Δύο όψεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση για συγκάλυψη στα Τέμπη και…. νέο “αντάρτικο” πριν τις Σπέτσες

 Δύο όψεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση για συγκάλυψη στα Τέμπη και…. νέο “αντάρτικο” πριν τις Σπέτσες

Παραμονές της πολυσυζητημένης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες με έξοδα του Στέφανου Κασσελάκη, τα συντροφικά μαχαιρώματα δεν έχουν τέλος, ενώ παράλληλα την ίδια ώρα επιχειρείται η φυγή προς τα μπρος με τα μέλη της ΚΟ να εντείνουν την αντιπολιτευτικό τους λόγο με αφορμή τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών από την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Του Ανδρέα Μαραθιά

Συγκεκριμένα το νέο επεισόδιο στο μέτωπο της εσωστρέφειας που ταλανίζει εδώ και μήνες το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το  e-mail που απέστειλε στην κοινοβουλευτική ομάδα η Νίνα Κασιμάτη, η οποία φέρεται να αξιώνει να μην χρησιμοποιηθεί το όνομά της σε τυχόν πρόταση νόμου ή ανάλογη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, δίχως να προηγηθεί συζήτηση και η συναίνεσή της.

Στο μήνυμα της επί της ουσίας η βουλεύτρια της Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να διαμαρτύρεται για τον τρόπο που λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα, ιδίως μετά την εξουσιοδότηση που δόθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη στον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο προκειμένου να καταθέσει πρόταση νόμου για τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

  • Η διαμαρτυρία-διαφωνία της κ. Κασιμάτης έρχεται ουσιαστικά να προστεθεί στο “αντάρτικο” του υπερτομεάρχη Παύλου Πολάκη για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί  από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Διονύση Καλαματιανό, τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Γιάννη Σαρακιώτη, τον Διευθυντή της Κ.Ο. Γιώργο Τσίπρα αλλά και την βουλευτή Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία Κασσελάκη αντιμετωπίζει την ΚΟ και όχι μόνο.

Τα social media πήραν φωτιά όταν ο γνωστός στιχουργός και υποστηρικτής του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Μωραϊτης, σχολίασε το email της Ν. Κασιμάτη  λέγοντας δηκτικά “Άλλος ένας κλόουν της εγωπάθειας στο τσίρκο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλάτη χιλιάδων ανθρώπων που πίστεψαν, πόνεσαν, αγωνίστηκαν”. Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ  η οποία ανέφερε επίσης με νόημα και δηκτικό τρόπο “Δηλαδή την επόμενη φορά που θα μιλήσω στο όργανο όπου μετέχω με την εντολή του ελληνικού λαού επί 5 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα πρέπει να σκεφτώ μήπως δεν εγκρίνει ο δυστυχισμένος που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει παρασιτοκτόνο” και μιλώντας για “ψώνια της παραπολιτικής”!

  • Παράλληλα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις μελών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με σχετική τους ανακοίνωση, μέλη από την Ο.Μ Εκπαιδευτικών Ν. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι αρνούνται να συναινέσουν “στις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές συμπεριφορές του προέδρου του κόμματος, όσο και στη διολίσθηση του κόμματος σε ένα αρχηγικό, θολό μόρφωμα…”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν πτοείται από την “εικόνα χάους” στην ΚΟ και τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις μελών και στελεχών και με ανάρτηση του στο X (twitter) κάνει λόγο για εξαπάτηση των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως λέει επιστρατεύει μέλη και στελέχη της ΝΔ να παριστάνουν τους απλούς πολίτες. Παραθέτει μάλιστα φωτογραφίες με τους δύο νέους που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” να συμμετέχουν σε κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ, όπως και φωτογραφίες από άλλους πολίτες σε βίντεο σχετικά με τα Τέμπη που επίσης εμφανίζονται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις πλάι σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ.

“Αναρωτιέμαι, ποια είναι η ανάγκη που οδηγεί τον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί μέλη και στελέχη της ΝΔ ως απλούς πολίτες για να ξεγελάσει τους απλούς πολίτες; Ποιο είναι το όριο του κυνισμού του;” σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε “Γιατί δεν πάει να μιλήσει με τους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς που επιτρέπει ο ίδιος; Τον καλώ να πάμε μαζί σ’ ένα τέτοιο σπίτι ν’ ακούσει χωρίς «ηθοποιούς» την πραγματικότητα. Η επαφή με την πραγματικότητα αποκτάται όταν μιλάς με τον κόσμο, όχι με τους οπαδούς σου“.

Έντονη κριτική για τα Τέμπη

Την ίδια ώρα τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους -μοναχική-  μάχη κατά της προσπάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες τη κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα χθες στην κατάθεσή της -η οποία συνεχίζεται και σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή- η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου, απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ανέφερε ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας είχε πιστοποιητικό ικανότητας από καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο , ΩΡΛ και οφθαλμίατρο, προσκομίζοντας στην Επιτροπή δύο έγγραφα υπογεγραμμένα από γενικό παθολόγο, ο οποίος  είχε και  την ευθύνη της τελικής έγκρισης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για ζητήματα επιχειρησιακής λειτουργίας, υπεύθυνη δεν είναι η ΡΑΣ, αλλά η σιδηροδρομική επιχείρηση (Hellenic Train) που είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει στην Αρχή την ιατρική γνωμάτευση.

  • Ο κ. Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε ανεπαρκή τα έγγραφα, ζητώντας τον πλήρη ιατρικό φάκελο του θανόντος και οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ  Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι “έφτασε στο σημείο να ενοχοποιεί τους νεκρούς”, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου αλλά και των βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Κόκκαλης, πάντως, αναγνώρισε ότι το έγγραφο είναι ελλιπές, ζητώντας να ελεγχθεί η επάρκειά του από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Ωστόσο σχεδόν όλα τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την προσπάθεια της κυβερνητικής  πλειοψηφίας να ενοχοποιήσει τον μηχανοδηγό και να αποδώσει επί της ουσίας σε ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα. Για “αποκαλύψεις σοκ” έκανα λόγο κύκλοι της πλειοψηφίας λόγω της “παντελούς απουσίας ελέγχων από τη ΡΑΣ και την Hellenic Train στους Μηχανοδηγούς” γεγονός που κατα τη ΝΔ προκαλεί “σοβαρά ερωτήματα για την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τη Hellenic Train”.

Για “σκύλευση του νεκρού μηχανοδηγού” κατηγορούν τη ΝΔ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η πλειοψηφία επικέντρωσε την εξέταση της μάρτυρος στη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού, πριν το δυστύχημα, παραβιάζοντας ουσιαστικά και το ιατρικό απόρρητο ενός νεκρού και μάλιστα on camera, καθής η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή μέσα από το Κανάλι της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα