Δένδιας/”Ένοπλες Δυνάμεις 2030″: Αλλαγή δόγματος και νέα εποχή στις ΕΔ -Τι λέει για εξοπλιστικά

 Δένδιας/”Ένοπλες Δυνάμεις 2030″: Αλλαγή δόγματος και νέα εποχή στις ΕΔ -Τι λέει για εξοπλιστικά

Αλλαγή δόγματος και νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις σηματοδοτούν οι αλλαγές στην ηγεσία των Όπλων, μία προσέγγιση που ονομάζεται «Ένοπλες Δυνάμεις 2030» σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ.Δένδιας σημειώνει πως χρήζουν αναθεώρησης τα δόγματα που επικρατούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συγκρούσεων στον πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνει δε πως η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις εγχώριες δυνατότητές της παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά δεν είναι δυνατόν μία χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα ράφι του εξωτερικού και να μην παράγει το παραμικρό.

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά και τα F35, ο κ.Δένδιας εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα αποκτήσει, καθώς όπως σημειώνει η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει πώς θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα. Επισημαίνει ωστόσο πως το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα από την κορυφή της πυραμίδας, αγνοώντας τη βάση.

Η Πολεμική Αεροπορία που έχει F35, αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πολεμική Αεροπορία χωρίς μία ΕΑΒ που να λειτουργεί κανονικά δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μεταγωγικά και τα ελικόπτερα μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορατό τον διαρκώς ενοχλητικό Τούρκο γείτονα, ο κ.Δένδιας εκφράζει την ανησυχία του για τη μετά – Ερντογάν εποχή, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Σχετικά Άρθρα