Μετεωρολόγοι: Προειδοποιούν για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα το ΣΚ -Οι περιοχές

 Μετεωρολόγοι: Προειδοποιούν για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα το ΣΚ -Οι περιοχές

“Καμπανάκι” για τον καιρό του Σαββατοκύριακου χτυπούν οι μετεωρολόγοι, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως σφοδρές βροχοπτώσεις, ενδεχόμενες πλημμύρες ακόμη και κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια. Μάλιστα, μετά το ΣΚ, αναμένεται ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές, πέρα από τα ορεινά.

Θυελλώδεις νοτιάδες θα πλήξουν τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα το Σάββατο αλλά και όλα τα νησιά και τις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές την Κυριακή.

«Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις:

Σάββατο 6-1-2024: Κέρκυρα, Παξοί ,Θεσπρωτία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία
Κυριακή 7-1-2024: Δυτική Ελλάδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Λακωνία, Δράμα, Καβάλα ,Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος, Σαμοθράκη, Λήμνος.
Κίνδυνος από θυελλώδεις νοτιάδες (9-10 μποφόρ):

Σάββατο: Νησιά Ιονίου και παράκτιες περιοχές δυτικής Ελλάδας.
Κυριακή: Σε όλα τα νησιά, στις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά: Σάββατο-Κυριακή

Υ.Γ: Την Τρίτη 9-1-2024 περιμένουμε ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη Λαμία και βορειότερα», τονίζεται στην ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Πιθανές οι καταιγίδες και στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, λέει ο Καλλιάνος

Όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με την αυξημένη (πια) πιθανότητα, ότι περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα έχουμε ένα «πέρασμα» με καταιγίδες και από τον νομό Αττικής. Δεν θα είναι μεγάλη η διάρκεια αυτού του «περάσματος», ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται οι καταιγίδες αυτές να είναι και ισχυρές.

ΥΓ : Αν το σύστημα αυτό καθυστερήσει ελαφρώς, δεν θα καταλάβουμε ιδιαίτερα αυτή την επιδείνωση του καιρού στην Αττική διότι πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι θα κοιμούνται. Αν όμως έρθει λίγο νωρίτερα, τότε λογικά οι περισσότεροι θα καταλάβουμε την κεραυνική δραστηριότητα. Πάντως, όπως και να είναι η καιρική εξέλιξη, περίπου γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου αναμένονται οι καταιγίδες και στην Αττική.

xartes1

ΥΓ : Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Θα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη για την εποχή. Βρέχει συνήθως το χειμώνα!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους

Πηγές χαρτών: Simeteo, Wxcharts, elTiempo, Okairos

xartes2
xartes3
xartes4
xartes5
xartes6

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης:

Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πώς και από πού θα ξεκινήσει η κακοκαιρία

Σημαντική κακοκαιρία αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές.

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του meteo. Η κίνηση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01.

kairos-kakokairia-theofaneia

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 06/01 αναμένονται:

– Αρχικά, τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.

– Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 αναμένεται να επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα εκτός της Κρήτης.

– Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

– Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ.

Την Κυριακή 07/01 αναμένονται:

– Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές βροχές.

– Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα πάνω από τα 1500 μέτρα.

– Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Την Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα