονου άνδρα από την Καλιφόρνια που στάλθηκε σε τμήμα επειγόντων περιστατικών αφού κατανάλωσε ένα χάμπουργκερ με πουρέ πιπεριού φάντασμα σε έναν διαγωνισμό φαγητού. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε τρυπήσει τον οισοφάγο του (σύνδρομο Boerhaave) από υπερβολικούς εμετούς και ότι ο αριστερός του πνεύμονας είχε καταρρεύσει από την πίεση του υγρού του στομάχου και του τροφικού υλικού που εισέρχονταν στην κοιλιακή του κοιλότητα μέσω του ρήγματος στο λαιμό του.
Ακόμα και οι πιο καυτερές πιπεριές δεν είναι κυριολεκτικά τοξικές σε λογικές ποσότητες. Η έρευνα έχει προτείνει ότι θα χρειαστούν περίπου 3 λίβρες (1,36 κιλά) από τις πιπεριές Scoville με την υψηλότερη τιμή, όπως το πιπέρι φάντασμα, για να σκοτωθεί ένας ενήλικας 68 κιλών.
Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένα θάνατοι από καρδιακή ανακοπή που προκαλείται από τον πόνο και τον πανικό που επιφέρει το σπρέι πιπεριού, το κύριο συστατικό του οποίου είναι το oleoresin capsicum, ένα συμπυκνωμένο κερί καψαϊκίνης που εξάγεται από πιπεριές τσίλι.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην ίδια την ουσία, ιδιαίτερα οι κρίσεις άσθματος, είναι πιο συχνές. Αυτά αναφέρθηκαν επίσης στο περιστατικό με το πιπέρι-φάντασμα του σχολείου του Οχάιο. Τα δυσάρεστα συμπτώματα ποικιλουν , από έντονους πόνους στο στομάχι και μια τρύπα στον οισοφάγο σας μέχρι πονοκεφάλους , επιληπτικές κρίσεις και αναφυλακτικό σοκ.
Sunburn Art
Θέλετε να δοκιμάσετε μια καλλιτεχνία στο σώμα σας αλλά δεν θέλετε να δεσμευτείτε για ένα τατουάζ; Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι δημιουργικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να τοποθετούν αντικείμενα με σχέδια σε στρατηγικά σημεία στο σώμα τους ή να σκιαγραφούν εικόνες με αντηλιακό και στη συνέχεια να κάνουν εγκαύματα από τον ήλιο.
Τα αποτελέσματα ήταν μερικές φορές εντυπωσιακά από καλλιτεχνική άποψη. Όπως πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε, ωστόσο, οι δερματολόγοι άρχισαν γρήγορα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτήν την online τάση. Ποιος ήξερε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος; Μάλλον όλοι.
Κοτόπουλο Nyquil
Εδώ είναι μια πρόκληση που είναι προφανώς επικίνδυνη. Η πρόκληση με το κοτόπουλο Nyquil άρχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2022, και ακόμη και οι φωτογραφίες θα έπρεπε να λειτουργούν αποτρεπτικά .
Ο FDA αμερικάνικός οργανισμός φαρμάκων δημοσίευσε μια δήλωση προειδοποιώντας για την πρόκληση, η οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα, περιλαμβάνει το μαγείρεμα κοτόπουλου χρησιμοποιώντας το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον βήχα και το κρυολόγημα NyQuil.
«Το βράσιμο ενός φαρμάκου μπορεί να το κάνει πολύ πιο συμπηκνωμένο αυξάνει την ένταση του φαρμάκου», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ακόμη κι αν δεν τρώτε το κοτόπουλο, η εισπνοή των ατμών του φαρμάκου κατά το μαγείρεμα θα μπορούσε να προκαλέσει την είσοδο υψηλών επιπέδων φαρμάκων στο σώμα σας. Θα μπορούσε επίσης να βλάψει τους πνεύμονές σας», είναι μερικά απο τα καμπανάκια του FDA .
Τα ενεργά συστατικά του Nyquil – ακεταμινοφαίνη, δεξτρομεθορφάνη και δοξυλαμίνη – μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνα σε υψηλές δόσεις. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν φάτε το κοτόπουλο, κινδυνεύετε να αναπνεύσετε τις αναθυμιάσεις καθώς το μαγειρεύετε.
Πρόκληση κανέλας
Αυτό απογειώθηκε εν μέρει επειδή φαινόταν σαν ένα ξεκαρδιστικό αστείο να παίζεις με φίλους και οικογένεια. Το να καταπιείς μια κουταλιά κανέλα ακούγεται αρκετά εύκολο. Άλλωστε λατρεύουμε την κανέλα όταν την απολαμβάνουμε σε cinnamon Rolls. Το θέμα είναι ότι συνήθως τρώμε κανέλα αναμεμειγμένη με ζάχαρη. Η σκέτη κανέλα τρώγεται πολύ πιο δύσκολα. Μεταξύ άλλων, στεγνώνει το στόμα, δυσκολεύοντας την κατάποση.
Ο στόχος είναι να αιφνιδιαστεί ο τρώγων, κάτι που υποτίθεται ότι είναι αστείο, και όσο όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, είναι ομολογουμένως αρκετά ξεκαρδιστικό. Το πρόβλημα είναι ότι η κανέλα είναι τόσο λεπτή ουσία που είναι πραγματικά εύκολο να αναπνέεις τα σωματίδια, ειδικά όταν κλείνεις το στόμα και η κανέλα μπορεί να κάνει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες.
Συμμετέχοντες βιντεοσκοπήθηκαν να τρώνε μια κουταλιά αλεσμένη κανέλα σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα χωρίς να πιουν τίποτα,με το βίντεο να ανεβαίνει στο Διαδίκτυο ως απόδειξη. Η πρόκληση έχει ξεκινήσει διαδικτυακά από το 2001 και αυξήθηκε σε δημοτικότητα το 2007, κορυφώθηκε απότομα τον Ιανουάριο του 2012 και έπεσε σχεδόν το ίδιο απότομα κατά το πρώτο εξάμηνο εκείνου του έτους, και στη συνέχεια μειώθηκε σχεδόν στο προηγούμενο επίπεδο μέχρι το 2014.
Μέχρι το 2010, πολλοί άνθρωποι είχαν δημοσιεύσει βίντεο με τον εαυτό τους να επιχειρούν αυτήν την πρόκληση στο YouTube και σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στην κορύφωση, οι αναφορές στο Twitter έφτασαν σχεδόν τις 70.000 ανά ημέρα
Πρόκληση Bird Box
Εμπνευσμένοι από το νέο θρίλερ του Netflix, Bird Box, οι άνθρωποι κινηματογραφούν τον εαυτό τους να ολοκληρώνουν καθημερινές εργασίες με δεμένα μάτια – μερικές φορές για 24 ώρες – χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τόσο πολύ που το Netflix εξέδωσε μια προειδοποίηση.
Can’t believe I have to say this, but: PLEASE DO NOT HURT YOURSELVES WITH THIS BIRD BOX CHALLENGE. We don’t know how this started, and we appreciate the love, but Boy and Girl have just one wish for 2019 and it is that you not end up in the hospital due to memes.
— Netflix (@netflix) January 2, 2019
Το να περπατάς με δεμένα μάτια στην κυκλοφορία δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Οι υποστηρικτές της πρόκλησης υποστήριξαν ότι είναι ένας τρόπος να συμπάσχουμε με τους τυφλούς. Ακόμα κι αυτό όμως αποδεικνύεται μια πρόχειρη δικαιολογία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση του bird box μπορεί πραγματικά να κάνει τους συμμετέχοντες πιο αναίσθητους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι συμμετέχοντες εστιάζουν στα αρχικά στάδια της αναπηρίας, στο σοκ που προκαλεί, παρά στη διαδικασία προσαρμογής που συνοδεύει τη βιωμένη εμπειρία.
Η πρόκληση Blackout
Εδώ είναι ένα άλλο challenge που είναι τόσο επικίνδυνο που είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς ξεκίνησε από την αρχή. Η ιδέα είναι απλή: Πνίγετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο μέχρι να λιποθυμήσετε. Ακριβώς επειδή είναι τόσο απλό, όμως, είναι εύκολο να δούμε τι μπορεί να πάει στραβά. Ο πνιγμός κόβει τον αέρα στον εγκέφαλο και η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να συμβεί σε μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη και μόνο ο πνιγμός μπορεί να κάνει ζημιά στην τραχεία.
Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι κίνδυνοι είναι αρκετά προφανείς για τους ενήλικες, δεν είναι τόσο προφανείς για τα παιδιά, και αυτός είναι ο πληθυσμός στον οποίο έχει εξαπλωθεί.
Μια έκθεση του CDC εντόπισε 82 «πιθανούς θανάτους λόγω πνιγμού» μεταξύ νέων ηλικίας 6 έως 19 ετών απο το 1995 και 2007.
Πρόκληση Blue Whale
Λιγότερο πρόκληση και περισσότερο άρρωστο παιχνίδι, η πρόκληση της μπλε φάλαινας είναι από τα πιο ανησυχητικά challenges .Τον Νοέμβριο του 2015, μια έφηβη απο την Ρωσία δημοσίευσε μια selfie με τη λεζάντα “nya bye” πριν αυτοκτονήσει.
Ο θάνατός της συζητήθηκε στη συνέχεια σε φόρουμ και ομάδες στο Διαδίκτυο, αναμεμειγμένος με τρομακτικές ιστορίες. Στις ομαδικές ιστορίες προστέθηκαν και άλλες αυτοκτονίες. Αμέσως μετά, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Galina Mursaliyeva έγραψε για πρώτη φορά για αυτές τις «ομάδες θανάτου» σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta τον Απρίλιο του 2016.
Το άρθρο περιέγραφε τις ομάδες “F57” στη ρωσική τοποθεσία κοινωνικής δικτύωσης VK, οι οποίες ισχυρίστηκε ότι είχαν υποκινήσει 130 εφήβους να αυτοκτονήσουν. Το άρθρο της επικρίθηκε τη στιγμή της δημοσίευσής του για έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ισορροπίας, με τις 130 περιπτώσεις αυτοκτονίας που αναφέρονται να είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενες. Ο αριθμός προτάθηκε αρχικά από τον πατέρα ενός από τους εφήβους, τον Sergey Pestov, ο οποίος έφτασε στο νούμερο 130 χρησιμοποιώντας πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης για να αναζητήσει αυτοκτονίες παιδιών που πίστευε ότι συνδέονται με διαδικτυακές ομάδες.
Στη συνέχεια δημιούργησε ένα φυλλάδιο που υπονοούσε ότι οι ξένοι πράκτορες πληροφοριών ήταν υπεύθυνοι για την ενθάρρυνση των Ρώσων παιδιών να αυτοκτονήσουν. Μετά από έρευνα του Evgeny Berg για τη Meduza, η Mursaliyeva απάντησε λέγοντας ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν τουλάχιστον 200 αυτοκτονίες.
Η προέλευση του ονόματος «Blue Whale» είναι αβέβαιη. Κάποιες αναφορές λένε ότι προέρχεται από ένα τραγούδι του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Lumen. Οι αρχικές του γραμμές είναι “Γιατί να ουρλιάζω / Όταν κανείς δεν ακούει / Τι μιλάμε;” και διαθέτει μια «τεράστια μπλε φάλαινα» που «δεν μπορεί να σπάσει το δίχτυ».
Η όλη πρόκληση διαρκεί 50 ημέρες και στην αρχή φαίνεται αρκετά αβλαβής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ολοκληρώσουν μια σειρά εργασιών, μία κάθε μέρα. Ωστόσο, τα καθήκοντα γίνονται όλο και πιο εξευτελιστικά και στη συνέχεια αρχίζουν να περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμό. Τελικά, ως τελικό καθήκον, οι στόχοι έχουν εντολή να αυτοκτονήσουν.
Οποιαδήποτε διαδικτυακή πρόκληση που στην πραγματικότητα προορίζεται να οδηγήσει σε θάνατο κάποιου είναι προφανώς επικίνδυνη και απεχθής.
Tide PODS
Όπως τα περισσότερα απορρυπαντικά, το Tide Pods, μια κάψουλα απορρυπαντικού πλυντηρίου που πωλείται από την Procter & Gamble (P&G) από το 2012, μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν καταποθεί. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν συζητήσει πώς τα παιδιά και τα άτομα με άνοια θα μπορούσαν να μπερδέψουν τα δοχεία ρούχων με καραμέλα και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή τη ζωή τους καταναλώνοντάς τα, και ονομάστηκαν ως αναδυόμενος κίνδυνος για την υγεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2012.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, τα Tide Pods εμφανίστηκαν στην κουλτούρα των τρεντς του Διαδικτύου. Στις αρχές του 2018, η παρουσία τους στα τρεντς οδήγησε στο “Tide Pod Challenge”, το οποίο περιλάμβανε ένα τόλμημα να καταναλώσει κάποιος σκόπιμα κάψουλες απορρυπαντικού. Ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης, η Google και το Facebook άρχισαν να αφαιρούν βίντεο που παρουσίαζαν την πρόκληση και η P&G προέβαλε πολυάριθμες διαφημίσεις καλώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν να τα φάνε .
Μεταξύ 2012 και 2013, τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων ανέφεραν πάνω από 7.000 περιπτώσεις μικρών παιδιών που έτρωγαν κάψουλες απορρυπαντικών ρούχων και η κατάποση τους είχε οδηγήσει σε έξι θανάτους μέχρι το 2017.
Ως απάντηση στους κινδύνους, η P&G άλλαξε τα δοχεία Tide Pod σε αδιαφανή σχεδίαση και εισήγαγε προειδοποιητικές ετικέτες. Και πρόσθεσε μια χημική ουσία με πικρή γεύση στο περιεχόμενο της κάψουλας.
Swatting
Οι περισσότερες από τις προκλήσεις αυτής της λίστας περιλαμβάνουν τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει – όπως να τρώνε πιπεριές και να φορούν παρωπίδες – επειδή κάποιος τους προκάλεσε. Η πίεση των συνομηλίκων είναι ισχυρή, ειδικά για τα παιδιά, αλλά τελικά, οι συμμετέχοντες σε αυτά τα challenges υποβάλλονται σε πολύ επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να τους προκαλέσουν μόνιμες βλάβες.
Το swatting είναι ένα άλλο πράγμα εντελώς, δεδομένου ότι περιλαμβάνει την υποβολή άλλων σε βλάβη, δυνητικά σοβαρή βλάβη. Το Swatting είναι μια πράξη εγκληματικής παρενόχλησης για την εξαπάτηση μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης ώστε να στείλει μια ομάδα αστυνομίας ή υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης στη διεύθυνση άλλου ατόμου.
Αυτό προκαλείται από ψευδή αναφορά μιας σοβαρής έκτακτης ανάγκης, όπως απειλή για βόμβα, δολοφονία, κατάσταση ομηρίας ή ψευδή αναφορά έκτακτης ανάγκης ψυχικής υγείας, όπως ότι ένα άτομο φέρεται ότι έχει αυτοκτονήσει ή απειλεί να δολοφονήσει καποιον και μπορεί να είναι οπλισμένο, μεταξύ άλλων.
Ο όρος προέρχεται από τη μονάδα επιβολής του νόμου SWAT (Special Weapons and Tactics), έναν εξειδικευμένο τύπο αστυνομικής μονάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ομάδες SWAT είναι εξοπλισμένες με βαρύ εξοπλισμό και όπλα που διαφέρουν από τις μονάδες περιπολίας και καλούνται σε καταστάσεις που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Μια απειλή μπορεί να οδηγήσει σε εκκένωση σχολείων και επιχειρήσεων. Οι υποστηρικτές έχουν ζητήσει να θεωρηθεί το swatting τρομοκρατία λόγω της χρήσης του για εκφοβισμό και δημιουργία κινδύνου τραυματισμού ή θανάτου.
Η υποβολή ψευδών αναφορών στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι ποινικό αδίκημα σε πολλές δικαιοδοσίες, που συχνά τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 2019, ένας άνδρας από την Καλιφόρνια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για τη διεξαγωγή μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2017.
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Και πώς μπορούμε να προστατέψουμε κυρίως νέα παιδιά για να μην εκτεθούν σε τέτοιου είδους κινδύνους; Η εκπαίδευσή τους σχετικά με την ασφαλή χρήση των social media και την κριτική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας.
- Παρακολούθηση και επικοινωνία: Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των παιδιών τους στα social media και να επικοινωνούν ανοιχτά μαζί τους σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
- Προώθηση υγιών σχέσεων: Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν τη σημασία της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της ασφάλειας στις online σχέσεις τους.
Χρήση προγραμμάτων ελέγχου γονέων:
Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό ελέγχου γονέων για να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επικίνδυνο ή ακατάλληλο.
Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία απο τη μεριά της για να προστατέψει τους νέους
- Νομοθετική ρύθμιση: Η εγκαθίδρυση νόμων και κανονισμών που απαγορεύουν τη διανομή ή την προώθηση επικίνδυνων challenges μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην προστασία του κοινού, ιδίως των νέων.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα: Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία και σε άλλους οργανισμούς μπορεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους των επικίνδυνων challenges.
- Συνεργασία με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων: Η συνεργασία της πολιτείας με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την αναγνώριση και την αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο περιορισμού του φαινομένου.
- Ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας: Η πολιτεία μπορεί να επενδύσει σε προγράμματα που προάγουν την ψηφιακή παιδεία και την κριτική σκέψη σχετικά με την χρήση των social media.
Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι κάθε διαδικτυακή πρόκληση επικίνδυνη, και μερικοί έχουν επιτύχει πραγματικά πολλά καλά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει την πρόκληση του κουβά πάγου, η οποία συγκέντρωσε χρήματα για την έρευνα ALS. Η σακούλα σκουπιδιών τόλμησε να προκαλέσει τους ανθρώπους να μαζέψουν τουλάχιστον 100 σκουπίδια στους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ και να δημοσιεύσουν τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα τους. Το αποτέλεσμα: καθαρότερο περιβάλλον.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να αναγνωρίσετε – και να διδάξετε στα παιδιά σας να αναγνωρίζουν – τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών challenges. Μερικές φορές, αυτό είναι θέμα κοινής λογικής. Δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσετε οποιαδήποτε πρόκληση που φαίνεται έστω και εξ αποστάσεως επικίνδυνη. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε τους κινδύνους, επομένως είναι σημαντικό να σκεφτείτε τις προκλήσεις πριν τις δοκιμάσετε και μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε πρώτα μια μικρή διαδικτυακή έρευνα. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι διασκεδαστικός. Μπορεί ακόμη και να μας φέρει πιο κοντά. Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός εκεί έξω.