ΣΥΡΙΖΑ: Διήμερο στις Σπέτσες για προγραμματική ανασυγκρότηση και συνέδριο- Ποιοι θα λείπουν

 ΣΥΡΙΖΑ: Διήμερο στις Σπέτσες για προγραμματική ανασυγκρότηση και συνέδριο- Ποιοι θα λείπουν

Στο πανέμορφο και αγαπημένο για τον Στέφανο Κασσελάκη, νησί του Αργοσαρωνικού, τις Σπέτσες θα βρεθούν από σήμερα το απόγευμα μέχρι την Κυριακή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να υπάρξει μεγαλύτερη σύσφιξη των συντροφικών σχέσεων και αφετέρου για να τεθούν οι βάσεις ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφωσει την προγραμματική του πρόταση συνολικά και ανά τομέα. Άλλωστε με βάση και την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αποδείξει ότι είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και λύσεις, με τη μορφή νομοσχεδίων για τα κρίσιμα και τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, στα μέτωπα της ακρίβειας, της παιδείας, της ισότητας, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας κ.α.

Του Ανδρέα Μαραθιά

“Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία, η ανάπτυξη βαθύτερων και ισχυρότερων δεσμών εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους θεσμούς εκπροσώπησής της, θα αποτελέσει την πρώτιστη προτεραιότητα του κόμματος το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε τους πολίτες στο πλάι μας, θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες της, να συνδιαμορφώσουμε μαζί της το πρόγραμμα και το όραμά μας για την επόμενη μέρα” σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΚΕ του κόμματος και αυτό αφορά πρωτίστως την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πολυσυζητημένη “Σύνοδος των Σπετσών” βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και του τρόπου με τον οποίο την διαχειρίστηκε η ηγεσία του κόμματος και των εσωκομματικών αντιδράσεων που προκάλεσε με διαρροές και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά παρά τη γκρίνια των προηγούμενων ημερών από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 38 βουλευτές, στις Σπέτσες δεν θα βρεθούν ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη και η Έλενα Ακρίτα.

  • Η Κυριακή Μάλαμα, τελικά θα είναι παρούσα και θα παρουσιάσει δια ζώσης το power-point με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα θέματα του πολιτισμού, όπως και όλοι οι τομεάρχες-βουλευτές και ο Ευάγγελος Αποστολάκης (τομεάρχης Άμυνας) θα λείψει σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών, λόγω της παρουσίας του στο Νταβός, ωστόσο αύριο το πρωί θα φτάσει στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μόλις φτάσουν σήμερα στις Σπέτσες, οι βουλευτές θα  καταλύσουν στα μονόκλινα δωμάτια που έχουν κλειστεί σε ξενοδοχείο του νησιού.

Στις 4.00΄ το απόγευμα στην εξοχική κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη στο νησί θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος των εργασιών μέχρι το βράδυ. Μετά τις 8.00΄ το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην εξοχική κατοικία που διατηρεί στις Σπέτσες. Αύριο από νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι και ακολούθως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των εργασιών μέχρι το βράδυ, οπότε ο κ. Κασσελάκης θα κάνει το τραπέζι στους βουλευτές στην ψαροταβέρνα “Ταρσανάς”. Στην πραγματικότητα πάντως το brainstorming και ο  κύκλος των εργασιών της ΚΟ, θα είναι μιάμιση ημέρα, από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το Σάββατο το βράδυ, καθώς την Κυριακή προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η αναχώρηση από το νησί.

Παραμονή της τριήμερης συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος, στις Σπέτσες, ο Νίκος Καρανίκας σχολίασε στα social media με δηκτικό τρόπο την εσωκομματική αναστάτωση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Στ. Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τα μέλη της ΚΟ: “καλοί μου άνθρωποι, ο πρόεδρος σας καλεί για να κάνετε αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιξη και όσμωση σχέσεων και ιδεών και γι αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον”. Και πρόσθεσε ασκώντας κριτική και σε όσους βουλευτές επιθυμούσαν η συνεδρίαση να λάβει χώρα σε μέρος με έντονο πολιτικό συμβολισμό, λέγοντας πως “κακώς ξεστομίστηκαν τέτοιοι τυχοδιωκτισμοί από στελέχη μας που προτρέπουν σε δημοσιότητες και φανφάρες με πρόσχημα την καταστροφή των χωριών και οχι την ανάγκη για συλλογική εργασία”.

Το αν η Σύνοδος των Σπετσών σηματοδοτήσει το τέλος της εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ημέρα εκλογής του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία  του κόμματος είναι αμφίβολο, καθως σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο, γεγονός που απο μόνο του πυροδοτεί την ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση μεταξύ των “προεδρικών” και της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”.

  • Η εσωκομματική αναμέτρηση αναμένεται να είναι σκληρή, γεγονός  που αναμένεται να αποτυπωθεί στις γενικές συνελεύσεις των Οργανώσεων Μελών (ΟΜ) στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου με σκοπό τον “έλεγχο” του Συνεδρίου και τη επικράτηση στη μάχη διαμόρφωσης του νέου εσωκομματικού συσχετισμού δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου για τους συνέδρους, οι οποίοι υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 5.000 με το συνολικό αριθμό πιστοποιημένων μελών να υπολογίζεται μεταξύ 185.000 με 200.000. Οι εκλογές ανάδειξης των συνέδρων, καθώς και των νέων Συντονιστικών των ΟΜ και των Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθούν 17 και 18 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 23-24-25 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα