Βεργίνα: Νέα έρευνα απαντά ποιοί συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους
Λίγες εβδομάδες αφού η Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι στην Βεργίνα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο πατέρας του Φίλιππος o B’, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaelogical Science φέρνει μια νέα θεωρία για την ταυτότητα των νεκρών στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
Αν και δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι τα ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους I, II και III ανήκουν σε στενούς συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι μελετητές πέρασαν σχεδόν μισό αιώνα διαφωνώντας για το ποιος ακριβώς βρίσκεται μέσα σε κάθε τάφο.
Στους βασιλικούς τάφους υπάρχουν τα οστά του Φιλίππου του Β’, της θετής μητέρας, των ετεροθαλών αδερφών και του γιου του Μεγάλου Αλέξανδρου, μαζί με πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με νέα μελέτη αρχαιολόγων που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκελετικά στοιχεία με τη βοήθεια μακρο-φωτογραφιών, ακτινογραφιών αλλά και ανατομικής εξέτασης. Οι συντάκτες της μελέτης συνδύασαν οστεολογικές αναλύσεις, μακρο-φωτογραφίες, ακτίνες Χ και ανατομικές εξετάσεις των αρχαίων υπολειμμάτων με ιστορικές πηγές του παρελθόντος. Στον ανδρικό σκελετό του τάφου Ι βρέθηκε σύντηξη γονάτων, κάτι που συμφωνεί με τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη χωλότητα του βασιλιά Φιλίππου Β’. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο τάφος Ι περιείχε τα οστά ενός άνδρα με τραυματισμένο γόνατο, καθώς και μιας γυναίκας και ενός μωρού, που ήταν μόλις ημερών ή εβδομάδων τη στιγμή του θανάτου.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανδρική φιγούρα ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, ο οποίος ήταν γνωστό ότι κούτσαινε. Η εξαιρετικά νεαρή ηλικία του βρέφους είναι επίσης ιστορικά συνεπής με την ιστορία της δολοφονίας του Φιλίππου το 336 π.Χ.
Στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας
Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του λίγες μόνο ημέρες αφότου η σύζυγός του Κλεοπάτρα γέννησε. Η δολοφονία πιστεύεται ότι είχε διαταχθεί από την προηγούμενη σύζυγο του Φιλίππου, την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία, η Ολυμπιάδα σκότωσε την Κλεοπάτρα και το μωρό της, πιθανόν καίγοντάς τους ζωντανούς, προκειμένου ο Αλέξανδρος να λάβει τον θρόνο από τον πατέρα του.
Σε συγγενείς του Μεγάλου Αλέξανδρου ανήκουν οι βασιλικοί τάφοι
Ορισμένοι μελετητές υποστήριζαν ότι ο Φίλιππος Β’ θάφτηκε στον τάφο ΙΙ, στον οποίο φιλοξενούνται επίσης τα οστά ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, η απουσία μωρού, σε συνδυασμό με την απουσία εμφανών ενδείξεων σωματικού τραύματος στον ανδρικό σκελετό, εξαλείφει αυτή την πιθανότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ΙΙ ανήκε στη «πολεμίστρια» Αδέα Ευρυδίκη, σύζυγο του ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου, βασιλιά Αρριδαίου. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση σκελετικά στοιχεία για υπερβολική ιππασία.
«Λόγω αρχαίων απεικονίσεων και περιγραφών, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα αντικείμενα στον τάφο ΙΙ, όπως η πανοπλία, ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, κάτι που είναι δυνατό μόνο εάν αυτός είναι ο τάφος του Αρριδαίου και όχι του Φιλίππου Β’», επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι. Συνεπώς, αυτά τα οστά φαίνεται να ανήκουν στον «πολύ λιγότερο εντυπωσιακό αδελφό του Αλέξανδρου» και της μάλλον εντυπωσιακής πολεμίστριας, συζύγου του. Πηγές υπαινίσσονται ότι επρόκειτο για έναν «άνισο» γάμο επειδή ο βασιλιάς ήταν διανοητικά ανάπηρος.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο τάφος I ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β’, τη σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους. Ο τάφος II ανήκει στον βασιλιά Αρριδαίο και τη σύζυγό του Αδέα Ευρυδίκη. Τέλος, οι συντάκτες της μελέτης δεν ανακαλύπτουν στοιχεία που να αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Αλέξανδρος Δ’, ο έφηβος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι θαμμένος στον τάφο ΙΙΙ.
Πηγή: lifo.gr