Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Μειώστε τις απώλειες αμάχων -Σχέδιο για την “μεταπολεμική” Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες του Ισραήλ να αποφύγουν να προκαλέσουν κακό στους αμάχους στον πόλεμο στη Γάζα και να διατηρήσουν ένα μονοπάτι προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του. Επίσης, παρουσίασε ένα σχέδιο για το μέλλον της Γάζας στους Ισραηλινούς ηγέτες με βάση τις συναντήσεις του με ηγέτες στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Ελλάδα και την Τουρκία πριν φτάσει στο Ισραήλ.
Σε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, ο Μπλίνκεν πίεσε το Ισραήλ να μειώσει την κλίμακα των απωλειών αμάχων στον πόλεμο της Γάζας – ήδη μία από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις του αιώνα – όπου περίπου 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.
Ωστόσο, η απόσταση στις επιθυμίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Αράβων ηγετών για τη Γάζα παραμένει τεράστια καθώς ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου ζητούν μαζικό εκτοπισμό αμάχων από τη Γάζα και απορρίπτουν τις αμερικανικές εκκλήσεις για μια «ανανεωμένη και αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να παίξει ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα.
«Μόλις ήρθα από πολλές χώρες της περιοχής», είπε ο Μπλίνκεν στον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ πριν από τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ. «Θέλω να μοιραστώ μερικά από αυτά που άκουσα από αυτούς τους ηγέτες με τον πρόεδρο καθώς και με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο αργότερα σήμερα».
Ενώ παραμένουν οι χαώδεις διαφορές μεταξύ των παραγόντων στην περιοχή, ο Μπλίνκεν πιέζει τις κυβερνήσεις να δουν την κρίση ως ένα πιθανό σημείο καμπής στη σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες. Είπε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους τη Δευτέρα ότι ο τερματισμός του πολέμου θα έδινε στη χώρα την ευκαιρία να βελτιώσει τους δεσμούς με τους Άραβες γείτονες, σχέσεις που απαιτούσαν μια αναθέρμανση πριν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στο τραπέζι έχει πέσει και το «τυράκι» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, με Παλαιστίνιους που δεν είναι μέλη της Χαμάς στο επίκεντρο, ως πιθανή οδός προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Ο Μπλίνκεν, ωστόσο, δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν τα κολλήματα που ταλαιπωρούσαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ στη χάραξη μιας πορείας προς ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η διήμερη διπλωματική κούρσα, που κλείνει την τέταρτη περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μέσα σε τρεις μήνες, έρχεται εν μέσω ανάμεικτων μηνυμάτων από το Ισραήλ σχετικά με τον ρυθμό χαλάρωσης των μαχών στη Γάζα.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει αποσύρσεις στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, επιτρέποντας σε ορισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες γειτονιές τους. Το Ισραήλ είπε ότι θα στραφεί σε περισσότερο στοχευμένες επιδρομές σε αυτό το τμήμα της Γάζας.
«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στο βορρά, αλλά με διαφορετική κλίμακα», είπε ο Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα. «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί το 2024 αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι έφεδροι θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα ενεργήσουμε με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες του επιχειρησιακού χώρου».
Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει ήδη αποσύρει αρκετές χιλιάδες στρατεύματα από τη Γάζα σε «μια σημαντική αποχώρηση» στο βορρά. Και οι κάτοικοι στο βορρά είπαν ότι το επίπεδο των έντονων μαχών έχει πέσει.
«Ακούμε εκρήξεις, πυροβολισμούς και μερικές αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε στην Washington Post ο Ραμαντάν Αμρίτι, 56 ετών, κάτοικος της πόλης της Γάζας. «Δεν είναι απολύτως ασφαλές ή ήρεμο, αλλά καλύτερο από πριν, χωρίς αμφιβολία».
Όμως οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στη νότια και κεντρική Γάζα και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες για μήνες.
Σχεδόν 250 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν τις 24 ώρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Οι κοντινές ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα ανάγκασαν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, μια περιοχή γεμάτη με δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους.
Ο Μπλίνκεν άσκησε πιέσεις στους Ισραηλινούς ομολόγους του να μειώσουν την ένταση των μαχών στη Γάζα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ προέτρεψε επίσης να είναι προσεκτικοί στην απάντησή τους στην παρουσία των δυνάμεων της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ και τα ισραηλινά στρατεύματα ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες και στις δύο πλευρές να εκκενώσουν τα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος διεξήχθη από το Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκε ένας εξόριστος ηγέτης της Χαμάς στο γραφείο του στη Βηρυτό, πυροδοτώντας φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη.
«Σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός –του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ εν προκειμένω– να σημειωθεί κλιμάκωση και να ξεσπάσει μια πραγματική σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν τη Δευτέρα.
Αν και οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει την προτίμηση τους για μια διπλωματική λύση, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να ανεχθούν για πολύ τη βία στα σύνορα με τον Λίβανο. «Προτιμούμε τον δρόμο μιας συμφωνημένης διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, «αλλά πλησιάζουμε στο σημείο που θα αδειάσει η κλεψύδρα».