Λέκκας: Θέμα χρόνου ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», αναφερόμενος στον σεισμό 7,6 ρίχτερ που έγινε στην Ιαπωνία αλλά και τι θα πρέπει εμείς σαν χώρα να πάρουμε από την νοοτροπία που επιδεικνύουν Ιάπωνες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε «εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ότι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί αυτή την στιγμή ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για έναν μελλοντικό σεισμό που μπορεί να συμβεί.
«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο».
Όσον αφορά τα ιδιωτικά κτίρια, ο καθηγητής σημείωσε ότι σίγουρα θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο. «Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, με ευθύνη των ιδιοκτητών».
Καμπανάκι για Κωνσταντινούπολη
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για την Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος ότι όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουν πως ένας μεγάλος σεισμός, είναι θέμα χρόνου.
«Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη τρωτότητα καθώς έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα».
«Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού. Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πως θα γίνει», κατέληξε ο καθηγητής.