Κασσελάκης: “Χωρίς τον Πολάκη δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ”- Κόντρα για την πρόταση Ζαχαριάδη

 Κασσελάκης: “Χωρίς τον Πολάκη δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ”- Κόντρα για την πρόταση Ζαχαριάδη

Το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο 24ωρο με τον Παύλο Πολάκη θέλησε να κλείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της. «Και εγώ, αν δεν γνώριζα τον Μανώλη Καπνισάκη και τον Παύλο Πολάκη, δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς τα γεγονότα των τελευταίων ωρών είχαν δημιουργήσει μείζον θέμα στις σχέσεις των δύο ανδρών, με τον Παύλο Πολάκη να εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τις διαρροές εις βάρος του.

Αναφερόμενος στην πρόταση των Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση για “μετακόμιση” του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν είναι πυροτέχνημα. Έχει βάση. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο συνέδριο. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η ταυτότητα μας δεν θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης, τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητήστε το στο συνέδριο. Εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς και μάλιστα να δώσουμε και το παράδειγμα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το πώς πρέπει να είναι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά”.

Όσον αφορά στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία για τις θέσεις της για το συνέδριο του κόμματος, υπήρξαν μόνο δύο λευκά και κανένα “όχι”.

Όπως έγινε γνωστό, αρχίζουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Στα πρότυπα των think tanks, όποιος ενδιαφέρεται και είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς θα εγγράφεται, στέλνει το βιογραφικό του στον isyriza. Αυτοί θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία και μετά θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει και θα ψηφιστούν ηλεκτρονικά στις προκριματικές από τα μέλη του κόμματος οι 42.

Καλπάκης: «Ναι» στην πρόταση για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές – Επίθεση σε Αρβανίτη

Υπέρ της πρότασης των τριών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέργιος Καλπάκης.

Σημειώνεται ότι οι Κ. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Ραγκούσης προτείνουν να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασιστεί η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μια πρόταση που ο Στέφανος Κασσελάκης καλωσόρισε ως θετική για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου. Ωστόσο υπήρξαν και φωνές όπως του Κ. Αρβανίτη που απείλησαν με αποχώρηση από την ευρωομάδα, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλπάκης άσκησε σκληρή κριτική στον Κώστα Αρβανίτη και τόνισε: ««Να κάνουμε το βήμα στην κεντροαριστερά, όχι νέα αριστερόμετρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

«Στηρίζω την πρόταση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση για τη μεγάλη κεντροαριστερά και την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών» είπε ο κ. Καλπάκης εξητώντας: «Οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ανταγωνιστικές. Ή εμείς ή το ΠΑΣΟΚ. Και δεν πρέπει να γίνεται καμιά κουβέντα για συνεργασία πριν τις ευρωεκλογές, εκτός πια αν δεν έχουμε πάρει κανένα μήνυμα από το στραπάτσο της απλής αναλογικής» για να προσθέσει ότι «οι πολίτες που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με 36% και το 2019 του έδωσαν 32% είναι στην πλειοψηφία τους κεντροαριστεροί, όχι ριζοσπάστες αριστεροί».

Ο κ. Καλπάκης προσέθεσε ότι σήμερα «δεν είμαστε στην εποχή του ριζοσπαστισμού των μνημονίων και των πλατειών αλλά σε μια εποχή που η ανασφάλεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων οδηγεί τον κόσμο να ζητάει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Κι εμείς πρέπει να δώσουμε προοδευτικές αριστερές λύσεις. Όσο κλείνουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα, θα αφήνουμε τον Μητσοτάκη να διεισδύει στο κέντρο και τον Ανδρουλάκη στην κεντροαριστερά».

Επιτιθέμενος στον Κ. Αρβανίτη σημείωσε: «Σε όλες τις έρευνες η πλειοψηφία δηλώνει ότι είναι κεντροαριστερά και κέντρο, αλλά μας είπε χθες ο Κώστας Αρβανίτης ότι δεν υπάρχει κεντροαριστερά. Οι μισοί Έλληνες λένε ότι είναι κεντροαριστεροί, αλλά «δεν υπάρχει κεντροαριστερά». Και μας είπε ότι η κεντροαριστερά είναι ο Σημίτης και η Καϊλή. Άκουσον άκουσον. Αυτές οι εκφράσεις προσβάλουν τον προοδευτικό κόσμο που μας έχει ψηφίσει, που μας ψηφίζει και που θέλουμε να μας ψηφίσει».

Για να καταλήξει: «Να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί μπορεί να έχουμε πλέον τη Νέα Αριστερά εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά φαίνεται ότι έχουμε νέα αριστερόμετρα εντός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Να κάνουμε το βήμα. Να μην φοβηθούμε. Και υπάρχει ένας μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι η θέση αυτή είναι πλειοψηφική στη βάση του κόμματος. Να δώσουμε το λόγο στα μέλη με ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Ρήγας: Ψευτοδίλημμα η ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές

Στα ζητήματα έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και την έλλειψη κυβερνησιμότητας, που οδήγησαν «στη διπλή εκλογική ήττα» του κόμματος στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Κείμενο Θέσεων του κόμματος, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας φέρεται να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρή δύναμη την επόμενη περίοδο και θα πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα του λαού, ενώ απάντησε – εμμέσως πλην σαφώς- στις προτάσεις των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Διονύση Τεμπονέρα για την ένταξη του κόμματος στους Ευρωσοσιαλιστές, όπως και σε αυτήν του Διονύση Τεμπονέρα για την συγκρότηση «Μετώπου Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας περιέγραψε ως ψευτοδίλημμα στην ουσία του την πρόταση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς υπάρχουν προβλήματα τόσο από πολιτική, όσο και από ιδεολογική άποψη. Και αυτό, γιατί μπορεί να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κόμματα με άλλες προσεγγίσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα και στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς πολλά κόμματα εντός τους ρέπουν προς τη δεξιά Σοσιαλδημοκρατία.

Άρα εσύ, ως ηγετική δύναμη και συνεχίζοντας την πορεία του Αλέξη Τσίπρα καλείσαι να παίξεις το ρόλο της μεγάλης συνύπαρξης ως γέφυρα μεταξύ Πρασίνων, Αριστερών και Σοσιαλιστών μέσα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να απαντήσεις στα δεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ο οποίος έθεσε σε στρατηγικό επίπεδο την αναγκαιότητα να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο γέφυρας.

Σε τακτικό επίπεδο, δεν μπορείς να θολώνεις αυτήν τη στιγμή το μήνυμα για άλλη μια φορά που αυτό αποδείχθηκε προβληματικό στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε, κατά πληροφορίες, ο κ. Ρήγας, ενώ αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, δεν μπορεί να φαίνεσαι εν κενώ, δηλαδή αν θα φύγεις από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Ιδίως, όταν συζητάς να ενταχθείς στους Ευρωσιαλιστές, που δεν είναι δεδομένο πως θα σε δεχθούν, σε ενδεχόμενη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Με φόντο την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα περί «Μετώπου Δημοκρατίας», δεν μπορείς να θολώνεις το μήνυμα, τη στιγμή που η ανάλυση αυτή εμπεριέχεται στο Κείμενο Θέσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του φτιάχνει μέτωπα. Τα μέτωπα είναι για συγκεκριμένες διεκδικήσεις του κοινωνικού συνόλου και δεν μπορεί όμως να ρευστοποιείται το πολιτικό υποκείμενο που καλείται να παίξει ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα.

Τέλος, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε ως κεντρικά επίδικα για το επόμενο διάστημα την ακρίβεια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας για τα τελευταία ότι είναι ψευδές δίλημμα, γιατί η ΝΔ δεν θέλει να εξυπηρετήσει τα παιδιά και τις σπουδές αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προβληματισμένοι κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδια ομόφυλων ζευγαριών – Πολάκης: Όταν ψηφίζεται θα είμαι στην Κρήτη

Δεν είναι ο Παύλος Πολάκης ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με το cnn.gr. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Παύλος Πολάκης λέει με νόημα σε γνωστούς και φίλους πως θα βρίσκεται στην Κρήτη όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Ιδίως, εξάλλου, οι βουλευτές της περιφέρειας είναι και οι πιο προβληματισμένοι, αναφέροντας πως «δεν περνά από την κοινωνία και η δική μας πρόταση νόμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως είναι πρωτοτυπία η κυβέρνηση να μην θέτει πειθαρχία για ένα νομοσχέδιο και να την θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και, μάλιστα, για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει δει κανένας.

Στο μεταξύ, πολλές και διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την κόντρα Στέφανου Κασσελάκη- Παύλου Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κάποιοι ανησυχούν πως μπορεί να ξεφύγει από τα όρια και να φτάσει ως τη διαγραφή του βουλευτή Χανίων, ενώ κάποιοι άλλοι πως θέλησε να καθησυχάσει το πιο συντηρητικό κοινό του στην Κρήτη, χωρίς όμως να κλιμακώσει με αρνητική ψήφο την αντίθεσή του.

Παραλλήλως, υπάρχουν κι εκείνοι που διατείνονται πως στην ουσία δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον συντονιστή των κοινοβουλευτικών ΕΠΕΚΕ κι απλώς μια επικοινωνιακή προσπάθεια Κασσελάκη να δείξει πως σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ίδιος δείχνει πυγμή κι επιβάλλεται στο κόμμα του.

Ο κ. Πολάκης, πάντως, δεν μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή με το σκεπτικό πως «ό,τι είχα να πω το είπα στην Πολιτική Γραμματεία».

Σχετικά Άρθρα