Μητσοτάκης: Tο μεταναστευτικό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση – Βαρύνουσα η σημασία της Ελλάδας

 Μητσοτάκης: Tο μεταναστευτικό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση – Βαρύνουσα η σημασία της Ελλάδας

«Οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση που σημαίνει πριν από όλα τη συμπόρευση των ευρωπαϊκών μελών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στόχος είναι «να αποδείξουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία πολιτική».

Όπως υπογράμμισε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, «η σημασία της Ελλάδας είναι βαρύνουσα, καθώς αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό και τα πρωτογενή κύματα παράνομων μετακινήσεων στη χώρα μας, μετατρέπονται σε δευτερογενή προ Αλβανία και Ευρώπη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «με νόμιμες με ευρωπαϊκές διαδικασίες να αντιμετωπίσουμε παράνομες μετακινήσεις μεταναστών, Να αποδείξουμε εάν τελικά ότι η ένωσή μας ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασαν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών», πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

 Όπως είπε, εξάλλου,« η εφαρμογή της νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα