“Αναβρασμός” στην ΚΟ της ΝΔ: Αγρότες, γάμος ομοφύλων, διεύρυνση, ακρίβεια φουντώνουν τις αντιδράσεις

 “Αναβρασμός” στην ΚΟ της ΝΔ: Αγρότες, γάμος ομοφύλων, διεύρυνση, ακρίβεια φουντώνουν τις αντιδράσεις

Ο «ιερός πόλεμος» της Εκκλησίας με αιχμή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τα ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και η μετατόπιση της ΝΔ προς το κέντρο έχουν φέρει στα όρια τους ορισμένους γαλάζιους βουλευτές. Η ένταξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο προκάλεσε νέο αναβρασμό στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Επιπλέον, η φημολογία πως επίκεινται κι άλλες «μεταγραφές» πασοκογενών στελεχών στη ΝΔ προκαλεί αμηχανία και δυσαρέσκεια σε ορισμένους βουλευτές που αισθάνονται πως αποτελούν «σάρκα εκ της σαρκός» της παράταξης.

Το βασικό επιχείρημα που προτάσσουν για την διεύρυνση του κόμματος προς το κεντρώο χώρο είναι ο «κίνδυνος» να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαικές χώρες, για παράδειγμα στην Γαλλία. 

  • Ο Νικήτας Κακλαμάνης έριξε «καρφιά» για τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της πατριωτικής δεξιάς με το πολιτικό κόστος που διακυβεύεται από μια τέτοια επιλογή να κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό. «Η πολιτική μήτρα αυτής της παράταξης είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, είναι η πατριωτική, λαϊκή δεξιά. Όποιος αγνοεί το πολιτικό αξίωμα αυτής της παράταξης θα βρεθεί προ εκπλήξεων» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στο θέμα της διεύρυνσης αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη του ο πρωθυπουργός  λέγοντας ότι «οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζονται το πολιτικό μας όραμα και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή του». Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές απαντούν στις επικρίσεις για την διεύρυνση της παράταξης παραπέμποντας στο 41% της εκλογικής νίκης που πέτυχε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές. 

Όμως εκτός από τα εσωκομματικά τους προβλήματα, αρκετοί βουλευτές έχουν να διαχειριστούν και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας όπως είναι η ακρίβεια και τα αγροτικά ζητήματα. Ειδικότερα, οι βουλευτές της επαρχίας αισθάνονται μεγάλη πίεση απο τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι και γεωργοί.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση των αγροτικών ζητημάτων. «Οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμα περισσότερο» δήλωσε χθες ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος αφήνοντας σαφής αιχμές προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση κατεύθυνε μεγάλα ποσά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός. Είναι κρίμα, όμως, η όλη προσπάθεια να επισκιάζεται από λάθη, αστοχίες και ατυχείς συμπεριφορές» επισήμανε ο ίδιος. 

  • Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας. Υπάρχουν τα σημειακά προβλήματα με τη Θεσσαλία μετά την καταστροφή. Με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα. Το ζήτημα του ρεύματος καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ήδη οι αγρότες πήραν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ. Ηδη είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως «θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό». 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου κυρίως της Θεσσαλίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο. 

Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές έχουν να διαχειριστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και τον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης κι εκκλησίας εξαιτίας του επίμαχου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς κείμενο που αποτυπώνει τις θέσεις της Εκκλησίας κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει την αρμοδιότητα να ψηφίζει νόμος και πως η Εκκλησία «ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται κατά Θεόν και ποιμαίνει όλους. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο λόγο που πρέπει να γίνεται σεβαστός».

Τέλος, η ακρίβεια αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή δυσαρέσκειας που εισπράττουν οι γαλάζιοι βουλευτές καθώς είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και εισπράττουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας. 

Σχετικά Άρθρα