Επίσημη ανακοίνωση Πρυτάνεων- Ψηφιακά οι εξετάσεις όπου υπάρχουν καταλήψεις- Για νοσηρές μειοψηφίες μιλά ο Πιερρακάκης
Μετά την ολοκλήρωση της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων με τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, εκδόθηκε κι επίσημη ανακοίνωση για τις ψηφιακές εξετάσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που τελούν υπό κατάληψη. Στην ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι συζητήθηκε «σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων».
«Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο» σημειώνεται δε.
Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων:
Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα ”Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.
Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.
Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.
Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου”.
Μετωπική σύγκρουση
Η αντιπαράθεση πάντως φαίνεται ότι οδηγείται στα άκρα με τις καταλήψεις των φοιτητών να συνεχίζονται ενώ είναι σε ισχύ η εισαγγελική παρέμβαση με την οποία μπαίνουν στο στόχαστρο τόσο οι καταλήψεις όσο και οι πρυτανικές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μειοψηφίες, που αντιδρούν στο νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο με σημαντική χρηματοδότηση “χωρίς προηγούμενο”. Ενώ δήλωσε: “Δεν θα πληρώσουμε την επαναστατική γυμναστική όλων αυτών, που αμφιβάλλω αν είναι φοιτητές”.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων. Ο υπουργός άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων προκειμένου να κάνουν εξετάσεις και μαθήματα εξ΄ αποστάσεως, για να μη χαθεί όπως τους είπε η χειμερινή εξεταστική περίοδος των φοιτητών.
- “Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά Πανεπιστήμια και θα προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτει η Πολιτεία τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους”.
Στη σύνοδο εξετάστηκαν λύσεις για τη διεξαγωγή τους και κυρίως η δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, πρόταση με την οποία φέρεται να συμφώνησαν οι πρυτάνεις.
- Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει, ωστόσο, ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων, όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.
Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερες από εκατό πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την Πέμπτη έχει εξαγγελθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια.