Μπάιντεν: Εργάζομαι ώστε το Ισραήλ να μειώσει την παρουσία του στη Γάζα

 Μπάιντεν: Εργάζομαι ώστε το Ισραήλ να μειώσει την παρουσία του στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σήμερα σε διαδηλωτές που φώναζαν «Εκεχειρία τώρα», δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να μειώσει τις επιθέσεις της και να «περιορίσει σημαντικά» την παρουσία της στη Γάζα. Αρκετοί διαδηλωτές ζητώντας εκεχειρία στη Γάζα, διέκοψαν την ομιλία του Μπάιντεν σε ιστορική εκκλησία Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον, στον αμερικανικό νότο, όπου ο οπαδός της υπεροχής της λευκής φυλής Ντίλαν Ρουφ σκότωσε εννέα ανθρώπους – έναν πάστορα και οκτώ αφραμερικανούς – το 2015, σε μια από τις χειρότερες σφαγές με ρατσιστικά κίνητρα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

«Καταλαβαίνω το πάθος τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στους διαδηλωτές όταν άνδρες της ασφάλειας οδήγησαν μερικούς από αυτούς έξω από την εκκλησία, την ώρα που οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι φώναζαν: «Άλλα τέσσερα χρόνια!», υποστηρίζοντας τον Δημοκρατικό υποψήφιο για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

«Εργάστηκα αθόρυβα και εργάζομαι αθόρυβα με την ισραηλινή κυβέρνηση για να τους κάνω να μειώσουν σημαντικά (την παρουσία τους) και να φύγουν από τη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Εάν πράγματι νοιάζεστε για τις ζωές που χάθηκαν εδώ, τότε θα πρέπει να ζητήσετε εκεχειρία στην Παλαιστίνη», φώναξε διαδηλώτρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, αρνείται έως τώρα να ζητήσει εκεχειρία στη Γάζα, εκτιμώντας ότι αυτό θα ωφελούσε κυρίως τη Χαμάς. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί ωστόσο να επιτύχει μια αποκλιμάκωση στη Γάζα και να εμποδίζει την εξάπλωση της σύγκρουσης στον Λίβανο.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στον ισραηλινό απολογισμό.

Σχεδόν 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, εκ των οποίων σχεδόν 100 απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου. Συνολικά 132 κρατούνται ακόμη σε ομηρεία από διάφορες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23.084 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα