Χειμώνας 2023-24: Ο “κακός μας ο καιρός” για γεωργικά προϊόντα και αλιεία

 Χειμώνας 2023-24: Ο “κακός μας ο καιρός” για γεωργικά προϊόντα και αλιεία

Η χρονιά 2023 ήταν 1,48 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή στον κόσμο από το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για το πιο ζεστό έτος στην ιστορία του πλανήτη. Κι όπως όλα δείχνουν και ο χειμώνας 2023-24 θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.

«Το 2023 καταγράφηκε παγκόσμια μέση θερμοκρασία 14,98 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 0,17 βαθμό Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016», ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο, τα δεδομένα του οποίου χρονολογούνται από το 1850. Οι θερμοκρασίες αυτές «υπερβαίνουν πιθανόν εκείνες όλων των περιόδων εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρείας της Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Εξάλλου οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών κατά το 2023 «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», τροφοδοτούμενα από την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πρόσθεσε η Copernicus.

Αυτές οι πρωτοφανείς εδώ και εννέα μήνες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αυξάνουν την ένταση των καταιγίδων και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εξετάζονται ιδιαίτερα από τους κλιματολόγους, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τη γεωργική παραγωγή και την αλιεία, δηλαδή την τροφή μας, στην Ελλάδα;

Το Anatropinews ζήτησε από δύο ειδικούς να μας πουν την επιστημονική τους άποψη.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα συνεχώς μεταβάλλονται προς το θερμότερο, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες στο εξωτερικό και στη Χώρα μας. Επομένως το φαινόμενο αυτό της μείωσης των αποδόσεων λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του χειμώνα προβλέπεται να συνεχισθεί και φέτος (ήδη οι θερμοκρασίες που συμβαίνουν μέχρι τώρα είναι κατά πολύ υψηλότερες των κανονικών) με όλες τις βλαπτικές συνέπειες για τη γεωργική παραγωγή και τις τιμές των προϊόντων της». έγραψε σε άρθρο του που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, ο Χρίστος Τσαντήλας είναι Γεωπόνος, δρ. Εδαφολογίας, Ερευνητής, πρ. Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

«Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μείωση στο αλίευμα και στο εισόδημα των αλιέων, και τους εξωθεί ήδη σε μεταβολές στη δραστηριότητά τους. Το μέλλον όμως δεν είναι προδιαγεγραμμένο καθώς οι ποσότητες των αλιευμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τη σωστή και προσαρμοστική αλιευτική διαχείριση» τονίζει στο δικό του άρθρο, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης, Κύριος Ερευνητής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ:

Χρίστος Τσαντήλας / Πόσο ακριβά θα πληρώσουμε το φετινό ήπιο χειμώνα; – Οι επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή

Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης / Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αλιεία

Σχετικά Άρθρα