Κλιματική αλλαγή: Φόβοι για θερμό καλοκαίρι – Για φωτιές και υψηλές θερμοκρασίες προειδοποιεί ο Ζερεφός

 Κλιματική αλλαγή: Φόβοι για θερμό καλοκαίρι – Για φωτιές και υψηλές θερμοκρασίες προειδοποιεί ο Ζερεφός

Για τα «τρελά» του καιρού, από άνοιξη σε βαρυχειμωνιά αλλά και το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα, μίλησε στο Action 24 ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός. Την ίδια ώρα, ο επιστήμονας προειδοποίησε πως το φετινό καλοκαίρι θα έχει υψηλές θερμοκρασίες και θα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

«Φοβάμαι για το καλοκαίρι. Και τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν είχαμε βροχές, το έδαφος θα είναι ξηρό, η σχετική υγρασία θα είναι κάτω από το 10%. Αυτές οι μακροχρόνιες εποχικές προβλέψεις είναι στην αρχή αλλά στην Ακαδημία Αθηνών έχουμε κάνει προσπάθειες να δούμε τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις» ανέφερε αρχικά ο κ. Ζερεφός.

Αναφορικά με τα βίαια κύματα κακοκαιρίας το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές, ο κ. Ζερεφός εκτίμησε ότι «δυστυχώς και μακροπρόθεσμα θα συνεχιστούν αυτό τα σκαμπανεβάσματα σε κάθε εποχή. Είναι η φύση που απαντά σε αυτά που της κάνουμε» τόνισε. « Περιμέναμε να βλέπουμε αυτά που βλέπουμε τώρα μετά το 2050 που είναι μια δεκαετία καμπής αλλά φαίνεται ότι έρχεται λίγο νωρίτερα. Το χειρότερο είναι ότι για λόγους που κανείς δε γνωρίζει έχουμε μεγάλες αποσταθεροποιήσεις στις θάλασσες, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Για παράδειγμα οι πάγοι λιώνουν κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο στην Αρκτική. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχει αυτή η φρενίτιδα του να λιώνουν τεράστια κομμάτια πάγου σαν την Πελοπόννησο. Αυτό συνέβαινε την άνοιξη αλλά τώρα βλέπουμε και τον χειμώνα να υπάρχει μείωση στην παγοκάλυψη. Αυτό έχει σαν συνέπεια την άυξηση της θερμοκρασίας στην θάλασσα που έχει μεγάλη μνήμη και τη μεταφέρει στην ατμόασφαιρα, την ενέργεια που συσσωρεύει» είπε ο κ. Ζερεφός.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, στο βόρειο ημισφαιρίο «θα υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ήταν ένα έτος που θα θυμόμαστε για τα ακραία φαινόμενα αλλά το ίδιο είδαμε και το 2022 και το 2021 και το 2020. Το 2019 ήταν η αρχή του ξηλώματος» συμπλήρωσε ο κ. Ζερεφός.

«Όλη η Μεσόγειος υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής» ωστόσο, άφησε «αχτίδα» αισιοδοξία κλείνωντας, λέγοντας πως: «Ακόμα έχουμε περιθώριο να γυρίσουμε πίσω».

Σχετικά Άρθρα