Μαξίμου: Αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία-Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη αγροτών-Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα στα μπλόκα
Στάση αναμονής τηρεί το Μαξίμου όσον αφορά στις τελικές αποφάσεις μετά τη συνάντηση των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ την ίδια ώρα τα μηνύματα από τα μπλόκα δεν είναι και τόσα ενθαρυντικά. Σήμερα πάντως Τετάρτη θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές και ότι τελικά, σε εύλογο χρόνο, θα λήξουν ομαλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ακόμα και στα μπλόκα που αποφασίστηκε να συνεχιστούν κινητοποιιήσεις το κλίμα από την κυβέρνηση είναι να δωθεί ο χρόνος για να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Βαγγέλη Μαρινάκη στο ACTION24 και την εκπομπή Η Επόμενη Μέρα με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. «Μετά από μια εξαντλητική, ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση» ήταν μια τελική πρόταση ως προς τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε πως ξεκινάει η συζήτηση υπό τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πετραλιά για το μόνιμο και δικαιότερο τρόπο καταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι οι αγρότες εξερχόμενοι του κτιρίου – μετά από πολύωρη τελικά συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς – ήταν “μετρημένοι” στις δηλώσεις τους και ακόμη και όσοι κρατούν πιο σκληρή στάση, δεν δυναμίτισαν το κλίμα, όπως σημείωναν.
“Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, είναι κοντά στα αιτήματα τους” δηλώνουν οι ίδιες πηγές.
“Η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. το κόστος επιβαρύνει τους παρόχους) είναι «δίκαιη»” προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν), κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
- Παράλληλα, τόνιζαν τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτοί θα καλυφθούν από το κράτος, μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Όσον αφορά στο δεύτερο βασικό αίτημα, για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο – το οποίο θα ισχύσει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – θα νομοθετηθεί και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα από το 2025.
Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, οι αγρότες θα λάβουν προκαταβολή της επιστροφής φόρου σε ποσοστό 50% ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο ως τις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.
- Οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες στα μπλόκα ενώ σε περίπτωση που αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα διακινδυνεύσει “την ελεύθερη διέλευση των πολιτών”.
Επίσης διαμηνυει ότι ο διάλογος από δω και πέρα, θα αφορά σε θεσμικά ζητήματα, καθώς -όπως αναφέρουν- σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν, το θέμα της διαπραγμάτευσης της Κ.Α.Π. για βελτιώσεις πτυχών της, οι παράνομες ελληνοποιήσεις κ.α., θα είναι αντικείμενο συζήτησης, σε μηνιαία βάση, ανάμεσα στους αγρότες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, αποφασίστηκε να υπάρξει και μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ειδικότερα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας, με αντικείμενο την πορεία των αποζημιώσεων αλλά και την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την πρόσφατη φυσική καταστροφή.
Δυσαρέσκεια και πρώτες αποφάσεις στα μπλόκα
Την ίδια ώρα οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν κλιμάκωση, καθώς οι αγρότες επιλέγουν τον δρόμο της συνέχισης των κινητοποιήσεων στα μπλόκα με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα. Στο μέτωπο της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας οι αγρότες δείχνουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, εκτός από το αίτημα για φθηνότερο ρεύμα, συνεπώς, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις μέσα στην ημέρα , με τις πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα Μητσοτάκη να είναι αρνητικές. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Γιάννη Κουτσούκη, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αφήνουν ακάλυπτα θέματα, θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν».
Ανάλογες, εξάλλου, ήταν και οι πρώτες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να δηλώνει «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Και αυτό φάνηκε και μέσα από τη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει ο αγώνας μας».
«Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβουν άμεσα στην ΚΑΠ και θα επανέλθει η κανονικότητα στην ΚΑΠ […] Οι συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο […] Πήραμε κάποια πράγματα, πρέπει να μιλήσουμε για τα θεσμικά μέτρα και όχι τα οικονομικά. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό», τόνισε κατά την αποχώρηση του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
- Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μίας ώρας του τελωνείου των Ευζώων.
«Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.