Παρασκήνιο/ Επιστολική ψήφος: “Σπάει” η συναίνεση μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως

 Παρασκήνιο/ Επιστολική ψήφος: “Σπάει” η συναίνεση μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως

Από τις Σπέτσες στη Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, με σκοπό να κάνει πράξη εδώ και τώρα  τα όσα ειπώθηκαν στο νησί του Αργοσαρωνικού περί συνοχής, ενότητας και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Με τις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια  τόσο η  εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών Γιώτα Πούλου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος  επιχείρησαν να περάσουν το νέο πνεύμα που διέπει την κοινοβουλευτική δράση της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, δίνοντας αφενός συναίνεση και αφετέρου χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ομογενείς και στις εθνικές εκλογές, αλλά και αποκαλύπτοντας “σκανδαλώδεις” ενδεχομένως κυβερνητικές αποφάσεις.

Του Ανδρέα Μαραθιά

Στο πλαίσιο αυτό η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι πριν καλά-καλά ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία δρομολογεί επικοινωνιακή εκστρατεία ύψους 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενημερωθούν οι εκλογείς “για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο” στις επικείμενες ευρωεκλογές.

  • Μάλιστα η σχετική απόφαση σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά έγγραφα που κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής υπεγράφη από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών στις 18 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς συζήτηση και με την κ. Πούλου να κατηγορεί την κυβέρνηση  για “μεγάλες απευθείας αναθέσεις με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος”.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου προκειμένου να αποδείξει ότι ασκεί αντιπολίτευση με προτάσεις,  ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

  • τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, για να ψηφίζουν οι πολίτες, από τις περιοχές που βρίσκονται ή εργάζονται, με φυσική παρουσία στα εκλογικά τμήματα της επικράτειας
  • την καθιέρωση επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και για συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, δηλαδή αναπήρων, ασθενών, ηλικιωμένων κ.ά. στη βάση συγκεκριμένων όμως προϋποθέσεων
  • τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής όπως έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτικών κομμάτων, για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας αλλά και της λειτουργικότητας των εκλογικών διαδικασιών.

Απέρριψε ωστόσο την τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους ομογενείς και υπερψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που κατέθεσαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνικη Λύση και η Νίκη για άρθρα του νομοσχεδίου.

Η τροπολογία

Πάντως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπό τη μορφή τροπολογίας και μάλιστα αιφνιδιαστικής και εκπρόθεσμης προκειμένου η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί για τους ομογενείς και στις εθνικές εκλογές ανέδειξε ίσως τον εκνευρισμό της κυβέρνησης με αφορμή την συγκυρία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα εκμεταλλευόμενη την συναίνεση της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) επι του νομοσχεδίου.

  • Το Μαξίμου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσπάθησαν σύμφωνα με την αντιπολίτευση να υφαρπάξουν τη συναίνεση τους και στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο η “κίνηση” Κεραμέως, η οποία πιθανότατα σύμφωνα με πληροφορίες να εκδηλωνόταν σήμερα απο τον ίδιο  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, αν η γρίπη δεν τον έριχνε στο κρεβάτι, έπεσε στα βράχια, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε τη διαφωνία της και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούντα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αφήνουν παράλληλα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση τους από δω και πέρα συνολικά για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο με ονομαστική ψηφοφορία.

  • Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το νομοσχέδιο δύο κόμματα, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, η οποίες απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.  

Η κυβερνητική τροπολογία προκάλεσε λοιπόν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο να εκφράζει την αντίρρηση του και να κατηγορεί την κυβέρνηση για “ατόπημα” και ότι “δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης και φερεγγυότητας” και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να κάνει λόγο για “μικροκομματικούς σχεδιασμούς” της κυβέρνησης και “τυχοδιώκτες με το κεφαλαίο”, τονίζοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει πλέον από μηδενική βάση συνολικά το νομοσχέδιο.

Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ μίλησε για “νομοθετικό αιφνιδιασμό” και “απόδειξη και ομολογία της δυσκολης θέσης” στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ την καταψηφίζει, ο Κώστας Χήτας εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε  τη κυβέρνηση “μαγειρείο” και μίλησε για “κουτοπονηριές” και ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, αφού τόνισε τον “αριστοτεχνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που παγίδευσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ” επισήμανε ότι πρόκειται για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” από μια κυβέρνηση που, νομοθετεί με “τρικ και κολπάκια”.

Για “απαράδεκτη στάση” της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η κατάθεση της τροπολογίας “δεν ήταν εύστοχη” και κάλεσε τη κυβέρνηση να την αποσύρει γιατί “υποβαθμίζει με τον τρόπο αυτό μια πρωτοβουλία με σημασία”

  • Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε “πράξη ευθύνης” την τροπολογία  από τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της “συνεπούς τακτικής της  κυβέρνηση στη βάση της συναίνεσης”, ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης   διερωτήθηκε “Ποια είναι η διαφωνία σας;” και υπογράμμισε “Είστε δίγλωσσοι, αλλά λέτε στους Έλληνες του εξωτερικού και άλλα εντός”.

“Τα κόμματα είχαν εκφράζει θετική στάση για το θέμα της επιστολικής ψήφου” ανέφερε στη δευτερολογία της η υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε “Γιατί  όχι και στις εθνικές εκλογές; Αυτονόητο το ερώτημα, ο  καθένας κρίνεται και είναι ώρα να  αδράξουμε την ευκαιρία”. Όσον αφορά το νομοσχέδιο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μια νέα δημοκρατική αλλαγή που εκσυγχρονίζει το κράτος, διευρύνει και βαθαίνει τη δημοκρατία, αίρει όλα τα πρακτικά εμπόδια και διευκολύνει τη συμμετοχή στις εκλογές που είναι το ζητούμενο. “Η κάλπη θα πάει στο σπίτι κάθε Έλληνα σε όλο τον κόσμο” είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Τασούλα

Η τροπολογία σημειωτέον αιφνιδίασε ακόμη και την ΚΟ της ΝΔ που χειροκρότησε μάλλον χλιαρά τη υπουργό Εσωτερικών και ενδεικτική της κατάστασης στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλα, ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει για να  κατευνάσει την οργή της αντιπολίτευσης, καλώντας τα κόμματα να επιδείξουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος και να μην εκμεταλλευτούν μια αδυναμία, το γεγονός δηλαδή ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα. “Σήμερα καλούμαστε να μιλήσουμε με την ιστορία και τις δεκαετείς υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες εξωτερικού”, είπε, χαρακτηρίζοντας “σωστή” τη ρύθμιση που δυναμίτισε ωστόσο το κλίμα ευρείας συναίνεσης επί του νομοσχεδίου.

Σχετικά Άρθρα