Μπλίνκεν: Πρώτα Τουρκία μετά Κρήτη- Έντονο παρασκήνιο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τη στάση του στην Τουρκία. Θα ακολουθήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή. «Αργότερα απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα αναχωρήσει για την 4η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και στάσεις στην Ευρώπη», είπε ο Μάθιου Μίλερ.
- Ο Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, στην Κρήτη, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Ντόχα του Κατάρ, στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην Al ‘Ula της Σαουδικής Αραβίας, στο Τελ Αβίβ, στη Δυτική Όχθη και στο Κάιρο από τις 4 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη με Μπλίνκεν
Η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει στα Χανιά.
Για τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Τουρκία πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει συνδεθεί με την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών που έχει αιτηθεί η Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει παρασκηνιακά στο τραπέζι του παζαριού και την απαντητική επιστολή στο ελληνικό αίτημα για τα F-35.
Μία απάντηση που οι πληροφορίες την ήθελαν να φτάνει στην Αθήνα πριν τις εκλογές, στην εξέλιξη των πραγμάτων συνδέθηκαν με τις τουρκικές εκλογές και την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία και τελικά ακόμα αναμένεται.
Το ζήτημα δείχνει να μπαίνει για μία ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση, και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αξιοποιείται, έστω και παρασκηνιακά ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.
- «Έτσι, όπως είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο Άντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και επιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και για τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Μίλερ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για μια περιοδεία που θα έχει στο επίκεντρο τη προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα.
- Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει τα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.
Ο κ. Μίλερ σημειώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Αμερικανός υπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων και θα τονίσει “την κοινή μας δέσμευση για τη διευκόλυνση της αυξημένης, διαρκούς παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές σε πολίτες στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών, αλλά και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπίζονται βίαια από τη Γάζα”.
- Ο κ. Μπλίνκεν θα συζητήσει επίσης τους επείγοντες μηχανισμούς για τον περιορισμό της βίας, τη μείωση της ρητορικής και των περιφερειακών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής επιθέσεων των Χούτι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και την αποφυγή της κλιμάκωσης στον Λίβανο.
Ο υπουργός θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους τους για να θέσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένα, απτά βήματα προς την υλοποίηση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, μέσα σε καθεστώς ειρήνης όσο και ασφάλειας.
Στον Λίβανο ο Μπορέλ
Στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών, οι οποίοι εισηγούνται τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, που θα επισκεφθεί τον Λίβανο την Παρασκευή, έγραψε στο Χ (πρώην Twitter):
Καταδικάζω σθεναρά τις εμπρηστικές και ανεύθυνες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς, που συκοφαντούν τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας και καλούν να υπάρξει μαζική φυγή του. Οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί απαγορεύονται αυστηρά ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και οι λέξεις έχουν σημασία».
I strongly condemn the inflammatory & irresponsible statements by Israeli ministers Ben Gvir & Smotrich slandering the Palestinian population of Gaza & calling for a plan for their emigration.
Forced displacements are strictly prohibited as a grave violation of IHL & words matter— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 3, 2024
Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση της Τεχεράνης για τη διπλή βομβιστική επίθεση την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική. «Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο κι εξέφρασα αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό», ανακοίνωσε επίσης μέσω Χ.
Κίνδυνος επέκτασης του πολέμου
Το προηγούμενο διάστημα, οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποιήσεις από το Ιράν, είχαν ευλόγως δημιουργήσει ανησυχία για το κίνδυνο ο πόλεμος να διαχυθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δύο περιστατικά έχουν πυροδοτήσει τον φόβο ότι αυτή η κλιμάκωση δεν είναι πολύ μακριά.
- Ήταν η δολοφονία, την Τετάρτη, σε προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, του Νο2 της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, σε επίθεση με drone, αλλά και η διπλή έκρηξη στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, που κόστισε τη ζωή πάνω από 100 εκατό ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 200, ενώ πήγαιναν σε νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη του Κασέμ Σουλεϊμανί, που δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ιρανοί αξιωματούχοι, αλλά και η Χεζμπολάχ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι, αλλά και για τη διπλή βομβιστική επίθεση στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις ΗΠΑ, των ισχυρότερων συμμάχων του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφεύγει να σχολιάσει τις κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε πως το πλήγμα εναντίον του Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν «ισραηλινό». Ωστόσο, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα πως το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.
Απειλές από το Ιράν – συναγερμός στο Ισραήλ
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «πολύ σκληρή» ανταπόδοση για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν. Από τη δική του πλευρά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε τον πόλεμο» και προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης.
«Μέχρι στιγμής, εμπλεκόμαστε σε μάχες στο μέτωπο με λελογισμένο τρόπο», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Αν ο εχθρός εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, θα πολεμήσουμε χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα».
Στο Ισραήλ, όλα δείχνουν ότι ο στρατός προετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση ευρείας κλίμακας στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί δήλωσε πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με τον Λίβανο. «Πιστεύω ότι η προετοιμασία μας βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ευκαιρίες» για να υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στην περιοχή.
- Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στις πόλεις Χαν Γιούνις, στον νότο, και Ντέιρ αλ Μπάλα, στα κεντρικά, με αναφορές και πάλι για πολλούς νεκρούς.
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων και φαρμάκων, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.