Νέα καθυστέρηση -ελέω Σαμαρά- στις 3 συμβάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Νέα καθυστέρηση -ελέω Σαμαρά- στις 3 συμβάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί ήδη από το 2020 απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εξωτερικών δεν προσδιόρισε τον χρόνο που οι τρεις συμβάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Θυμίζουμε ότι αφορούν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και το θέμα της φύλαξης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Όπως δήλωσε στην απάντησή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης τα τρία μνημόνια πρόκειται να κατατεθούν «σε χρόνο ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος και σε συνάρτηση με ορθή και καλή την πίστη εφαρμογή της συμφωνίας θα κυρωθούν τα μνημόνια». Αυτό, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν ορόσημα, όπως της 12ης Φεβρουαρίου για την προσαρμογή σε σχέση με επίσημα έγγραφα» αναφέροντας πως «υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση, δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στο κομμάτι των ταξιδιωτικών εγγράφων».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Β. Μακεδονίας» και ότι «συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων». Σημειώνοντας, όμως, πως «αυτή η προοπτική κρίνεται από πιστή εφαρμογή συμφωνίας και με βάση την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σημείωσε, τέλος, πως η κυβέρνηση έχει θέσει υπό «στενή παρακολούθηση την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας και όταν χρειάζεται παρεμβαίνει η κυβέρνηση». Επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ως διεθνής συνθήκη δεν μπορεί να τροποποιηθεί από κανένα μέρος».

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου αναρωτήθηκε: «Τι περιμένετε; Να καταστει νεκρό γράμμα η συμφωνία» μιλώντας για «απροθυμία να εφαρμόσετε γράμμα και πνεύμα συμφωνίας» εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για ενθάρρυνση των ακραίων φωνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διατυπώσει την αντίθεση του στις τρεις συμφωνίες έχοντας διαμηνύσει ότι δεν θα τις ψηφίσει όποτε κι αν έλθουν προς κύρωση στη Βουλή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για ηχηρές διαρροές, είτε με καταψήφιση, είτε με απουσίες. 

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βουλευτές ΝΔ της βόρειας Ελλάδας, που προεκλογικά υπόσχονταν ότι ως κυβέρνηση το κόμμα τους θα αγωνιστεί για την τροποποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βασικό όπλο το veto στην διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας και σήμερα, μετά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης, είναι εκτεθειμένοι στους ψηφοφόρους τους. 

Σχετικά Άρθρα