Γάμος ομοφύλων: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη- Η εικόνα στη ΝΔ- Εμμένει ο Βορίδης, ποιοι άλλαξαν στάση

 Γάμος ομοφύλων: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη- Η εικόνα στη ΝΔ- Εμμένει ο Βορίδης, ποιοι άλλαξαν στάση

Ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση πειθούς στη ΝΔ για το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία επιχειρήση αναμένεται να ενταθεί από αύριο Δευτέρα με τις συναντήσες στα γραφεία του κόμματος με βουλευτές, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί όχι μόνο εμμένοντας στην αντίθεσή του αλλά και προβάλοντας επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου. Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακή, δηλώνει χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο παραίτησής του: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα».

Και προσθέτει: «Προς το παρόν δεν μου ζήτησε κανένας τίποτα. Θα δούμε απαντά στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός ζητήσει παραιτήσεις για το θέμα».

Ο Υπουργός Επικρατείας εμμένοντας στη θέση του για το θέμα του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέρεται σε νομικά επιχειρήματα για το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τα οποία αναφέρεται ότι αποδομείται.

Όπως επισημαίνει, δεν ισχύει το επιχείρημα υπέρ της ισότητας ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, επικαλούμενος απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή ομόφυλου ζευγαριού το οποίο αρνήθηκε να παντρέψει Δήμαρχος. Το Δικαστήριο απεφάνθη πως δεν υπάρχει προσβολή της Αρχής της Ισότητας γιατί η νομοθεσία είναι διαπλασμένη για να προστατεύει την Οικογένεια κι όχι τα ομόφυλα ζευγάρια. Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών που υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια, ο κ.Βορίδης σημείωνει πως επίσης δεν ισχύει ως επιχείρημα, καθώς πρόκειται για ένα – όπως το χαρακτηρίζει – ανούσιο δάνειο των από την ιδεολογική φαρέτρα των δικαιωματιστών της Αριστεράς.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι και αδιαπραγμάτευτοι: να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη και θα κάνουν τη χώρα μας… πιο Ευρώπη» τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ανάρτηση.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η επιχείρηση πειθούς

Στόχος των γαλάζιων φροντιστηρίων αύριο και μεθαύριο στην Πειραιώς είναι να πειστούν όσοι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου). Οι βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις ή διαφωνούν για λόγους αρχής, αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 60. Και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Μετά καταλυτική παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη το εσωτερικό τοπίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ήδη διαφοροποιηθεί. Κάποιοι βουλευτές που είχαν ταχθεί εναντίον της μεταρρύθμισης άλλαξαν στάση, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ίσως, τον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Παράλληλα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συναντώνται και θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν με όλους τους βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις.

Ο Άκης Σκέρτσος- που θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου- θα παρουσιάσει στους βουλευτές τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Οι πληροφορίες θέλουν το Μ. Μαξίμου έτοιμο να ακούσει διορθωτικές ή διευκρινιστικές προτάσεις από βουλευτές.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να υπάρξει και μία πρώτη εικόνα για τον αριθμό των βουλευτών που δεν θέλουν να ψηφίσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και το ποιες … απουσίες θα καταγραφούν. Για παράδειγμα ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν πρόκειται να παρευρεθεί, και σε δηλώσεις του θύμισε πόσα χρόνια είναι στο κόμμα και σημείωσε πως «είναι προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθ΄ όλα άξιος που τον γνώρισα στην Νέα Δημοκρατία το 2019». Μάλιστα ζήτησε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την παρουσία του πρωθυπουργού προκειμένου να γίνει συζήτηση για το θέμα.

Την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν με την ρύθμιση θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα φτάσουν μέχρι την Βουλή για να καταψηφίσουν. Με ιδιαίτερο δηκτικό πάντως τρόπο σχολίασε τα της αποχής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επεσήμανε πως «εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

  • Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταχθεί αναφανδόν ενάντια σε μια ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτή δεν ήταν η μόνη διαφωνία του το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τότε που καταψήφισε στη Βουλή την τροπολογία για τους μετανάστες.

Αντίθετα με τον Μάκη Βορίδη ο οποίος όπως ήδη αναφέρθηκε εμμένει και δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί εφόσον του ζητηθεί, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων και μάλιστα σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, οιοσδήποτε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πόσο μάλλον υπουργός να μην ψηφίσει αυτό τον νόμο.

Όσον αφορά στους βουλευτές στην πρόθεση του να καταψηφίσει αναφέρθηκε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ επίσης o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Βασίλης Γιόγιακας επανέλαβαν πως δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τις ενστάσεις τους κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν εκφράσει δημόσια μεταξύ άλλων ο Θ. Πλεύρης, η Αν. Καραμανλή, ο Σ. Σιμόπουλος, ο Θ. Καράογλου, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη είναι πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς «απώλειες» μη διαχειρίσιμου αριθμού γαλάζιων βουλευτών. Ωστόσο ακόμα μάλλον είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Αντιθέτως είναι σίγουρα τα εξής:

  1. Εφόσον υπάρξει σημαντικός αριθμός υπουργών και υφυπουργών που θα επιλέξουν μία από τις τρεις μορφές του «όχι» που υπάρχουν (καταψήφιση, παρών, αποχή), είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν άμεσες αντικαταστάσεις τους. Να προκύψει δηλαδή η ανάγκη νέων διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Ως «σημαντικός αριθμός» μελών της κυβέρνησης φέρεται να είναι η διαφοροποίηση δυο έως τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου.
  2. Ο Α. Σαμαράς επιμένει στη διαφωνία του και με τον πολιτικό γάμο και με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και προτίθεται να μιλήσει στη Βουλή.
  3. Βέβαιο θεωρείται ότι ο Μ. Βορίδης δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη παραμένουν εξαιρετικές και το κλίμα μέσα στο οποίο συζητούν για το εν λόγω πρόβλημα είναι κλίμα αναζήτησης λύσης και όχι «πολεμικό». Η αποχή του Μ. Βορίδη δεν πρέπει να αποκλειστεί.
  4. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι ένας αριθμός 20-30 βουλευτών δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση.

Οπως λένε πηγές από τη Ν.Δ. υπάρχουν τρεις κατηγορίες βουλευτών, οι οποίοι θα επιμείνουν στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου:

  • Βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί για 4η φορά (π.χ. Κέλλας, Σαλμάς, Μπουκώρος κ.λπ.) και δεν έχουν υπουργοποιηθεί κι όπως εκτιμούν, αν δεν καταστήσουν αισθητή την παρουσία τους, δεν πρόκειται να υπουργοποιηθούν.
  • Βουλευτές επαρχίας οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός του «ραντάρ της Αθήνας» και η εκλογή τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση της Εκκλησίας. Είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι βουλευτές που «περιμένουν πρώτα να μιλήσει ο μητροπολίτης» της περιοχής τους.
  • Βουλευτές διεδρικών ή τριεδρικών περιφερειών, στις οποίες ένας βουλευτής έχει ήδη ταχθεί κατά του νομοσχεδίου κι επομένως αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να αποκοπούν από την τοπική εκλογική βάση της Ν.Δ. αν το υπερψηφίσουν.

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν και τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται και δεν κλείνει η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως εκτιμάται πως είναι πρόσφορο το έδαφος για να ψηφιστούν μια σειρά από κομβικά νομοσχέδια και έχει προγραμματιστεί ένα νομοθετικό σπριντ.

Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μιλήσει και σε εκδηλώσεις ομογενών όπου θα αναφερθεί στη δυνατότητα που θα δοθεί να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Ειδικότερα αυτό τον μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για επενδυτικό συνέδριο και θα πάει και στο Σικάγο, όπου υπάρχουν πολλοί ομογενείς. Τον Φεβρουάριο θα μεταβεί μεταξύ άλλων στη Γερμανία για την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ θεωρείται πιθανόν την Άνοιξη να υπάρξει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά (όπου επίσης θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε ομογενείς).

Το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν και δύο ακόμα κρίσιμα νομοσχέδια: το ένα νομοσχέδιο θα είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης και το δεύτερο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Από το κυβερνών κόμμα ποντάρουν σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προσεγγίσουν ένα κεντρώο ακροατήριο, καθώς θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πολιτικά ανοίγματα. Η εκτίμηση άλλωστε είναι πως το συγκεκριμένο κοινό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και στόχος είναι να σταλεί εκ νέου μήνυμα πως μια σειρά από αλλαγές θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

Σχετικά Άρθρα