Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία συγκαλεί ο Κασσελάκης για συντονισμό και αποφάσεις

 Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία συγκαλεί ο Κασσελάκης για συντονισμό και αποφάσεις

Η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη φθορα της κυβέρνησης, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ωσεί παρών, καθώς όλα κινούνται στον αστερισμό Κασσελάκη, μακριά από κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες με σκοπό τη χάραξη μιας ενιαίας προγραμματικής αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος απέναντι στην επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να διασκεδάζει τις εντυπώσεις για την έλλειψη καθοδήγησης σε μια κρίσιμη για το κόμμα περίοδο συγκαλεί σύμφωνα πληροφορίες του libre αύριο Πέμπτη την Πολιτική Γραμματεία, η οποία το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί, προκειμένου να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις σχετικά  τις πρωτοβουλίες του κόμματος το επόμενο διάστημα ως απάντηση στις πολυμέτωπη κυβερνητική δραστηριότητα.

Προφανώς η ηγεσία Κασελάκη άκουσε τα παράπονα κορυφαίων στελεχών όπως του Νίκου Παππά, ο οποίος μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής τόνισε με νόημα “Χρειάζεται συμπαγής και οργανωμένη εξωστρέφεια, παραγωγή προτάσεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, οικοδόμηση δικτύων, πολυεπίπεδη δουλειά”.

  • Στο πλαίσιο αυτό, αν και μονομερώς εκ νέου, παρουσίασε τις 8 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με ανάρτησή του προσωπικό λογαριασμό του στο facebook επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχοντας επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές, έχει αφουγκραστεί τις ανησυχίες των αγροτών, ενώ παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας το Σάββατο θα επισκεφθεί την έκθεση Agrotica

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας λοιπόν ότι η μεγάλη ανασφάλεια που βιώνουν οι αγρότες είναι “απολύτως δικαιολογημένη” καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιο κόστος παραγωγής “όχι λόγω της εισαγόμενης ακριβείας όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά λόγω της αισχροκέρδειας, αυτό που σήμερα ο ίδιος αποκαλεί μπανανία” αλλά και γιατί το μεγάλο κόστος της αγροτικής παραγωγής είναι τα “αντιπλημμυρικά έργα τα οποία ουδέποτε έγιναν” παρουσίασε  τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι “πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα τους”.

Οι 8 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το Στ. Κασσελάκης είναι:

  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
  • Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
  • Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
  • Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
  • Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.  

Όσον αφορά το μέτωπο στην παιδεία και με την πανεπιστημιακη κοινότητα σε κατάσταση εξέγερσης ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι εμφανής η απουσία καθοδηγητικού κέντρου. Έτσι πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, έχουν αναλάβει δράση έστω με δηλώσεις στα ΜΜΕ, επιχειρώντας να καλύψουν το κενό εκπροσώπησης του κόμματος.

  • Εξάλλου σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ του στο τομεα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Κασσελάκης είχε χθες συναντήσεις με τους πρέσβεις της Κύπρου, της Γαλλίας και της Παλαιστίνης πραγματοποίησε μετά από εκείνες με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κίνας και τα Ισπανίας.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνάντησε τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρο Αυγουστίδη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία του συντονισμού Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Ο ίδιος εξέφρασε, τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά με σκοπό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του διεθνούς αυτού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

  • Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για περιστατικά που έλαβαν χώρα στην νεκρή ζώνη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις κατευθύνσεις πως δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συναντήθηκε με την πρέσβη της Γαλλίας, Laurence Auer, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων, καθώς και οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διμερή οικονομική συνεργασία, στην ενσωμάτωση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στην ανάγκη να υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο της παραγωγής των εξοπλιστικών που έχει αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία.

Τέλος συνάντησε τον πρέσβη της Παλαιστίνης Yussef Dorkhom, όπου τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Επιπλέον ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της Χαμάς με ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν σε χιλιάδες νεκρούς αμάχους και εντείνουν την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύει τον εξτρεμισμό και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανεκκίνηση των συνομιλιών, για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις συμμετείχαν η τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Σχετικά Άρθρα