Μαρινάκης: Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο, πιστεύεις συνολικά – Ξανθόπουλος: Λαθροχειρία
Τις αντιδράσεις για την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κ. Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι «η πρόθεσή μας να επεκταθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού είχε εκφρασθεί για όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και αυτό έγινε όταν το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 230 ψήφους, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα».
Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «προϋπήρξε εκτενής διαβούλευση για την επιστολική ψήφο για τα τεχνικά ζητήματα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, επίσης έρχεται σε έναν ουδέτερο χρόνο και ήρθε στην αρχή της συζήτησης. Επιτέλους, συμφωνούμε ότι η επιστολική ψήφος είναι καλό για τους κατοίκους του εξωτερικού και είδαμε ότι βρέθηκε η πλειοψηφία των 200 ψήφων, γιατί να χαθεί η ευκαιρία.»
Για το ίδιος θέμα ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχουν κομματικό πρόσημο. Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά. Το πρώτο βήμα είναι οι ευρωεκλογές και το δεύτερο οι εθνικές για τους εκλογείς του εξωτερικού.»
Ξανθόπουλος: Λαθροχειρία
«Καινοφανές γεγονός», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος την κατάθεση της «προκλητικής» τροπολογίας, για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.
Ο κ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλεπάλληλες καταστρατηγήσεις του Κανονισμού της Βουλής, και λαθροχειρίες που δυναμιτίζουν τη συναίνεση. «Ξέρετε δεν είναι το πρόβλημα, αν δυναμιτίζετε συνεχώς τη συναίνεση. Είναι ότι συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν να λυθεί το θέμα, για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, βλέπουν ότι χρησιμοποιούνται, προς το…Νέο-δημοκρατικό όφελος. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί στοιχείο εμπέδωσης δημοκρατικής λειτουργίας, ούτε και προσιδιάζει σε δημοκρατικό κόμμα και μάλιστα ευρείας πλειοψηφίας, κόμμα του 41% που αισθάνεται ότι δεν αμφισβητείται και ότι έχει την πλήρη ηγεμονία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε σχέση με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει επιστολική ψήφος αντιμετωπίζεται από το σύνταγμα, ως θετική κάμψη των αρχών της αμεσότητας και της μυστικότητας και ως εξαίρεσης, για να διευκολυνθούν οι εκλογείς εκτός της επικράτειας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει πως η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα και πως η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι αυτή που διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου, ως λαϊκή βούληση ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή την αμεσότητα, την καθολικότητα, τη μυστικότητα, ισότητα. «Η επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους εκλογείς, εντός επικρατείας, εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.