Ηχητικό ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη στη Σταδίου -Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική (εικόνες, vid)

 Ηχητικό ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη στη Σταδίου -Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική (εικόνες, vid)

Ανησυχία στις αστυνομικές Αρχές προκάλεσε η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/02), στη Σταδίου, στην Alpha Bank απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας. Την ευθύνη για το χτύπημα η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» με τηλεφωνήματά της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάμερα ασφαλείας μέσα από περίπτερο κοντά στο υπουργείο Εργασίας κατέγραψε τον εκκωφαντικό ήχο από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο θόρυβος που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη του μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι κοντά στο υπουργείο ήταν εκκωφαντικός. Εκτός από την έκρηξη ακούστηκε ο ήχος από τα τζάμια που έσπασαν, ενώ ήχησαν και συναγερμοί προφανώς από παρακείμενα κτίρια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Γιατί τοποθέτησαν τη βόμβα απέναντι από το υπουργείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισχυρός εκρηκτικός ωρολογιακός μηχανισμός τοποθετήθηκε επίτηδες απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από κάποιες λαμαρίνες, ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το πραγματικό στόχο τους, το υπουργείο. Εάν τον έβαζαν μπροστά στο υπουργείο το ωστικό κιμά θα εγκλωβίζονταν από μία μαρκίζα και οι ζημιές θα είχαν περιοριστεί στο ισόγειο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως είχαν καιρό μέλη οργάνωσης από το προειδοποιητικό κιόλας τηλεφώνημα να αναλάβουν την ευθύνη. Φαίνεται πως ήθελαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σχετίζονται με άλλο χτύπημα ή το έκαναν σκόπιμα για να θολώσουν τα νερά.

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα

Επιπρόσθετα ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που εμφανίζεται για πρώτη φόρα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ το κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:48. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως τον χώρο και προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσματζόγλου.

Παράλληλα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ο μηχανισμός, όπως διευκρίνισε η ΕΛΑΣ, εξερράγη στη 01:29, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η οδός Σταδίου παρέμεινε αποκλεισμένη καθόλη την διάρκεια της νύχτας καθώς πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ σάρωσαν την περιοχή για την περισυλλογή στοιχείων. Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η κυκλοφορία στη οδό Σταδίου αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Χτύπημα από εποχές “17Ν”

Η Αντιτρομοκρατική προβληματίζεται μετά το εν λόγω τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» δείχνει να έχει επιχειρησιακή ικανότητα. Μάλιστα, πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες – για την πρώτη τρομοκρατική ενέργεια στην «καρδιά» της πρωτεύουσας ύστερα από την εποχή της «17Ν».

Έτσι, λοιπόν, οι Αρχές θεωρούν πως η νέα γενιά τρομοκρατών «είναι έτοιμη για όλα», εφόσον αψήφησε τόσο το ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν παντού κάμερες όσο και το ότι έκανε το χτύπημα βράδυ Παρασκευής, όταν υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Μαρινάκης: Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα

«Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από το υπουργείο Εργασίας στην «καρδιά» της Αθήνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Open, ανέφερε για τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας πως: ««Μας ανησυχεί το χτύπημα, έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία»

Τι ψάχνουν οι Αρχές

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ), που έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Το χρονικό της επίθεσης

Συναγερμός σήμανε, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (03/02), στην ΕΛ.ΑΣ. για έκρηξη βόμβας στην Alpha Bank στη Σταδίου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές.

Υπήρξε, παρ’ όλα αυτά, ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατά τις 00:40, στο οποίο άγνωστος έκανε λόγο για έκρηξη βόμβας απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας σε περίπου 40 λεπτά. Στο τηλεφώνημα αυτό αναφέρθηκε ότι την ευθύνη για την έκρηξη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Κατόπιν, ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο ανώνυμος είπε ότι η βόμβα έχει τοποθετηθεί έξω σε τράπεζα, που βρίσκεται κοντά στη Σταδίου επί της Κοραή.

Ειδικές μονάδες των ΤΕΕΜ μετέβησαν άμεσα στο σημείο ωστόσο, δεν προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη καθώς συμπληρώνονταν τα 40 λεπτά, φοβούμενοι την ύπαρξη και δεύτερης βόμβας. Όπως λένε από την ΕΛ.ΑΣ., η βόμβα εξερράγη όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος των 40 λεπτών.

Πάντως, η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη της βόμβας, παρέμενε αποκλεισμένη το πρωί του Σαββάτου (03/02) από τις Αρχές και δόθηκε στην κυκλοφορία μετά τις 09:30.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επισημαίνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται το εξής: «Σήμερα (03/02) και ώρα 00:48, το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας. Ο μηχανισμός εξερράγη στις 01:29, προκαλώντας υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)».

Εικόνες από το σημείο της έκρηξης:

ypoyrgeio_ergasias_vomva__2_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__5_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__4_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__3_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__6_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__7_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__8_
ypoyrgeio_ergasias_vomva__1_
IMG_5985
IMG_5984
IMG_5983
IMG_5982
IMG_5992
IMG_5993
IMG_5990
IMG_5989
IMG_5991

Σχετικά Άρθρα