Νέα ανάφλεξη: Το Ιράν επιτέθηκε σε βάσεις οργάνωσης στο Πακιστάν

 Νέα ανάφλεξη: Το Ιράν επιτέθηκε σε βάσεις οργάνωσης στο Πακιστάν

Το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις την Τρίτη στο Πακιστάν με στόχο, όπως το χαρακτήρισε, βάσεις της μαχητικής οργάνωσης Jaish al-Adl, αυξάνοντας ενδεχομένως περαιτέρω τις εντάσεις σε μια Μέση Ανατολή που έχει ήδη αναστατωθεί από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το Πακιστάν δήλωσε ότι τα πλήγματα σκότωσαν δύο παιδιά και τραυμάτισαν άλλα τρία σε μια επίθεση που χαρακτήρισε “απρόκλητη παραβίαση” του εναέριου χώρου του.

Σύγχυση ακολούθησε την ανακοίνωση από το Ιράν, καθώς οι σχετικές αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης εξαφανίστηκαν σύντομα. Ωστόσο, η επίθεση εντός του πυρηνικά εξοπλισμένου Πακιστάν από το Ιράν απειλεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εδώ και καιρό αλληλοβλέπονται με καχυποψία, ενώ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

  • Η επίθεση ακολουθεί επίσης τα ιρανικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία λιγότερο από μία ημέρα νωρίτερα, καθώς η Τεχεράνη εξαπολύει επίθεση μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας αυτόν τον μήνα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχαν δηλώσει ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα πλήγματα στο Πακιστάν. Η Press TV, ο αγγλόφωνος βραχίονας της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, απέδωσε την επίθεση στην παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν.

  • Η Jaish al-Adl, ή ο “Στρατός της Δικαιοσύνης”, είναι μια σουνιτική μαχητική ομάδα που ιδρύθηκε το 2012 και δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό πέρα από τα σύνορα στο Πακιστάν. Οι μαχητές έχουν αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις και έχουν απαγάγει Ιρανούς συνοριοφύλακες στο παρελθόν.

Το Ιράν έχει πολεμήσει σε παραμεθόριες περιοχές εναντίον των μαχητών, αλλά μια επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν είναι πρωτοφανής για το Ιράν. Ιρανικές αναφορές περιέγραψαν ότι τα πλήγματα έγιναν στα βουνά της επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε μια έντονα διατυπωμένη επίπληξη για τα πλήγματα.

“Το Πακιστάν καταδικάζει έντονα την απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από το Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αθώων παιδιών, ενώ τραυμάτισε τρία κορίτσια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Αυτή η παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες”.

Σχετικά Άρθρα