Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα Ιδιωτικά ΑΕΙ- Στις 12 η συγκέντρωση, ποιοι δρόμοι κλείνουν
Σειρά παίρνουν σήμερα οι φοιτητές καθώς στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις πργματοποιούνται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικκά πανεπιστημία το οποίο όπως υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης είναι και αντισυνταγματικό αλλά και οδηγεί στην ίδρυση ιιδωτικών ΑΕΙ σε βάρος της Δημόσιας Παιδείας. Η μεγάλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 στα προπύλαια με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.
Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, με μέτρα Τροχαίας -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- με την πραγματοποίηση κατά περίπτωση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.
- Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου, της Σταδίου και της Ακαδημίας.
Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων – κινητοποιήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) έχει δημιουργηθεί ειδικό μπάνερ με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαθέσιμο στο https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis/sygkentroseis-kinitopoiiseis/).
Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή
Στη Βουλή με την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου. Η κυβερνητική πλειοψηφία έσπευσε να προσκαλέσει για γνωμοδότηση τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στα αξιοσημείωτα της μέχρι τώρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, καταγράφεται και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ένα κομβικό ζήτημα που αφορά το νομοθέτημα: Αν είναι ή όχι συμβατό με το Σύνταγμα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά τέθηκε θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου λόγω αντισυνταγματικότητας, φρόντισε να παρέμβει επικαλούμενος τον κανονισμό. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας «η Επιτροπή έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες να συζητήσει λεπτομερώς και ενδελεχώς ολόκληρο το νομοσχέδιο και να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας ή την θέση σας επί του κάθε άρθρου. Δεν μπορεί να αποφανθεί για θέμα αντισυνταγματικότητας. Προκύπτει εκ του Κανονισμού». Υποστήριξε πως τα κόμματα έχουν «τη δυνατότητα, την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει στην Ολομέλεια, να θέσετε ό,τι θέμα θέλετε. Δεν μπορεί να αποφανθεί η Επιτροπή».
- Όσον αφορά την κυβέρνηση πάντως δεν υφίσταται ζήτημα συνταγματικότητας. Κάτι που ξεκαθάρισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ένας βουλευτής που έχει υπάρξει και υπουργός Παιδείας και εισηγητής σε συνταγματική αναθεώρηση κι από ό,τι φαίνεται θα «σηκώσει το βάρος» της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χρησιμοποίησε δύο επιχειρήματα υπέρ της συνταγματικότητας. Το πρώτο ήταν πως «έχουμε ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 στην Αναθεώρηση του 2001 η οποία ομιλεί για ευρωπαϊκό τρόπο ερμηνείας, πλέον, του πνεύματος του Συντάγματος για να συμβάλουμε στην εναρμόνιση και άρα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση για να μπορέσουμε να περάσουμε από ένα αυστηρό Σύνταγμα σε ένα ευέλικτο και εθνικά ωφέλιμο Σύνταγμα». Το δεύτερο πως «έχουμε πρόσφατη νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία ουσιαστικά εναρμονίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο αναγνωρίζοντας όλα τα δικαιώματα ενός αποφοίτου πλην της ακαδημαϊκής αναγνώρισης».
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα δύο αυτά επιχειρήματα υιοθέτησε και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες. Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ουσιαστικά και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις Ενωσιακές ελευθερίες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών αφενός και αφετέρου τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου λαμβάνει υπόψη και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθόσον αφορά το δικαίωμα του επιχειρείν, την ελευθερία του επιχειρείν, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία ίδρυσης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσα στα πλαίσια αλληλοπεριχώρησης των εννόμων τάξεων. Διότι, ομιλούμε σήμερα το 2024 για έναν πολυεπίπεδο συνταγματισμό και μια πολλαπλή έννομη τάξη, όπου το Σύνταγμα χωρίς να καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις 5 και 8 του άρθρου 16, νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε και να εκσυγχρονιστούμε με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη αυτό το ευρύ πλαίσιο, διότι ναι μεν υπάρχουν ως μείζονα έκφανση της εθνικής ταυτότητας οι απαγορευτικές αυτές διατάξεις, αλλά νομίζω ότι το πηδάλιο είναι η αρχή της αναλογικότητας».