Πώς ο Μπέκενμπάουερ απέκτησε το παρατσούκλι… “Κάϊζερ”- Η ιστορία την εποχή της Μπάγιερν

 Πώς ο Μπέκενμπάουερ απέκτησε το παρατσούκλι… “Κάϊζερ”- Η ιστορία την εποχή της Μπάγιερν

Ο Μπεκενμπάουερ έκανε το ντεμπούτο του με την Μπάγερν σε αγώνα πλέι οφ για την άνοδο της Μπουντεσλίγκα στην αριστερή πτέρυγα εναντίον της FC St. Pauli στις 6 Ιουνίου 1964. Στην πρώτη του σεζόν στην Regionalliga Süd (“Regional League South”, τότε το δεύτερο επίπεδο στη Γερμανία) , 1964–65, η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα και τελικά προβιβάστηκε στην Μπουντεσλίγκα.

Η Μπάγερν σύντομα έγινε δύναμη στο νέο γερμανικό πρωτάθλημα, κατακτώντας το Κύπελλο Γερμανίας το 1966-67 και πέτυχε ευρωπαϊκή επιτυχία στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1967. Ο Μπεκενμπάουερ έγινε αρχηγός της ομάδας για τη σεζόν 1968-69 και οδήγησε την ομάδα του στο πρώτο τους πρωτάθλημα τίτλος. Άρχισε να πειραματίζεται με τον ρόλο του σάρωθρου (libero) περίπου αυτή την εποχή, τελειοποιώντας τον ρόλο σε μια νέα μορφή και έγινε ίσως ο μεγαλύτερος εκφραστής του παιχνιδιού επιθετικού σάρωθρου. [1]

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπεκενμπάουερ στη Μπάγερν Μονάχου, ο σύλλογος κέρδισε τρία πρωταθλήματα στη σειρά από το 1972 έως το 1974 και επίσης ένα χατ-τρικ με νίκες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (1974–76) που χάρισε στον σύλλογο την τιμή να κρατήσει μόνιμα το τρόπαιο .

Ξεκινώντας το 1968, ο Μπεκενμπάουερ ονομαζόταν Der Kaiser από τους θαυμαστές και τα μέσα ενημέρωσης. Το ακόλουθο ανέκδοτο λέγεται (ακόμη και από τον ίδιο τον Μπεκενμπάουερ) για να εξηγήσει την προέλευση: Με αφορμή ένα φιλικό παιχνίδι της Μπάγερν Μονάχου στη Βιέννη της Αυστρίας , ο Μπεκενμπάουερ πόζαρε για μια φωτογράφηση ακριβώς δίπλα σε μια προτομή του πρώην Αυστριακού αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ Ι . Τα μέσα ενημέρωσης τον ονόμασαν Fußball-Kaiser (αυτοκράτορας του ποδοσφαίρου) μετά, αμέσως μετά τον αποκαλούσαν Der Kaiser .

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag , αυτή η εξήγηση είναι αναληθής, αν και πολύ δημοφιλής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπεκενμπάουερ έκανε φάουλ στον αντίπαλό του, τον Ράινχαρντ Λιμπούντα από τη Σάλκε 04 , στον τελικό του κυπέλλου στις 14 Ιουνίου 1969. Αδιαφορώντας για τα χτυπήματα των οπαδών, ο Μπεκενμπάουερ πήρε τη μπάλα στο αντίθετο μέρος του γηπέδου, όπου ισορρόπησε την μπάλα στο μπροστά στους αναστατωμένους οπαδούς για μισό λεπτό. Η Libuda ονομαζόταν συνήθως König von Westfalen (βασιλιάς της Βεστφαλίας ), έτσι ο Τύπος αναζήτησε ένα ακόμη πιο εξυψωμένο όνομα και επινόησε τον Der Kaiser

Ο Μπεκενμπάουερ με τον Ντιέγκο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα της New York Cosmos στην Αργεντινή, Νοέμβριος 1978

Το 1977, ο Μπεκενμπάουερ αποδέχτηκε ένα επικερδές συμβόλαιο για να παίξει στο North American Soccer League (NASL) με τη New York Cosmos . Έπαιξε με τους Cosmos για τέσσερις σεζόν μέχρι το 1980, και η ομάδα κέρδισε το Soccer Bowl σε τρεις περιπτώσεις (1977, 1978, 1980).

Ο Μπεκενμπάουερ αποσύρθηκε μετά από δύο χρόνια με τη Hamburger SV στη Γερμανία (1980–82) με την κατάκτηση του τίτλου της Bundesliga εκείνη τη χρονιά και μια τελευταία σεζόν με τη New York Cosmos το 1983. Στην καριέρα του, εμφανίστηκε σε 754 ανταγωνιστικούς αγώνες συλλόγων .

Ο Μπέκενμπάουερ έγινε και ταινία με τον τίτλο “Der Kaizer” (φωτό επάνω). Στην ταινία, ο Μπεκενμπάουερ παρουσιάζεται να παλεύει ενάντια στις άκαμπτες δομές και τους ξεπερασμένους κανόνες στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Δείχνεται επίσης να κάνει την ιδιωτική του ζωή όπως επιθυμεί, έξω από τους ηθικούς περιορισμούς και τις προσδοκίες της εποχής. Η ταινία κορυφώνεται με τη νίκη της εθνικής Γερμανίας, την οποία κατάφερε, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Ο Klaus Steinbacher, του οποίου οι τίτλοι περιλαμβάνουν τα “Das Boot” και “Oktoberfest 1900”, παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλους ρόλους παίζουν οι Ferdinand Hofer (“Tatort München”), Teresa Rizos (“JGA”), Stefan Murr (“The Ibiza Affair”), Oliver Konietzny (“Kids Run”), Bettina Mittendorfer (“Zimmer mit Stall”) , Heinz-Josef Braun (“Hindafing”), Christine Eixenberger (“Marie fängt Feuer”) και Sina Tkotsch (“UP UP”).

Σχετικά Άρθρα