Πώς βοηθούν οι εξελιγμένες φαρμακολογικές προσεγγίσεις να μεγαλώνουμε, παραμένοντας υγιείς;

 Πώς βοηθούν οι εξελιγμένες φαρμακολογικές προσεγγίσεις να μεγαλώνουμε, παραμένοντας υγιείς;

Το να μεγαλώνουμε είναι από μόνο του σημαντικό, αφού διατηρούμε και χαιρόμαστε το δώρο της ζωής. Ωστόσο, καθώς η ωρίμανση και τελικώς η γήρανση είναι μέρος της φυσικής πορείας μας πορείας, διαχρονικά ο άνθρωπος προσπαθεί να παραμένει, καθώς περνούν τα χρόνια, όσο το δυνατόν πιο υγιής, και να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση σε καλό επίπεδο, δίνοντας ποιότητα στα χρόνια της ζωής του.  

Οι εξελιγμένες φαρμακολογικές προσεγγίσεις υπόσχονται λύσεις για να διασφαλίσουμε την καλή συνολική μας υγεία (σωματική, ψυχική, πνευματική) σε κάθε ηλικιακή φάση.

«Η συμβολή της φαρμακοθεραπείας στη διατήρηση της υγείας και την καθυστέρηση της γήρανσης»

Μιλώντας στο libre, για τη διαδικασία της γήρανσης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, επισημαίνει πως «πρόκειται για δυναμική, χρονοεξαρτώμενη διαδικασία που χαρακτηρίζεται από σταδιακή συσσώρευση κυτταρικών βλαβών και οδηγεί -εκτός της εξωτερικής γήρανσης -σε αυξημένη ευαισθησία και ευπάθεια σε ασθένειες.

Πρόσφατες ανακαλύψεις, οι οποίες προς το παρόν αφορούν προκλινικά δεδομένα, δείχνουν ότι οι φαρμακολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση και, ενδεχομένως, για την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν νέες λύσεις. Αυτό πιστεύεται πως μπορεί να συμβάλει στην παράταση της ενεργού ζωής των ηλικιωμένων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μειώνοντας τελικώς τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική επιβάρυνση κάθε χώρας, ιδίως των ανεπτυγμένων χωρών, που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού».

«Εξατομικευμένη θεραπεία: Η ιατρική του αύριο, σήμερα!»

Από τη μεριά του, ο Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής στο Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Πατρινός, εξηγεί πως «στην πραγματικότητα είναι αυτό που ονομάζουμε φαρμακο-γονιδιωματική ή γενετικά καθοδηγούμενη θεραπεία έχει στόχο τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων στους ασθενείς, και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Η προσέγγιση αυτή βρίσκει εφαρμογή σε μία μεγάλη γκάμα από ιατρικές ειδικότητες περιλαμβανομένων της ογκολογίας, της καρδιολογίας, της ψυχιατρικής και των μεταμοσχεύσεων.

Η εξατομίκευση της θεραπείας είναι μία πρακτική, η οποία λαμβάνει χώρα στις μέρες μας. δεν είναι ιατρική του αύριο, είναι ιατρική του σήμερα και ας φαντάζει σαν επιστημονική φαντασία. Είναι μία πεπατημένη, η οποία ακολουθείται σε πολλές χώρες στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Έχουν αναδειχθεί πολλά οφέλη από τη συγκεκριμένη θεραπεία σε πάρα πολλούς ασθενείς και πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία πανευρωπαϊκή κλινική μελέτη που συμπεριλαμβάνει 7.000 ασθενείς και από την πατρίδα μας (ογκολογικούς, καρδιολογικούς & ψυχιατρικούς ασθενείς).

Εφαρμογή της φαρμακο-γονιδιωματικής στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ψυχιατρικών ασθενών

Συγκεκριμένα η μελέτη για τους ψυχιατρικούς ασθενείς -που συμπεριλαμβάνει ψυχωτικούς, καταθλιπτικούς αλλά και διπολικούς ασθενείς, αλλά και μία σειρά από μικρότερες ομάδες ασθενών, όπως ασθενείς με αγχώδη διαταραχή, διαταραχές  της προσωπικότητας κ.α.- εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με το αν και κατά πόσον ο ασθενής μπορεί να τροποποιήσει τη φαρμακευτική του αγωγή με βάση το γενετικό του προφίλ.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν τόσο η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Χρυσάνθη Σαρδέλη, με εξειδίκευση στην Κλινική Φαρμακολογία και ιδιαίτερη ενασχόληση την Αναπαραγωγική Τοξικολογία, όσο και ο Καθηγητής Γεώργιος Πατρινός που και Διευθυντής του εργαστηρίου Φαρμακογωνιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενόψει της ομιλίας τους στο πλαίσιο της ημερίδας, που διοργανώνει η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), με θέμα: «Ωριμάζουμε με υγεία, υιοθετώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής».

Η ημερίδα θα πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 16:00-18:00, στο Hyatt Regency Thessaloniki, και μεταξύ των έγκριτων ομιλητών είναι και η Καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, Υπεύθυνη Ομάδας Νανοϊατρικής, στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.  

Στην εισήγησή της με θέμα: «Η συμβολή της Νανοϊατρικής στην αντιγήρανση», η κα Καραγκιοζάκη θα αναφερθεί στις τεχνολογικές εξελίξεις της Νανοϊατρικής, όπου η διάγνωση και θεραπεία των νόσων γίνεται σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή λίγων νανομέτρων, μας δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε τους παράγοντες σε κυτταρικό επίπεδο, που συμβάλουν στην εκδήλωση των ασθενειών σε πολύ πρώιμο στάδιο, με σκοπό την έγκαιρη θεραπεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πλαστικού Χειρουργού, κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, με τίτλο: «Η Πλαστική Χειρουργική στη  μάχη του ανθρώπου με τον χρόνο».

Παρακάτω, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας της ΕΑΕΤΕ που εντάσσεται στο πλαίσιο του 32ου Money Show Θεσσαλονίκηςπου πραγματοποιείται στην πόλη από τις9 έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα κάνουν:

·         Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας

·         Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας, κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου

·         Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κα Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή.

Ομιλητές στην ημερίδα της ΕΑΕΤΕ θα είναι:

·         Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός,

·         Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και γυναικολόγος, κα Χρυσάνθη Σαρδέλη,

·         Η καρδιολόγος, κα Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, Διευθύντρια Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ,

·         Η Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, κα Ευτέρπη Δεμίρη,

·         Ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, κ. Κωνσταντίνος  Καλοκασίδης, επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

·         Σύντομη παρέμβαση, μέσω βίντεο, θα κάνει ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Παν. Πατρών, κ. Γεώργιος Πατρινός, που θα αφορά στις προοπτικές που ανοίγονται με την εφαρμογή της Εξατομικευμένης Ιατρικής.

·         Σύντομη παρέμβαση, μέσω βίντεο, θα κάνει ο Κλινικός Γενετιστής στο Sidra Foundation, Ντόχα (Κατάρ), κ. Μάριος Καμπούρης, που θα αφορά στην Προγνωστική Γονιδιωματική και την προσφορά της στην Εξατομικευμένη Προληπτική Ιατρική.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης. 


Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης:

voria.gr  –  e-farmako.gr  –  zougla.gr  –  DailyPharmaNews  – libre.gr – infowoman.gr  –  infokids.gr  – monopoli.gr

Σχετικά Άρθρα