Αποφασισμένοι οι αγρότες για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ παρά το “όχι” Χρυσοχοΐδη-Αναμμένες οι μηχανές

 Αποφασισμένοι οι αγρότες για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ παρά το “όχι” Χρυσοχοΐδη-Αναμμένες οι μηχανές

Αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ φέρονται οι αγρότες παρά την αρνητική απάντηση που έδωσε στο αίτημά τους ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία. Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε -κατόπιν αιτήματός τους- με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τού μετέφεραν το αίτημά τους να κατέβουν την επόμενη Τρίτη με τρακτέρ στην Αθήνα. Η απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ήταν αρνητική λέγοντάς τους κατά πληροφορίες ότι δεν συναινεί η κυβέρνηση με αυτό.

Η κάθοδος στην Αθήνα μπορεί να γίνει με ΙΧ και λεωφορεία φέρεται να τους είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι αγρότες από την πλευρά τους, ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι την προσεχή Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τρακτέρ, λεωφορεία και ΙΧ θα κατέβουν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο όπως το αποφάσισαν προχτές στην σύσκεψη στη Νίκαιας της Λάρισας οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων από όλη την χώρα και μάλιστα θα παραμείνουν στην Αθήνα όπως τόνισαν για 24 ώρες. Μάλιστα οι αγρότες επισημαίνουν ότι θα κατεβούν κομβόι όσο τον δυνατόν περισσότερα τρακτέρ.

«Ενημερώσαμε τον υπουργό και την κυβέρνηση κατ΄επέκταση για την απόφαση για την απόφαση όλων των μπλόκων για το συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ και με λεωφορεία, ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ώστε να αναδείξουμε τα αιτήματα που δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση και για αυτό συνεχίζουμε την κινητοποίηση και είμαστε στον δρόμο ακόμα. Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση είναι αρνητική για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα όμως πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες και ανάλογες κινητοποιήσεις το ίδιο θα συμβεί και στην χώρα μας. Εμείς ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στην Νίκαιας και την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για να κάνουμε συλλαλητήριο στο οποίο καλούμε και τον λαό της πρωτεύουσας, όλοι μαζί να δώσουμε αυτή την μάχη, να είναι η νίκη αυτού του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του» δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο αγρότης και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Διαμαντοπουλος αγρότης από τον κόμβο Νησελίου δήλωσε ότι «Εμείς από τη βόρεια Ελλάδα θα κατέβουμε με λεωφορεία και νταλίκες. Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε προβλήματα το τονίσαμε και στον υπουργό. Θα μείνουμε 24 ώρες. Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν υπάρξει καλή συνεννόηση με την αστυνομία. Κατεβαίνουμε ειρηνικά. Πρέπει να τονίσουμε το πρόβλημα και στους καταναλωτές. Εμείς παράγουμε φθηνά και ο κόσμος τρώει ακριβά».

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση των αγροτών θα γίνει στο μπλόκο της Αλαμάνας και στην συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα.

Η Αλαμάνα είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της βορείου Ελλάδος, από τη Λαμία και πάνω. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός αφού μας δέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει την ευθύνη της οποιαδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα.

Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γιατί θα δημιουργούμε πρόβλημα στην Αθήνα. Εμείς εξηγήσαμε ότι δεν θελουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Δεν θα έχουμε πια και τόσο μεγάλο όγκο τρακτέρ, δεν θα έρθουν από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν όχι.

Η απόφαση της χθεσινής σύσκεψης ήταν ξεκάθαρη και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω σε αυτή την απόφαση, οποιαδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έχει και την ευθύνη. Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε στην Αθήνα με το ζόρι”, τόνισε ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας.

  • Την ίδια ώρα, νέο αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Αγιά της Λάρισας. Επίσης, τον αποκλεισμό του τελωνείου της «Νίκης» στη Φλώρινα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα φορτηγά μέχρι τις 3 μ.μ. προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν», είπε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην Αγιά της Λάρισας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν κατακλύσει το κέντρο της κωμόπολης, ενώ το πλαίσιο των αιτημάτων της συγκέντρωσης πέραν των κεντρικών αιτημάτων για μείωση του κόστους παραγωγής κ.α. περιλαμβάνει το θέμα των αποζημιώσεων των μηλοπαραγωγών της περιοχής από τον Daniel, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά στις καστανοκαλλιέργειες, την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων μήλων από άλλες χώρες κ.α.

Αγρότες στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ΖΕΠ Κοζάνης επιτρέπουν την είσοδο εργαζομένων και πολιτών.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολο τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενισχύοντας την παρουσία τους στα τελωνεία Καστοριάς και Νίκης στη Φλώρινα με αποσπασματικούς αποκλεισμούς, αλλά και στο κτίριο της Περιφέρειας ετοιμάζοντας την κάθοδο τους και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στο πλευρό των αγροτών πολλές επαγγελματικές ομάδες αλλά και οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης της περιοχής Σερβίων που έχουν παρατάξει περισσότερα από 70 οχήματα.

  • Τέλος, επιμένουν στα αίτηματά τους οι αγρότες της Ηπείρου και καλούν την κυβέρνηση να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Μετά τη διαμαρτυρία στην Εφορία Ιωαννίνων, την περασμένη Δευτέρα, και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στην Εγνατία Οδό.

Καθημερινά κλείνουν για ένα δίωρο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πιέζοντας την κυβέρνηση, ενώ διαρκή συμπαράσταση παρέχουν και οι αγρότες των Ιωαννίνων. Επί ποδός βρίσκονται και οι αγρότες της Άρτας, οι οποίοι όπως τόνισε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Βαγγέλης Μπέτσας, «θα μείνουν στους δρόμους μέχρι η κυβέρνηση να κατανοήσει τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να δώσεις λύσεις».

Σχετικά Άρθρα