Βουλή/Μη κρατικά ΑΕΙ: Η “μάχη” της αντισυνταγματικότητας- Τι πιστεύουν οι έλληνες πολίτες και οι νέοι
Την ώρα που μία νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την άποψη της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά των νέων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, στη Βουλή συνεχίζεται η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου. Η ολομέλεια απέρριψαν τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας της αντιπολίτευσης η οποία αντιδρά θεωρώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο Υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις των Ευ. Βενιζέλου και Ν. Αλιβιζάτου και υπενθύμισε επίσης ότι και το 1998, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, υπήρξαν μειοψηφικές φωνές εντός του ΣτΕ που τον έκριναν αντισυνταγματικό, οι οποίες ωστόσο υπαναχώρησαν όταν επήλθαν σχετικές βελτιώσεις και δεσμεύτηκε ότι θα ενσωματωθούν και τώρα οι εποικοδομητικές παρατηρήσεις που έγιναν από τα κόμματα και τους φορείς και όσες θα γίνουν μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα, υπενθύμισε ότι το 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας του κόμματός του, ο κ. Γαβρόγλου έφερε στον νόμο 4521 μία διάταξη με την οποία αναγνώριζε όλα τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην Ελλάδα ως απολύτως νόμιμα. Αυτή η διάταξη αφαιρέθηκε όταν διαφώνησε μαζί του ο κ. Φίλης και ρώτησε τον Σ. Φάμελλο αν την αποκηρύσσει. Εξήγησε ότι η διάταξη αυτή κατατέθηκε τότε με βάση την έννομη τάξη της διασυνοριακότητας η οποία αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης κι όχι αυτό της σύστασης πανεπιστημίων όπως λέει σήμερα η κυβέρνηση.
Απαντώντας και σχετικώς με την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της τόνισε ότι αυτό το κείμενο διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας διότι λέει υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την συγκεκριμένη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί.
«Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας», είπε ο κ. Πιερρακάκης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διάλεξε να εμπιστευτεί γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου, όπως ο Ευ. Βενιζέλος και Ν. Αλιβιζάτος, έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις.
Ο υπουργός Παιδείας, απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στο ΠΑΣΟΚ για να πει ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι «θα πούμε ναι αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο» και εν τέλει να καταλογίσει στο ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν φύλο συκής.
- «Αλλά είναι απολύτως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες», είπε χαρακτηριστικά και με σκωπτικό τόνο απευθύνθηκε προς τον Π. Δουδωνή, που υποστήριξε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, λέγοντάς του: «Είναι χάρμα πραγματικά να διαφωνείτε με τον Βενιζέλο».
Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση εκ μέρους της κυβέρνησης περιλαμβάνει και πρέπει να αναγνωρίσει μια σειρά από θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έγιναν από το 1975 και μετά.
Όπως είπε, τότε ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιούσε τα ΝΠΔΔ ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εξουσίας. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα όπως η διασυνοριακότητα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών μεταξύ των οποίων της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία πιστοποιεί, ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια και θα ελέγχει και τα συγκεκριμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και μη κρατικών.
«Αυτό γίνεται σε συνάρτηση και με τη δική μας εσωτερική νομολογία. Το ΣτΕ για την παράγραφο 4 του άρθρου 16 έχει αποφανθεί ότι το «δωρεάν» δεν αφορούσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα με βάση το πρίσμα του συνταγματικού νομοθέτη εξ ου και έχουμε δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα» είπε και προσέθεσε «προς τους θιασώτες της δωρεάν Παιδείας την αξιωματική αντιπολίτευση» ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν όπως επίσης μειώθηκε και η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών ότι τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη και οι συντηρητικοί της εποχής ήθελαν να τα ερμηνεύσουν κυριολεκτικά ο Θεμιστοκλής όμως ερμήνευσε τα τείχη ως πλοία και βγήκαν νικητές, για να πει ότι «Η μοίρα αυτού του τόπου δεν είναι ο φόβος που μερικοί κομίζουν ως κήνσορες είναι το να αγκαλιάσουμε το μέλλον και να αφεθούμε σε αυτό χωρίς φόβο με σθένος ελπίδα και τόλμη για το αύριο”. «Αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες και αυτό θα ακολουθήσουμε εμείς», κατέληξε.
Τα κόμματα
Προηγουμένως ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο» και μάλιστα κάλεσετους βουλευτές της ΝΔ να πάρουν θέση και να υπερσπιστούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και της νέας γενιάς.
«Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι», είπε και προσέθεσε ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι ενωσιακή αρμοδιότητα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
- Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι κατείχαν θέσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα και σήμερα υπερασπίζονται το Σύνταγμα όταν επί των ημερών του το κατέλυσαν. «Το Σύνταγμα καταλύθηκε όταν ήρθατε στο γραφείο μου ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού με τον Νίκο Φίλη να χτυπάει το χέρι στο γραφείο και να λέει ότι θα με τελειώσετε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Τα νομικά πρόσωπα που πάτε να κάνετε, ούτε μη κερδοσκοπικά είναι, ούτε παραρτήματα»,ανέφερε ο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Παραστατίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι απολύτως απέναντι σε κάθε προσπάθεια διάρρηξης του Συντάγματος.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» -όπως το αποκάλεσε- επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τους μόνους που άκουσε για να νομοθετήσει είναι ο ΣΕΒ, τα Επιμελητήρια και οι εργοδοτικές ενώσεις, γιατί γι´ αυτούς προκύπτουν πολλά οφέλη.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, διερωτήθηκε πώς όταν το άρθρο 16 του Συντάγματος έχει μέσα του το ρήμα απαγορεύω και το επίρρημα αποκλειστικά να είναι δημόσια, δύναται να χρήζει άλλης ιδιαίτερης ερμηνείας.
«Μπίζνες ακόμη κι αν είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κράτος Δικαίου», είπε για το νομοσχέδιο, η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη.
Η Ασπασία Κουρουπάκη από τη Νίκη, ανέφερε ότι συνιστά πολιτική εκτροπή η νομοθετική επιβολή που αποπειράται η κυβέρνηση.
Έρευνα Opinion Poll
Θετικοί στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εμφανίζονται οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ηλικιακή ομάδα 17-29 ετών εμφανίζεται αρνητική στην ίδρυσή τους.
Στην ηλικιακή ομάδα 30-45 υπέρ είναι το 46,3% και κατά το 45,9%. Στην ηλικιακή ομάδα 46-55 ετών το 51,4% είναι υπέρ και το 44,4% κατά. Σε αυτή των 56-64 ετών το ποσοστό υπέρ φτάνει το 48,9% και το κατά το 47,9%. Τέλος στην ομάδα 65+ το 62% δηλώνει υπέρ και το 36,5% κατά.
Στο ερώτημα αν η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δημόσιων πανεπιστημίων το 52,5% λέει ναι ή μάλλον ναι ενώ το 44,4% όχι ή μάλλον όχι.
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, η πλειοψηφία απαντά θετικά (51,3%), με το 33,1% να δηλώνει «ΝΑΙ» και το 18,2% «Μάλλον ΝΑΙ».
Αντιθέτως, το 46,2% απαντά «Μάλλον ΟΧΙ» (14,9%) και «Οχι» (31,3%), ενώ το 2,5% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Στο ερώτημα αν είστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων το 54,1% δηλώνει υπέρ, το 41,3% κατά ενώ το 4,6% δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα βάλει «φρένο» στην έξοδο χιλιάδων Ελλήνων νέων στο εξωτερικό, με το 36,1% να απαντά «ΝΑΙ» και το 22,5% «Μάλλον ΝΑΙ», με συνολικά το 58,6% να εμφανίζεται αισιόδοξο. Αντίθετα, το 13,6% απαντά «Μάλλον ΟΧΙ» και το 26,4% «Όχι», συνολικά 40%.